Ψηφιακό το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Τέσσερις Επίτροποι γράφουν στη «Ν» για την Ευρώπη και την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση»
Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 09:36
UPD:10:09
EPA/HENDRIK SCHMIDT

Η βιομηχανία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής οικονομίας: ο μεταποιητικός τομέας της Ε.Ε. αριθμεί 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις και 33 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Από την έντυπη έκδοση

Το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, όπως ο ατμός και η ηλεκτρική ενέργεια στο παρελθόν. Συχνά μιλάμε για την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» προκειμένου να ονομάσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα υπερυπολογιστών, έξυπνων δικτύων και πρωτοφανών τεράστιων ποσοτήτων «μαζικών δεδομένων».  

Η βιομηχανία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωπαϊκής οικονομίας: ο μεταποιητικός τομέας της Ε.Ε. αριθμεί 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις και 33 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επίσης, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος είναι καθοριστικά στοιχεία προκειμένου να διατηρήσει η βιομηχανία μας την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό ισχύει για όλους τους κλάδους, είτε πρόκειται για την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια, το διάστημα, τις μεταφορές ή την αυτοκινητοβιομηχανία.

Πολλά τμήματα της οικονομίας μας μπόρεσαν πολύ γρήγορα να γίνουν ψηφιακά, όσον αφορά την τεχνολογία που χρησιμοποιούν αλλά και τις μεθόδους εργασίας. Ωστόσο, ορισμένοι παραδοσιακοί τομείς, όπως οι κατασκευές, τα τρόφιμα, η κλωστοϋφαντουργία και η χαλυβουργία, παρουσιάζουν καθυστέρηση. Το ίδιο ισχύει και για πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Πρόσφατες μελέτες εκτιμούν ότι η ψηφιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών θα προσθέσει ετησίως πάνω από 110 δισ. ευρώ έσοδα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία την επόμενη πενταετία. Η καινοτομία απαιτεί επενδύσεις και ο διεθνής ανταγωνισμός με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην ψηφιακή καινοτομία είναι έντονος.  Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε πίσω. Τον Μάιο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια στρατηγική για τη στήριξη του ρόλου της Ευρώπης στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία με τη δημιουργία μιας πραγματικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η στρατηγική αυτή είναι μία από τις βασικές μας πολιτικές προτεραιότητες.

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα παρουσιάζουμε τα σχέδιά μας για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έως τις μικρότερες επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ε.Ε. να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ψηφιακές δυνατότητες.  

Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν κατανοήσει τη σημασία της ψηφιοποίησης της βιομηχανίας τους και έχουν δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη αυτής της μετάβασης. Αυτή είναι η περίπτωση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (2014-2020) στην Ελλάδα. Ωστόσο, απέναντι στην παγκοσμιοποίηση μια χώρα δεν μπορεί μόνη της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.Πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα προτείνουμε να συνδεθούν μεταξύ τους οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, έτσι ώστε να αλληλοενισχύονται. Είναι αναγκαία μια στρατηγική κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, όπως πράξαμε επιτυχώς με το επενδυτικό σχέδιο των 315 δισ. ευρώ. Θέλουμε επίσης να εφοδιάσουμε τους Ευρωπαίους εργαζόμενους με τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

Σε έναν κόσμο όπου δισεκατομμύρια συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές, είναι όλο και περισσότερο αλληλοσυνδεόμενες, έχει μεγάλη σημασία η ασφαλής και χωρίς σφάλματα επικοινωνία τους, με κοινή τους γλώσσα τα πρότυπα. Προτείνουμε μέτρα για μια ταχύτερη και πιο εύστοχη διαδικασία καθορισμού προτύπων. Τα κοινά πρότυπα για τα δίκτυα 5G, το υπολογιστικό νέφος (Cloud Computing), το Διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ), η ασφάλεια των δεδομένων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα προωθήσουν την ανάπτυξη και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως τα έξυπνα δίκτυα, οι μετακινούμενες υγειονομικές υπηρεσίες ή τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα.

Βασιζόμενοι στις υπάρχουσες υποδομές, θα δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό υπολογιστικό νέφος: μια ενιαία πλατφόρμα για την ανταλλαγή και τη χρήση μεγάλου αριθμού δεδομένων. Αρχικά, το υπολογιστικό νέφος θα απευθύνεται σε ερευνητές οι οποίοι χρησιμοποιούν στην εργασία τους όλο και περισσότερο συνεργατικές, ψηφιακές και διασυνοριακές μεθόδους, ώστε να επιτευχθούν οι επαναστατικές καινοτομίες που θα συμβάλουν στην ευρωπαϊκή οικονομία της γνώσης και στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως οι επιδημίες Εμπολα και Ζίκα. Με τον καιρό θα επεκτείνουμε τη χρήση του ευρωπαϊκού υπολογιστικού νέφους ώστε να περιληφθούν οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι όμως μόνο η βιομηχανία και οι ερευνητές που πρέπει να ενστερνιστούν τον ψηφιακό κόσμο. Οι δημόσιες υπηρεσίες, και συνεπώς οι φορολογούμενοι, θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των διοικητικών δαπανών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών. 

Για να στηρίξουμε τη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θα παρουσιάσουμε μέτρα για την παροχή, αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, κοινών διοικητικών διαδικασιών, όπως η καταχώριση των επιχειρήσεων, οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών και οι επίσημες υπογραφές. Στο μέλλον, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μπορούν να συμπληρώνουν τα αναγκαία έγγραφα σε μια μόνο ευρωπαϊκή χώρα. 

Αυτός είναι ο στόχος ενός πιλοτικού έργου που θα εγκαινιάσουμε φέτος με διοικήσεις που θα εφαρμόζουν την αρχή «μόνον άπαξ» για επιχειρήσεις με διασυνοριακή δραστηριότητα. Η Ευρώπη βρισκόταν στην πρώτη γραμμή κάθε βιομηχανικής επανάστασης έως τώρα. Ας ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε την ηγετική της θέση και στην «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα