Ιαπωνία: Απροσδόκητη αύξηση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2005 07:37

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ άνοδο σημείωσε το πλεόνασμα του λογαριασμού των τρεχουσών συναλλαγών γης Ιαπωνίας τον Μάϊο, καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές από τα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ. Το πλεόνασμα, ενδέχεται να συρρικνωθεί, καθώς η ανάκαμψη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, τονώνει τη ζήτηση για εισαγωγές, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Το πλεόνασμα αυξήθηκε στο 1,44 τρισ. γιέν (13 δισ. δολ. ΗΠΑ), εποχιακώς προσαρμοσμένο, από το αναθεωρημένο ύψους 1,36 τρισ. γιέν τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 12 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το πλεόνασμα θα υποχωρούσε στο 1,3 τρισ. γιέν.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς η ανάκαμψη από την περυσινή ύφεση, τόνωσε τις δαπάνες μεταξύ των Ιαπώνων καταναλωτών και των εταιρειών. Οι βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp., σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, καταδεικνύοντας, ότι η ζήτηση για εξαγωγές θα κινηθούν και πάλι ανοδικά.

Η Ιαπωνία, η οποία εξήλθε της τέταρτης – από το 1991 – ύφεσης, στα τέλη του 2004, βασίζεται στις εσωτερικές δαπάνες για ανάπτυξη, καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό, υποχωρεί.

Οι καταναλωτικές και οι εταιρικές δαπάνες, αποτέλεσαν περισσότερο από τα 4/5 της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης του 4,9% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, της ταχύτερης μέσα σε ένα έτος. Οι καθαρές εξαγωγές ή η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών, μείωσαν την ανάπτυξη κατά 0,1%, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις στο εξωτερικό για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα