Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 08:30

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τριών ημερών, στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι ο τυφώνας Emily, ο τρίτος στην εποχή των τυφώνων στις ΗΠΑ, θα επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό.

Η Βενεζουέλα, η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, ανέστειλε τις εξαγωγές της, από τα ανατολικά λιμάνια της χώρας, καθώς o τυφώνας Emily κινήθηκε προς τις ακτές. Η Emily, κατά πάσα πιθανότητα θα βγει στην ακτή, στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις. Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 3,7% χθες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία ημέρα και σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, μετά τις προβλέψεις, ότι η Emily, δεν θα περάσει από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου.

«Η Emily βρίσκεται καθ'οδόν», ανέφερε ο Tobias Merath, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της Credit Suisse στη Ζυρίχη, συμπληρώνοντας: «Οι ανησυχίες για πιθανές διακοπές της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικό, θα αυξηθούν πάλι. Τις επόμενες δύο ημέρες, περιμένω και πάλι αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αυξήθηκε 84 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 58,64 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 12:21' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες, η τιμή του πετρελαίου, υποχώρησε 2,21 δολ., στα 57,80 δολ. το βαρέλι, και στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, μετά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ότι η Emily, δεν θα περάσει από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της παραγωγής από την περιοχή, μετά την παύση της, την περασμένη εβδομάδα, εξ αιτίας του τυφώνα Dennis.

Αυτή, ήταν και η μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, μέσα σε μία ημέρα, από τις 28 Ιουνίου. Τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν 6,3%, μετά την αναρρίχησή τους στα 62,10 δολ. το βαρέλι στις 7 Ιουλίου και βρίσκονται 43% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Χθες, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό, αυξήθηκε 3,6%, κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, μετά το πέρασμα του τυφώνα Dennis, από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής, σύμφωνα με την Minerals Management Service.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα