SABMiller: Αποκτά τον έλεγχο της κολομβιανής ζυθοποιΐας Bavaria

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 09:57

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, να καταβάλλει το ποσόν των 3,5 δισ. δολ., στην οικογένεια Santo Domingo, σε μετοχές, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της κολομβιανής εταιρείας Grupo Empresarial Bavaria, της δεύτερης σε μέγεθος ζυθοποιΐας της Λατινικής Αμερικής, έκλεισε η τρίτη ζυθοποιΐα στον κόσμο, SABMiller Plc.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Λονδίνο, παραγωγός της μπύρας Miller Lite και της Pilsner Urquell, σχεδιάζει επίσης να προσφέρει 2,1 δισ. δολ. σε μετρητά για τη μειοψηφία των μετόχων στις θυγατρικές της στην Κολομβία και το Περού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

H SABMiller, κάνει την πρώτη της «επιδρομή» στην Λατινική Αμερική, περίπου ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της AmBev, από την InBev, ύψους 11,2 δισ. δολαρίων. Οι ευρωπαϊκές ζυθοποιΐες, αγοράζουν ανταγωνίστριές τους στις αναπτυσσόμενες αγορές, καθώς η συρρίκνωση των οικονομιών, περιορίζουν τις δαπάνες των καταναλωτών στην έδρα τους, τη στιγμή που οι Αμερικανοί αυξάνουν την κατανάλωση βότκας, ουΐσκυ και κρασιού, έναντι της μπύρας.

«Η Λατινική Αμερική, είναι πολύ πιο δυνατή αγορά για τις εταιρείες παραγωγής μπύρας, απ' ό,τι η αγορά των ΗΠΑ ή της Ευρώπης, που είναι αρκετά στάσιμες», ανέφερε ο Tufic Salem, αναλυτής της Credit Suisse First Boston, στο Mexico City, χθες.

Η σημερινή εξαγορά, είναι η μεγαλύτερη της SABMiller, από τη στιγμή που η εταιρεία αγόρασε την Miller Brewing Co. στο Milwaukee το 2002, αντί του ποσού των 5,6 δισ. δολαρίων.

Η SABMiller ιδρύθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1895 και εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 1999. Γνωστή ως South African Breweries απορροφήθηκε από την Miller και ακόμη ηγείται της αγοράς μπύρας στη Ν. Αφρική, όπου πραγματοποιεί περίπου το ήμισυ των κερδών της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα