Κίνα: 3,2% λιγότερες ξένες επενδύσεις προσήλκυσε το α' εξάμηνο

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2005 10:39

ΜΕΙΩΣΗ 3,2% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, οι απ' ευθείας ξένες επενδύσεις στην Κίνα, καθώς οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας, της Ν. Κορέας και της Ταϊβάν, περιόρισαν την επέκτασή τους, μετά τη συρρίκνωση της διεθνούς ζήτησης.

Οι ξένες επενδύσεις υποχώρησαν στα 28,6 δισ. δολ., μετά την μείωσή τους κατά 0,8%, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, στο Web site του. Η συρρίκνωση των ξένων επενδύσεων ή εκείνων που γίνονται αλλά δεν θα χρησιμοποιηθούν ακόμα, αυξήθηκαν 19% την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 86,2 δισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις από την Ταϊβάν, της οποίας οι εταιρείες έκαναν επενδύσεις περισσότερες από 100 δισ. δολ. στην Κίνα, μειώθηκαν 29%, φθάνοντας στο 1,96 δισ. δολ. το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών Σχέσεων της νήσου. Οι επενδύσεις από τη Ν. Κορέα, την τρίτη μεγαλύτερη πηγή ξένων επενδύσεων της Κίνας, πέρυσι, σύμφωνα με τα κινεζικά στοιχεία, μειώθηκαν κατά 14%, φθάνοντας στα 660 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο.

Το υπουργείο Οικονομικών Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, είπε την 1η Ιουλίου ότι οι εταιρείες της χώρας, πρέπει να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους στην Ασία και εκτός Κίνας, καθώς η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, υπερθερμαίνεται. Το υπουργείο, επικαλέστηκε τον κίνδυνο απώλειας της πνευματικής ιδιοκτησίας, τις υπερεπενδύσεις στον τομέα του real estate, που οδηγούν σε αύξηση των επισφαλών δανείων των τραπεζών και την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα