Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, καθώς κλείνουν εγκαταστάσεις

Στο Μεξικό εξ αιτίας των τυφώνων
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2005 07:05

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, για δεύτερη ημέρα, μετά την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων πετρελαίου στην ανοιχτή θάλασσα του Μεξικό, όπου παράγονται τα 3/4, των 3,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως της χώρας, καθώς ο τυφώνας Emily, πλησιάζει στη Χερσόνησο του Γιουκατάν.

Η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών, Petroleos Mexicanos, ανέστειλε χθες την παραγωγή της στο Καμπέτσε Σάουντ, εξ αιτίας του Emily, του δεύτερου τυφώνα της εποχής στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Μεξικό, ήταν η δεύτερη σε μέγεθος προμηθεύτρια πετρελαίου των ΗΠΑ, μετά τον Καναδά, πέρυσι και αποτέλεσε περίπου το 16% των εισαγωγών της χώρας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αυξήθηκε κατά 73 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 58,82 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Ο μαύρος χρυσός, διαπραγματεύθηκε στα 58,65 δολ. το βαρέλι στις 11:02' π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Στις 15 Ιουλίου, τα συμβόλαια του Αυγούστου, αναρριχήθηκαν 29 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 58,09 δολ. το βαρέλι. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται 42% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πετρέλαιο, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 62,10 δολ. το βαρέλι στις 7 Ιουλίου, όταν ο τυφώνας Dennis, προσέγγισε τον Κόλπο του Μεξικό. Η καταιγίδα, που χτύπησε τη δυτική Φλόριντα στις 10 Ιουλίου, προκάλεσε την προσωρινή παύση του 96% της παραγωγής πετρελαίου στην περιφέρεια. Η συνολική παραγωγή έχασε 5 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την Minerals Management Service των ΗΠΑ, την εβδομάδα που πέρασε.

«Η αγορά, ανησυχεί πολύ για αυτές τις αναταραχές στις προμήθειες πετρελαίου, εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών. Είχαμε κάποιους ισχυρούς τυφώνες στις αρχές αυτής της εποχής», ανέφερε ο David Thurtell, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων με την Commonwealth Bank of Australia.

Ο Emily, ένας τυφώνας της Κατηγορίας 4, με ταχύτητα κοντά στα 135 μίλια την ώρα, προβλέπεται να διασχίσει την Χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό, αργότερα σήμερα και ενδέχεται να αγγίξει την ακτή του Μεξικό, νοτίως του Μπράουνσβιλ, του Τέξας, στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με το U.S. National Hurricane Center, στο Web site του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα