Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη, σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Nissan Motor Co. και της Samsung Electronics Co., μετά το σχόλιο του διοικητή της Federal Reserve των ΗΠΑ, Alan Greenspan, ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο διανύει περίοδο σταθερής ανάπτυξης.

«Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, φαίνονται ελκυστικές», ανέφερε ο Yang Jeong Won, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Samsung Investment Trust Management Co., στη Σεούλ, συμπληρώνοντας: «Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται ισχυρή και αυτό είναι καλό για τις μετοχές που εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε 1,2%, φθάνοντας στις 100,73 μονάδες, στις 11:20' π.μ., στο Τόκυο. Ο δείκτης, οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Μαρτίου. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν, κινούντο ανοδικά. Κέρδη σημείωναν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε 0,7%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index, σημείωνε άνοδο 1,1%, οδεύοντας να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, οδηγούσαν την άνοδο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, κέρδιζε 0,5%.

Χθες, ο Standard & Poor's 500 Index στις ΗΠΑ, σημείωσε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στη Ν. Υόρκη, μετά τη δήλωση του Greenspan, η οποία τόνωσε την εμπιστοσύνη, ότι η οικονομία των ΗΠΑ, προορισμός των περισσοτέρων αγαθών της Ασίας, θα αναπτυχθεί χωρίς να αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Οι μετοχές της Nissan, της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, σημείωναν άνοδο 1,5%, φθάνοντας στα 1.172 γιέν η μία. Η εταιρεία πέρυσι, πραγματοποίησε περίπου τα 2/3 των συνολικών της πωλήσεων στο εξωτερικό. Οι μετοχές της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της Ν. Κορέας, κέρδιζαν 0,9%, φθάνοντας στις 563.000 ουόν η μία.

Και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, τόνωσε την αισιοδοξία ότι το χαμηλότερο κόστος των καυσίμων θα αφήσει περισσότερα χρήματα για δαπάνες, σε καταναλωτές και εταιρείες.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 1,1%, φθάνοντας στα 58,02 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη. Υποχώρησε 0,5% περισσότερο, φθάνοντας στα 57,73 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα