Πτώση αργού, άνοδος μετοχών

Και νέο ρεκόρ τριετίας η Ευρώπη
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 00:01
UPD:06:12

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ στη Wall Street χαιρέτισαν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, τις ενθαρρυντικές κερδοφορίες από εταιρείες κολοσσούς, τα κέρδη στο λιανικό εμπόριο και τον ήπιο πληθωρισμό, ενώ η Ευρώπη συνέχισε την άνοδο σε νέο ρεκόρ τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 71,50 μονάδες, ποσοστό 0,68%, φθάνοντας στις 10.628,89 μονάδες. Με άνοδο 8,71 μονάδων, ποσοστό 0,41%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.152,82 μονάδες.

Παρά την ανοδική πορεία των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, η εικόνα της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς ήταν μεικτή, εν όψει του κύματος ανακοινώσεων που θα πλημμυρίσει τις αγορές το επόμενο διάστημα.

Η Wall Street αντέδρασε θετικά στην ανακοίνωση ενθαρρυντικών μακροοικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το καλύτερο σενάριο για τους επενδυτές, οι οποίοι ζητούν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη χωρίς πληθωρισμό.

Στη γενικότερη ευφορία συνέβαλε και η αισιοδοξία που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για τις κερδοφορίες του δευτέρου τριμήνου μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των προσδοκιών οικονομικών αποτελεσμάτων από την Apple.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 οδηγήθηκε στα υψηλότερα τετραετίας, διανύοντας την έκτη συνεχή ημέρα κερδών. Από τα κατώτερα του έτους που άγγιξε στις 20 Απριλίου, ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 8% και προβλέπεται να προσεγγίσει τα υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2001, μετά τη διάσπαση του υψηλότερου επιπέδου του 2005 στις 7 Μαρτίου.

Τα κέρδη για τα μέλη του δείκτη προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 6,8% το δεύτερο τρίμηνο και να ενισχυθούν κατά 14,7% την τρέχουσα περίοδο.

Τα χθεσινά κέρδη ήταν μέτρια, καθώς η αγορά εμφανίζει μερικά σημάδια κόπωσης μετά την πρόσφατη ευφορία και λόγω των προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει το σταδιακό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Η σταθερή εικόνα της Wall Street και η αποθέρμανση των καυτών τιμών του πετρελαίου οδήγησαν τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα υψηλότερα επίπεδα τριετίας, συμβάλλοντας σε αυτό και τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές άρχισαν με θετικό πρόσημο και διεύρυναν τα κέρδη τους μετά από μια σειρά στοιχείων που έδειξαν ότι συνεχίσθηκε η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 1.165,4 μονάδες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2002. Ο δείκτης DJ Ero Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,5% στις 3.277,2 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα των 14 εβδομάδων, με κέρδη 0,9%, στις 11.764,26 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα