Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα το εμπορικό πλεόνασμα

Εξ αιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 07:25

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ, για τρίτο μήνα, τον Ιούνιο, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ώθησε ανοδικά την αξία των εισαγωγών, αλλά και το κόστος των βιομηχανιών, στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε 24%, στα 873,1 δισ. γιέν (7,74 δισ. δολ. ΗΠΑ), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο Τόκυο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 29 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, το εμπορικό πλεόνασμα προβλεπόταν να συρρικνωθεί στα 750 δισ. γιέν.

Οι βιομηχανίες, όπως η Ricoh Co., η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού γραφείων της Ιαπωνίας, λένε, ότι οι τιμές του πετρελαίου, σε επίπεδα ρεκόρ, απειλούν με μείωση των κερδών τους. Η ανάκαμψη των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν κατά 3,6% τον Ιούνιο, ενδέχεται να τονώσουν τα κέρδη και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, η οποία έχει βασιστεί στην εσωτερική ζήτηση.

Οι εισαγωγές τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε ποσοστό 11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οικονομικοί αναλυτές, προέβλεπαν, ότι η αύξηση των εισαγωγών θα ήταν 12,6% και των εξαγωγών 2%, μετά την άνοδό τους με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, τον Μάϊο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp., μετά την αναρρίχηση του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2004, σε συνδυασμό με το σχόλιο του διοικητή της Federal Reserve των ΗΠΑ, Alan Greenspan, ότι η οικονομία της χώρας, διανύει περίοδο σταθερής ανάπτυξης. Ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,5% στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο, φθάνοντας στις 11.847,97 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα