Cnooc Ltd.: Δεν έπεισε το δ.σ. της Unocal, στα 18,5 δισ. δολ. η προσφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg News
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 07:32

ΑΠΕΤΥΧΕ να πείσει η κινεζική εταιρεία Cnooc Ltd., τους επικεφαλής της αμερικανικής Unocal Corp., να αποδεχθούν την προσφορά της, ύψους 18,5 δισ. δολ. σε μετρητά, επειδή δεν την αύξησαν στα 67 δολ. ανά μετοχή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

H Cnooc, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Κίνας, υποσχέθηκε να απαξιώσει 2,5 δισ. δολ., ως εγγύηση΄, για να καλύψει την Unocal, από πιθανές μηνύσεις μετόχων, σε περίπτωση που η πώληση στη Cnooc αποτύγχανε, σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Cnooc, δεν αύξησε την τιμή της αρχικής της προσφοράς που έκανε στις 23 Ιουνίου.

Ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας, Fu Chengyu, εξουσιοδοτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, να φθάσει την προσφορά στα 69 δολ. ανά μετοχή, προκειμένου να πείσει την Unocal να εγκαταλείψει την συμφωνία πώλησής της στη Chevron Corp., αντί 16,3 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, προειδοποίησαν ότι θα μπλοκάρουν μια συγχώνευση της Cnooc με την Unocal, για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος της Unocal, Barry Lane, αρνήθηκε να σχολιάσει τα θέματα των διαπραγματεύσεων, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στις 14 Ιουλίου, και είπε, ότι δεν θα αποκαλύψει το εάν έχει προγραμματιστεί και άλλη σύσκεψη.

Η Chevron Corp. έχει πει, ότι η προσφορά της σε μετρητά και μετοχές είναι καλύτερη, επειδή ήδη έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Εάν οι μέτοχοι της Unocal, ψηφίσουν υπέρ της προσφοράς της Chevron στις 10 Αυγούστου, η Chevron, σχεδιάζει να κλείσει την εμπορική συναλλαγή, την ίδια ημέρα. Η προσφορά της Chevron, αξιολογεί την Unocal, στα 60,14 δολ. ανά μετοχή, με βάση το χθεσινό κλείσιμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα