Τρία δισ. ευρώ για τα λιμάνια από την ΕΤΕπ

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 18:50

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης υπέγραψε σήμερα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Gerlado Genouardi στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, Πρωτόκολλο Χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. € για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/11/1070026.htm .

Η πίστωση που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βάσει του Πρωτοκόλλου, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων επενδύσεων από το ΥΕΝ για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του κατά την περίοδο 2005-2015 και στα πλαίσια χρηματοδοτικών συμβολαίων τα οποία θα συναφθούν με την ΕΤΕπ. Εργα επενδύσεων τέτοιου είδους που θα χρηματοδοτηθούν βάσει χρηματοδοτικών συμβάσεων, μπορεί να είναι ενιαίου τύπου ή περιορισμένα έργα πολλαπλού τύπου σε σχέση με έναν ή με περισσότερους από ένα λιμένα ή τμήμα λιμένα.

Η Εθνική Πολιτική Λιμένων περιλαμβάνει έργα σε διάφορες φάσεις, τόσο σε φάση ολοκλήρωσης των Γενικών Σχεδίων Λιμένων (από τεχνική και οικονομική άποψη) όσο και σε σχέση με τελικές κανονιστικές εγκρίσεις που αποκτήθηκαν.

Το ΥΕΝ δεσμεύεται να παρέχει στην ΕΤΕπ λεπτομερή πληροφόρηση αναφορικά με την Εθνική Πολιτική Λιμένων που ασκεί, και να υποβάλλει έργα τα οποία συνάδουν με τους κανόνες και τις αρχές της Τράπεζας ως προς την εκτέλεση έργων, έως το συνολικό μέγιστο ποσό, όπως αναφέρεται στην πρώτη ρήτρα του Πρωτοκόλλου.

Η εκτίμηση των έργων, ώστε να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους από την ΕΤΕπ, θα γίνεται σύμφωνα με τους εκάστοτε κανόνες, συνθήκες και διαδικασίες που ισχύουν. Συνεπώς, η χορήγηση δανείων με βάση το Πρωτόκολλο, θα είναι σε κάθε περίπτωση θετική, κατά την κρίση της Τράπεζας, μετά από τεχνική, περιβαλλοντική, οικονομική και χρηματοοικονομική εκτίμηση για κάθε δανειολήπτη (σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν είναι το ΥΕΝ) και για κάθε μεμονωμένο έργο για το οποίο απαιτείται χρηματοδότηση και σε συγκεκριμένη έγκριση από τα όργανα διαχείρισης και διακυβέρνησης της ΕΤΕπ για την αιτούμενη χρηματοδότηση μεμονωμένου έργου, βάσει των εσωτερικών κανόνων και διαδικασιών της ΕΤΕπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα