Στο δρόμο των ρεκόρ η Ευρώπη

Ενθαρρυντικά τα εταιρικά κέρδη
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 00:01
UPD:06:30

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street στην προσπάθεια ανάκαμψης των δεικτών μετά την κούρσα των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων ενώ η Ευρώπη κατέρριψε νέο ρεκόρ τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 43,50 μονάδες, ποσοστό 0,41%, φθάνοντας στις 10.557,39 μονάδες. Με άνοδο 0,96 μονάδων, ποσοστό 0,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.144,11 μονάδες.

Η ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ το Μάιο βοήθησε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινηθούν αλλά τα κέρδη ήταν μέτρια λόγω του επιφυλακτικού κλίματος που επικράτησε ενόψει του πρώτου μεγάλου κύματος αναφορών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 και ο Nasdaq ακολούθησαν ανοδική τροχιά για τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η ευφορία ήταν συνδεδεμένη με στοιχήματα ότι οι κερδοφορίες του δευτέρου τριμήνου θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις αναλυτών και ότι η οικονομία αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς αλλά όχι τόσο γρήγορα ώστε να αναγκάσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ να επιταχύνει το ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων.

Οι εταιρείες αύξησαν τα κέρδη τους μ' ένα μέσο ρυθμό 6,8% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και ο ρυθμός προβλέπεται να αυξηθεί στο 14,7% το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με εκτιμήσεις βάσει δεδομένων της Thomson Financial.

Η μετοχή της IBM με κέρδη 1,8% ήταν από τους πρωταγωνιστές στον δείκτη Dow Jones. Ορμώμενος από ενδείξεις ότι η οικονομία θα διατηρήσει την ανάπτυξή της και τα κέρδη ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει ράλι κατά 7,6% από τα χαμηλά του 2005 που άγγιξε τον Απρίλιο και κυμαίνεται τρεις μονάδες κάτω από τα υψηλότερα του τελευταίου τετραμήνου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τερμάτισαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2002 καθοδηγούμενες από τα κέρδη των μετοχών εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου όπως της Total. Ομως τα απογοητευτικά νέα από τη Volkswagen και την Carrefour αναχαίτισαν το ρυθμό ανόδου των μετοχών.

Αντίθετα, οι ενθαρρυντικές κερδοφορίες από την M&S και την Burberry ανακούφισαν τους επενδυτές όπως και αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η DaimlerChrysler βοήθησαν το κλίμα της αγοράς μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,3% στις 1.159,54 μονάδες καταρρίπτοντας το ρεκόρ τριετίας- με συνολικά κέρδη από την αρχή του έτους στο 11,3%. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,28% στις 11.659,84 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα