Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το πετρέλαιο ανεβοκατεβαίνει με τις ειδήσεις γύρω από μια απεργία των εργαζόμενων στο Κουβέιτ. Σήμερα η τιμή του πιέζεται και αυτό αφαίρεσε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και ανάγκασε τους επενδυτές να αναζητήσουν τα γνωστά ασφαλή τους επενδυτικά καταφύγια όπως τα ομόλογα ΗΠΑ. Αύριο είναι η ώρα της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι ενώ χθες στο ΧΑ είχαμε για άλλη μια φορά έμπρακτη αναγνώριση της σκληρότητας της οροφής των 580 μονάδων για τον ΓΔ και των 160 για τον 25άρη.
Οι ξένοι θεσμικοί που κάνουν παιχνίδι στο ΧΑ εδώ και αρκετό καιρό, παίζουν με τις ανασφάλειες των εγχώριων επενδυτών θεσμικών και ιδιωτών, σαν τη γάτα με το ποντίκι. Διαβλέποντας το μέγεθος των επιφυλάξεων που δημιουργεί η παρακολούθηση της ροής των ειδήσεων από το εσωτερικό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ξεκινούν με ένταση των πιέσεων αρχικά και στοχεύουν στην δημιουργία αρνητικού κλίματος. Εντός αυτού, αρκετοί αποφασίζουν να δώσουν μετοχές, αφού είχαμε πρόσφατα και αυτό το εντυπωσιακό rebound, ελπίζοντας πως θα τις επαναγοράσουν φθηνότερα.
Αλλά το πολύ σε δυο ώρες, διαπιστώνουν πως οι τιμές ανεβαίνουν. Γιατί κάποιοι αγοράζουν επίμονα. Αυτή τη δυνατότητα προφέρει η μικρού βάθους αγορά μας σε όσους ξένους τόλμησαν να αποκτήσουν ποσοστό πάνω από το 50% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας την εποχή των μνημονίων. Ως τις 14:30 πάντως, με τζίρο 27 εκατ. ευρώ οι δείκτες είχανε πιάσει πάλι την οροφή τους για τη εποχή, δηλαδή τις 160 ο 25άρης και ο ΓΔ τις 579,95 μονάδες. Ήταν πλέον ζήτημα χρόνου να δοκιμαστεί η ισχύς της αντίστασης αυτής, μια μέρα μετά την εκτίμηση, από τη στήλη, ότι οι στόχοι της αγοράς επέστρεψαν στην τροχιά που είχαν σχηματίσει οι συναλλαγές στο τέλος του Μαρτίου.
Πάλι η λεπτομέρεια ήταν που μέτρησε και αφορούσε στο ότι το μέγιστο χθες ορίστηκε στις 584,12 μονάδες, αλλά ο ΓΔ στις 30 Μαρτίου έπιασε τις 584,95 και από αυτή τη διαφορά ο ενθουσιασμός ήταν περιορισμένος. Άλλωστε όσοι παρακολουθούν σχολαστικά την πορεία των τιμών, κατάλαβαν ότι δεν είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την ανακατάληψη των οχυρών πάνω από τις 580 μονάδες.
Χθες το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν ευνοϊκό για τις μετοχικές αξίες, αλλά δεν ήταν αρκετό για να ξεπεράσουν οι τιμές τα (επίπεδα) ταμπού για την φετινή άνοιξη. Θεωρούμε πιθανότερη την υποχώρηση για άλλη μια φορά μετά τα χθεσινά. Εκτιμούμε πως η αποτυχία της Τρίτης θα συνοδεύει για μέρες την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στο ΧΑ, επειδή νομίζουμε πως έχει θεσμικούς που έχουν σαν «ευαγγέλιο» την τεχνική ανάλυση. Εκτός αν το φρένο πατήθηκε για να γίνουν τα πακέτα που είχαν προγραμματιστεί. Αυτές τις μέρες αποτελούν σημαντικό ποσοστό επί του ημερήσιου τζίρου.
Οι ξένοι θεσμικοί πάντως δείχνουν να μην έχουν νευρικότητα, καθώς φαίνεται ότι η Αξιολόγηση μπορεί να απαιτήσει μερικές βδομάδες ακόμα υπομονής, αλλά είναι βέβαιοι όσο και ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας ότι τελικά θα είναι επιτυχής.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν χθες το βράδι οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της σταθεροποίησης της τιμής του πετρελαίου αλλά και των αδύναμων εταιρικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 18.053,60 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,40% στις 4.940,33 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,31% στις 2.100,80 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Goldman Sachs κινήθηκε ανοδικά κατά 2,30% ενώ αντίθετα, Netflix και ΙΒΜ διολίσθησαν κατά 11% και 6% αντίστοιχα, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων για το α' τρίμηνο του 2016.
Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε ισχυρή άνοδο, καθώς η απεργία των εργαζομένων στο Κουβέιτ αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την εγχώρια παραγωγή αργού. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,07% στα 41,00 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,61% στα 44,03 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μείωση εμφάνισαν στο α' τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Philip Morris, λόγω των αδύναμων πωλήσεων. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της καπνοβιομηχανίας υποχώρησε στα 1,53 δισ. δολάρια (0,98 δολ./μετοχή) έναντι 1,8 δισ. δολαρίων (1,16 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 8,1% στα 6,08 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,11 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 6,34 δισ. δολαρίων.
Παράλληλα, πτώση εμφάνισαν στο α' τρίμηνο του 2016 και τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs, λόγω της αστάθειας των διεθνών αγορών.Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 1,14 δισ. δολάρια (2,68 δολ./μετοχή) έναντι 2,84 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα συρρικνώθηκαν στα 6,34 δισ. δολάρια από 10,62 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 2,45 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 6,73 δισ. δολαρίων.
Την ίδια ώρα, αμετάβλητα παρέμειναν τα καθαρά κέρδη της Johnson & Johnson, κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2016. Η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 4,3 δισ. δολάρια (1,54 δολ./μετοχή) έναντι 4,32 δισ. δολαρίων (1,53 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν οριακά κατά 0,6% στα 17,48 δισ. δολάρια. Για το σύνολο του 2016, η Johnson & Johnson αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών στα 6,53 - 6,68 δολάρια/μετοχή.
Τέλος, κατά 8,8% υποχώρησαν τον Μάρτιο οι ενάρξεις οικοδομήσεως νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός τους διολίσθησε σε 1,09 εκατ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση στις 1,17 εκατ. Την ίδια ώρα, οι άδειες οικοδομήσεως υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών - και συγκεκριμένα κατά 7,7% στις 1,09 εκατ. Σε ετήσια βάση ωστόσο, οι ενάρξεις αυξήθηκαν κατά 14,2% και οι άδειες κατά 4,6%.
ΕΥΡΩΠΗ
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών «σκαρφάλωσαν» την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση τόσο από τα εταιρικά αποτελέσματα, όσο και από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 6.407 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 2,27% στις 10.350 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,39% στις 4.569 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 1,42% στις 349,08 μονάδες.
Στα ταμπλό, κέρδη άνω του 5% εμφάνισε η μετοχή της Glencore, μετά την αναβάθμιση της τιμής - στόχου από τη Societe Generale. Ανοδικά κατά 4,5% κινήθηκε και η Frensillo, λόγω της εκτίναξης της τιμής του ασημιού σε υψηλό 10 μηνών. Danone και L’ Oreal σημείωσαν άνοδο της τάξης του 3% και 4,5% αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ισχυρή άνοδο, καθώς η απεργία των εργαζομένων στο Κουβέιτ αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την εγχώρια παραγωγή αργού. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 3,90% στα 41,33 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,29% στα 44,32 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας,υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. τάσσεται η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών
, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ORB για λογαριασμό της εφημερίδας «The Telegraph». Συγκεκριμένα, το ποσοστό του «ναι» ανέρχεται στο 53%, ενισχυόμενο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε στις 5 Απριλίου.
Αντίθετα, το ποσοστό υπέρ του Brexit υποχωρεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 41%. Από την πλευρά του, αναποφάσιστο εξακολουθεί να δηλώνει το 6% των ερωτηθέντων. Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο από την Ε.Ε. είναι προγραμματισμένο για τις 23 Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, περαιτέρω αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής – σκέψης ZEW. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ενισχύθηκε στις 11,2 μονάδες έναντι 4,3 μονάδων τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 9 μονάδες. «Τα αναπάντεχα θετικά νέα από την Κίνα έδωσαν ισχυρή ώθηση στο οικονομικό κλίμα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Παρ’ όλα αυτά - προστίθεται - η υποτονική ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες και η ανησυχία για το Brexit εξακολουθούν να επιβαρύνουν το κλίμα. Αυτές οι ανησυχίες αποτυπώθηκαν στον δείκτη τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, ο οποίος υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στις 47,7 μονάδες έναντι 50,7 μονάδων τον Μάρτιο.
Την ίδια ώρα, θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία φαίνεται πως έχει η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της ΕΚΤ. Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας καταδεικνύουν ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων έχει θετικές επιπτώσεις στον δανεισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τη μείωση της κερδοφορίας τους.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης «χαλάρωσαν» περαιτέρω, παρά την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη δανειοδότηση των νοικοκυριών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι συγκεκριμένες τάσεις θα συνεχιστούν και στο β’ τρίμηνο του έτους.
Παράλληλα, πτώση εμφάνισε τον Φεβρουάριο του 2016 η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 1,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ε.Ε. έναντι του Ιανουαρίου του 2016. Αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 2,5% και 2,4% αντίστοιχα, έναντι του Φεβρουαρίου του 2015.
Σε μηνιαίο επίπεδο, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία (6%) και στη Σουηδία (5,1%), ενώ η μεγαλύτερη άνοδος στη Ρουμανία (5,1%) και στη Βρετανία (3,1%). Σε ετήσιο επίπεδο, η μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάστηκε στη Σλοβακία (18,8%) και στην Ισπανία (13%), ενώ η υψηλότερη πτώση στη Σλοβενία (30,8%) και στην Ουγγαρία (19,3%).
Τέλος, συρρίκνωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 19 δισ. ευρώ έναντι 27,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Στα επιμέρους στοιχεία, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο αγαθών μειώθηκε στα 24,6 δισ. ευρώ (30,4 δισ. τον Ιανουάριο) ενώ αντίθετα, στο ισοζύγιο υπηρεσιών αυξήθηκε στα 6,8 δισ. ευρώ (3,8 δισ. τον Ιανουάριο). Κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου 2015 - Φεβρουαρίου 2016, το συνολικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, έναντι 2,7% της αντίστοιχης περιόδου 2014 - 2015.
ΧΑ
Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν ανοδικά και οι δείκτες στην Ευρώπη, αφού ταλαντεύθηκαν, εμφάνισαν ανοδική τάση με σχετικά μεγάλα βήματα. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν με ανοδική νευρικότητα. Γιατί η αντίδραση της τιμής του πετρελαίου μετά την πτώση από την αποτυχία της προσπάθειας για το πάγωμα της παραγωγής έδειξε ότι μπορούσε να συνεχιστεί το κυνήγι των αξιών υψηλού κινδύνου. Οι τράπεζες πέρασαν πάλι στο τιμόνι για την τάση της αγοράς, αλλά μέσω των εναλλαγών του πρόσημου μεταβολής του κλαδικού δείκτη, αν και οι περισσότεροι κλάδοι συνέχισαν να εμφανίζουν κέρδη. Με αποτέλεσμα οι μεταβολές των βασικών δεικτών να είναι σχετικά μικρές.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν αξία συναλλαγών υψηλότερη του μέσου τζίρου της περασμένης βδομάδας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία με κλιμακωτή άνοδο, χωρίς πολλά κυριολεκτικά πτωτικά διαστήματα. Εκτός της αρχής και του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αρχικά οι δείκτες εμφάνισαν μικρό πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και κινήθηκαν πτωτικά, με τον ΓΔ να έχει σημειώνει το ελάχιστο μέρας στις 10:49 με τον 25άρη να πιάνει πυθμένα μέρας στις 10:55. Το ελάχιστο ήταν οι 571,12 από 570, για ΓΔ και οι 157,76 από 157,64 για τον 25άρη. Αμέσως μετά οι εντολές αγοράς σε περίπου δέκα λεπτά έφεραν τους δείκτες σε θετικό πεδίο και κινήθηκαν γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας ως τις 13:40. Τότε οι θεσμικοί άρχισαν να ενισχύουν τη ζήτηση και οι τιμές πήραν την ανηφόρα.
Το μέγιστο ημέρας ορίστηκε με δυο σκαλοπάτια στις 15:47 και ήταν οι 584,12 από 576,35 μονάδες για τον ΓΔ και οι 161,81 από 159,38 για τον 25άρη. Μετά όμως οι θεσμικοί έδειξαν να αντιλαμβάνονται τη σκληρότητα της οροφής που χτύπησαν οι δείκτες και ξεκίνησε το δεύτερο καθαρά καθοδικό μέρος για σήμερα που ολοκληρώθηκε με τις δημοπρασίες και άφησε πάλι των ΓΔ κάτω από τις 580 σε κλείσιμο.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (7 από 12) έναντι των ανοδικών (16 από 11) με δύο αμετάβλητα ΠΕΙΡ και ΦΦΓΚΡΠ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 13 είχαν πτώση και 3 ήταν αμετάβλητες. Στα 60,046 από 57,655 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 28,042 από 43,57 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερσυγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε σημαντικά, με τις τράπεζες να αποτελούν το 46,70% από 75,6% του συνολικού τζίρου χθες.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +2,26%, ο CAC είχε μεταβολή +1,28%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,65%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και διατηρήθηκε η ανοδική τάση, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,35% και +0,37%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,78% και έφθασε στις 578,85 από 574,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 159,71 από 159,26 με μεταβολή +0,28%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ κατά 0,8 μονάδες και άφησαν 0,1 της μονάδας χαμηλότερα τον 25άρη και έτσι έκλεισαν κοντά στο μέσον του εύρους της διακύμανσης ημέρας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Πρώτων Υλών +5,52% από +0,08%, Πετρελαίου Αερίου +3,63% από -0,89%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,92% από +0,81%, Ταξίδια Αναψυχή +1,65% από +0,88%, Ακίνητης Περιουσίας +1,05% από -1,04%, ο ΓΔ +0,78% από -0,06%, Κατασκευές Υλικά +0,74% από +1,31%, Χημικών +0,68% από +2,09%, Τροφίμων Ποτών +0,49% από +0,33%, Κοινής Ωφέλειας +0,48% από +1,90%, Τεχνολογίας +0,35% από +1,55%, ο 25άρης +0,28% από -0,12%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,16% από +1,83%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,08% από +1,38%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Ασφαλειών -2,50% από +4,58%, Τηλεπικοινωνιών -1,63% από +1,66%, ο FTSEM -0,65% από +1,54%, Τραπεζών -0,54% από-1,65% και Εμπορίου -0,03% από -0,36%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Υγείας 0,00% από +9,39% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,046 από 57,656 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,294 από 8,851 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 46,653 από 46,878 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,639 από 1,197 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,816 από 41,628 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 61,259 από 72,446 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 63 από 50 των καθοδικών σε 36 από 43 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 20.
Τεχνική ανάλυση
Με τον 25άρη στο +0,28% και κλείσιμο στις 159,71 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 159,50 μονάδες με 16949 ανοικτά συμβόλαια και στις 159,50 για τη σειρά Ιουνίου με ανοικτές θέσεις που ανέβηκαν στα 381 ΣΜΕ. Η αλλαγή που επήλθε στις προσδοκίες των traders αφορούσε στην ταύτιση της τιμής εκκαθάρισης των ΣΜΕ και για τις δύο σειρές.
Πιθανά θεωρούν πως βελτιώνονται οι πιθανότητες για ανοδική κίνηση των δεικτών αργότερα και κύρια τον Ιούνιο. Πάντως ο 25άρης από τις 15 Ιανουαρίου που κατηφόριζε αναζητώντας τον πυθμένα για το 2016 και πέρασε κάτω από τις 160 μονάδες, όταν «τολμούσε» να τις προσεγγίσει από κάτω προς τα άνω είχε αμέσως μετά καθοδική πορεία. Την πρώτη φορά που πέρασε οριακά ψηλότερα ήταν στην κορύφωση που σημειώθηκε στις 15 Μαρτίου με τον 25άρη στις 160,05 ως μέγιστο μέρας και κλείσιμο στις 159,01. Τη δεύτερη φορά ήταν στις 30 Μαρτίου που είναι η υψηλότερη ΚΟΡΥΦΗ μέσα στο έτος ο δείκτης έκλεισε στις 160,36 με μέγιστο μέρας τις 163,11 ενώ στις 31 Μαρτίου με μέγιστο στις 161,22 μονάδες έκλεισε στις 159,92.
Όσα έχασε από τις 30 Μαρτίου ως τις 14 Απριλίου που χτύπησε στον πυθμένα των 147,16 μονάδων τα κέρδισε πάλι με μόλις τρεις συνεδριάσεις αφού χθες έκλεισε στις 159,71 με μέγιστο τις 161,81. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο 25άρης βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή πάνω από τους ΚΜΟ 30 ημερών (153,73) ΚΜΟ 50 ημερών (144,51) και ΚΜΟ 100 ημερών (157,24) και οι σύνοδοι της τρέχουσας εβδομάδας χρησιμοποίησαν ως στήριξη τον ΚΜΟ100 αφού πάνω του εμφανιζόντουσαν τα ελάχιστα μέρας.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Το «δώρο» Ντράγκι, με τη μορφή της αγοράς του 50% των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι Τράπεζες και τα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη ρευστότητα όσο και στα ίδια κεφάλαια των Τραπεζών, είχε βραχύβια διάρκεια για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Και τούτο γιατί οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δεν οδήγησαν σε πρόοδο, σε σχέση με το χάσμα που υφίσταται ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές της.
Οι Δανειστές επιμένουν σε πρόσθετο πακέτο μέτρων για να διασφαλιστεί το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, αίτημα που απορρίπτει επί του παρόντος η Κυβέρνηση καθώς επιθυμεί να προταχθούν τα της διευθέτησης του χρέους.
Γίνεται δηλαδή ορατό ότι το σημερινό αδιέξοδο συνιστά σοβαρή απειλή ενός «ατυχήματος» με συνέπεια ακόμη και πιστωτικό γεγονός τον Ιούλιο, οπότε πρέπει να πληρωθούν τίτλοι 2,3 δις ευρώ. Ωστόσο, το Χρηματιστήριο επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, αρνούμενο να υποχωρήσει και ψηφίζοντας το αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο κάποιος, από μηχανής Θεός, παρεμβαίνει την τελευταία στιγμή και η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνεί με τους Πιστωτές της.
Μάλιστα, σημειώθηκε και μικρή υποχώρηση των αποδόσεων των 10 ετών ομολόγων ακόμη και κάτω από το 9%, υιοθετώντας την εκδοχή ότι η τυχόν αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου, δεν μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις που θα έχουν περαιτέρω βλαπτική επίδραση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη συμφωνίας και η παρεπόμενη ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα μίνι ράλι του Γενικού Δείκτη οδηγώντας σε εξάλειψη του συνόλου των φετινών απωλειών, πάνω δηλαδή από τις 630 μονάδες.
Το πιθανότερο πάντως είναι ότι επιδιώκεται η συντήρηση της κίνησης του Γενικού Δείκτη σε ελεγχόμενη ζώνη, εναλλάσσοντας τη μόχλευσή του άλλοτε με τις Τραπεζικές και άλλοτε με τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, ενόσω παραμένει το ομιχλώδες και χαμηλής ορατότητας περιβάλλον.
Στο διεθνές, η αποτυχία της συνόδου της Ντόχα για διαμόρφωση συνθηκών ελεγχόμενης προσφοράς του Πετρελαίου, είχε μόνο πρόσκαιρα πτωτικό αποτέλεσμα στην τιμή του. Είτε γιατί κάποιοι θεωρούν ότι οι προσδοκίες για επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας θα διαψευσθούν, είτε γιατί ο στοιχηματισμός στην προοπτική υψηλότερων τιμών επανέρχεται, καθώς αυτή τη θέση ψηφίζουν τα περισσότερα hedge funds.
Παράλληλα το ΔΝΤ δημοσιοποιεί την ανησυχία του για τη συγχρονισμένη επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και τους εντεινόμενους κινδύνους και άρα τη διατήρηση της χαμηλής ζήτησης για την σημαντικότερη πρώτη ύλη του Πλανήτη. η ανοδική κίνηση των Αγορών δύσκολα θα συνεχιστεί, ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται ανοδική κίνηση στο Ασήμι (υψηλό 10 μηνών) επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικός αριθμός κεφαλαίων αναζητεί κατάλληλο επενδυτικό καταφύγιο.
Σήμερα
Οι αγορές των ασιατικών μετοχών σήμερα Τετάρτη 20/4, έμειναν ξαφνικά χωρίς κατεύθυνση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου πήραν πάλι την κατηφόρα από την είδηση ότι έληξε η τριήμερη απεργία που έκαναν οι εργαζόμενοι στο τομέα του πετρελαίου του Κουβέιτ.
Το ξεφούσκωμα στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου αντανακλάται στην πτώση των futures για τον S & P500 κατά -0,3% και στην ευρεία ζήτηση για ασφαλή καταφύγια όπως τα ομόλογα ΗΠΑ. Οι τιμές του πετρελαίου αντιστρέφοντας τα πολύ απότομα κέρδη της Τρίτης έφεραν το μπρεντ 83 σεντς χαμηλότερα, φθάνοντας στα 43,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ αργό πετρέλαιο ΗΠΑ βυθίστηκε κατά 1,02 δολάρια στα 40,11 το βαρέλι.
Η υποχώρηση άμβλυνε τις ορέξεις των επενδυτών και έσυραν τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κάτω κατά 0,5%. Είχε αρχίσει από τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.
Κινεζικές αγορές ήταν χωρίς καμία βοήθεια και στη Σαγκάη ο SSEC γλίστρησε -2,5%, με κάθε κλάδο στο κόκκινο.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας επέμενε σε μια άνοδο 0,3%, χάρη στην πρόσφατη υποχώρηση του γιεν, αλλά πάνω από το φράγμα 17.000 κινδύνευε από ρευστοποιήσεις για αποκόμιση βραχυπρόθεσμου κέρδους.
Οι τιμές του χαλκού, του σιδηρομεταλλεύματος, αλλά και του χρυσού και αργύρου εξακολουθούν να εμφανίζουν και να διακρατούν τα κέρδη τους, με το χρυσό στα 1.252,30 δολάρια η ουγγιά. Αυτό βοήθησε να κινηθούν ανοδικά τα νομίσματα των βασικών προϊόντων.
Το δολάριο των ΗΠΑ έχει σταθεροποιηθεί έναντι του γεν στα 108,93 αλλά ο DXY παρέμεινε κοντά στα πρόσφατα χαμηλά έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.
Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στα 1,1369 δολάρια, από το χαμηλό των 1,1234 που βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα. Η δυναμική του τώρα εξαρτάται πολύ από την έκβαση της συνόδου επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
«Έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και πλέον μπαίνουμε στο τελικό στάδιο» εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις μέσω του λογαριασμού του στο twitter. Όπως ανέφερε, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του φορολογικού βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Παράλληλα, παρέπεμψε στο Eurogroup της Παρασκευής στην συνεδρίαση του οποίου θα γίνει απολογισμός της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων.
Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τρίτη, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των τρίων δισ. ευρώ.
Σοβαρές ανατροπές για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους φέρνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των μισθωτών που αμείβονται με μπλοκάκι, αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, καταστηματαρχών, επιστημόνων, δικηγόρων , μηχανικών, ιατρών κ.α. Με δύο διατάξεις «φωτιά» (38 και 39) το υπουργείο εργασίας, αλλάζει ριζικά όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες στο θέμα των εισφορών για τον κλάδο της κύριας σύνταξης.
Η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των τρίων δισ. ευρώ, επεσήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τρίτη, για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Η τελευταία κατά σειρά συνάντηση την Τρίτη αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα.
Καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της MIG ανέλαβε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, κατόπιν της συνεδρίασης του δ.σ. του Ομίλου. Μέχρι πρότινος, ο κ. Βγενόπουλος δεν διέθετε εκτελεστικά καθήκοντα και διατελούσε μη εκτελεστικός πρόεδρος της MIF.
Σε σχετικές του δηλώσεις, επισήμανε ότι «παρότι οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου MIG επιδεικνύουν συνεχή και σημαντική βελτίωση και μάλιστα σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, οι προκλήσεις για το υπόλοιπό της φετινής χρονιάς είναι μεγάλες και σημαντικές».
Στα τέλη του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ΔΕΗ-0,66% στη Ρόδο, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συνάντηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη διοίκηση της Επιχείρησης. Από την πλευρά της, η ΔΕΗ διαβεβαίωσε ο Διαχειριστής του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) εκπονεί μελέτες για την εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις ανεμογεννήτριες, ενώ επιπλέον, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επανάληψης των διακοπών, λειτουργούν αεριοστρόβιλοι που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.
Αύξηση σημείωσαν οι πωλήσεις του Ομίλου Σαράντη στο α’ τρίμηνο του 2016, με τα οικονομικά μεγέθη να βελτιώνονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 19,54% στα 66,21 εκατ. ευρώ έναντι 55,39 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Στην Ελλάδα, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 15,95% και στο εξωτερικό στο 21,73%. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις σε ξένες χώρες ανήλθαν στα 41,91 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 63,60% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία φαίνεται πως έχει η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της ΕΚΤ. Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας καταδεικνύουν ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων έχει θετικές επιπτώσεις στον δανεισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τη μείωση της κερδοφορίας τους.
Περαιτέρω αύξηση σημείωσε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα στηΓερμανία, σύμφωνα με στοιχεία της δεξαμενής – σκέψης ZEW. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ενισχύθηκε στις 11,2 μονάδες έναντι 4,3 μονάδων τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 9 μονάδες. «Τα αναπάντεχα θετικά νέα από την Κίνα έδωσαν ισχυρή ώθηση στο οικονομικό κλίμα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Παρ’ όλα αυτά - προστίθεται - η υποτονική ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες και η ανησυχία για το Brexit εξακολουθούν να επιβαρύνουν το κλίμα.
Κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόζει με συνέπεια τη διαδικασία εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων, βάσει των οποίων τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να περιορίζουν το χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ.
Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, όπως ο ατμός και η ηλεκτρική ενέργεια στο παρελθόν. Συχνά μιλάμε για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» προκειμένου να ονομάσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα υπερυπολογιστών, έξυπνων δικτύων και πρωτοφανών τεράστιων ποσοτήτων «μαζικών δεδομένων».
Πτώση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη τηςGoldman Sachs, λόγω της αστάθειας των διεθνών αγορών. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στα 1,14 δισ. δολάρια (2,68 δολ./μετοχή) έναντι 2,84 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, συρρικνώθηκαν στα 6,34 δισ. δολάρια από 10,62 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 2,45 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 6,73 δισ. δολαρίων.
Κατά 8,8% υποχώρησαν τον Μάρτιο οι ενάρξεις οικοδομήσεως νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός τους διολίσθησε σε 1,09 εκατ.
Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση στις 1,17 εκατ. Την ίδια ώρα, οι άδειες οικοδομήσεως υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών - και συγκεκριμένα κατά 7,7% στις 1,09 εκατ. Σε ετήσια βάση ωστόσο, οι ενάρξεις αυξήθηκαν κατά 14,2% και οι άδειες κατά 4,6%.
Μείωση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Philip Morris, λόγω των αδύναμων πωλήσεων. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της καπνοβιομηχανίας υποχώρησε στα 1,53 δισ. δολάρια (0,98 δολ./μετοχή) έναντι 1,8 δισ. δολαρίων (1,16 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 8,1% στα 6,08 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,11 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 6,34 δισ. δολαρίων.
Αμετάβλητα παρέμειναν τα καθαρά κέρδη της Johnson & Johnson, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2016.
Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 4,3 δισ. δολάρια (1,54 δολ./μετοχή) έναντι 4,32 δισ. δολαρίων (1,53 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν οριακά κατά 0,6% στα 17,48 δισ. δολάρια.
Για το σύνολο του 2016, η Johnson & Johnson αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών στα 6,53 - 6,68 δολάρια/μετοχή.