Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Nissan Motor Co. και της Canon Inc., μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν, ότι οι λιανικές πωλήσεις, αυξήθηκαν περισσότερο των προβλέψεων τον περασμένο μήνα, χωρίς να προκαλέσουν άνοδο των τιμών.

Οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Sharp Corp. και της NEC Electronics Corp., κινήθηκαν επίσης ανοδικά, καθώς αισιοδοξία επικρατεί για τα κέρδη τους, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ζήτησης.

«Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, οπωσδήποτε δίνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές για τις μετοχές», ανέφερε ο Masanao Yoshitake, ο οποίος διαχειρίζεται 1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την RCM Japan Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Για τις μετοχές της τεχνολογίας ο κόσμος βλέπει μπροστά, καθώς ανακάμπτει η ζήτηση και θεωρεί ότι αποτελεί καλή τοποθέτηση».

Ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 38,18 μονάδων, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 11.802,44 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Ο Topix, αναρριχήθηκε 5,00 μονάδες, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 1.196,17 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και του κλάδου της τεχνολογίας, συμμετείχαν κατά περίπου 1/3 στη συνολική του άνοδο.

Για την εβδομάδα, ο Nikkei οδεύει να κλείσει με άνοδο 2%, την υψηλότερη, σε εβδομαδιαία βάση, φέτος. Ο Topix, σημείωσε άνοδο 1,6%.

Ο Yoshitake, είπε, ότι αύξησε τις επενδύσεις του σε μερικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σημειώνεται, ότι, η Credit Suisse First Boston, αναθεώρησε προς τα πάνω την εισήγησή της για τις ιαπωνικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών, καθώς αισιοδοξία επικρατεί για την άνοδο της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την πτώση του γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, τόνωσε επίσης τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Το αργό πετρέλαιο, για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε απώλειες 3,7%, φθάνοντας στα 57,80 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη.

Το χαμηλότερο κόστος ενεργείας, καθιστά ευκολότερο για τους καταναλωτές και τις εταιρείες να δαπανήσουν περισσότερα, καθώς το αδύναμο τοπικό νόμισμα, επηρεάζει την αξία των εξαγωγών, που γίνεται σε δολάρια. Η Ιαπωνία, εισάγει περίπου το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνει, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες αγορές εξαγωγών της, οι ΗΠΑ και η Κίνα, χρησιμοποιούν περίπου τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα