Danone: Μείωση 37% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη το εξάμηνο

Μετά την απαξίωση του τμήματος ψύξης ύδατος στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 10:11

ΜΕΙΩΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 37%, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο, τα καθαρά κέρδη της Groupe Danone, της παραγωγού γιαούρτης, που οι μετοχές της εκτινάχθηκαν στα ύψη αυτόν τον μήνα, καθώς εικάζεται η εξαγορά της, καθώς η εταιρεία περιέκοψε την αξία του τμήματος ψύξης ύδατος στις ΗΠΑ, για δεύτερη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 347 εκατ. ευρώ (422 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 547 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Γαλλία. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν, ότι τα κέρδη της Danone θα ανήρχοντο σε 512 εκατ. ευρώ. Η αξία του τμήματος ψύξης ύδατος της εταιρείας στις ΗΠΑ, μειώθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ, μετά την απαξίωση 600 εκατ. ευρώ, πέρυσι.

Το εν λόγω τμήμα της, η DS Waters, υποφέρει από τη μείωση της ζήτησης και τον ανταγωνισμό, αναγκάζοντας την Danone, να κλείσει εργοστάσια. Η απαξίωση γίνεται μετά την αναρρίχηση των μετοχών της Danone σε επίπεδα ρεκόρ χθες και στα 92,65 ευρώ η μία, καθώς εικάζετο, ότι η PepsiCo Inc. ή άλλη εταιρεία τροφίμων, ενδέχεται να κάνει προσφορά για να την εξαγοράσει. Ο πρόεδρος της Danone, Franck Riboud, είπε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», ότι δεν τον πλησίασε η PepsiCo για κάτι τέτοιο.

«Η Danone είναι εξαιρετικός στόχος, αλλά η τιμή της μετοχής της δεν αποδεικνύει τις επιδόσεις της», ανέφερε ο Jean-Noel Vieille, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 500 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την Aurel Leven, μιλώντας χθες στο Παρίσι, συμπληρώνοντας: «Κάθε τι καταδεικνύει ότι η δραστηριότητα στη Γαλλία παραμένει δύσκολη υπόθεση».

Οι μετοχές της Danone, που εμφιαλώνει το μεταλλικό νερό Evian και παράγει τα γιαούρτια Actimel και Stonyfield εκτινάχθηκαν 5,8% χθες και 10% την προηγούμενη ημέρα, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 24,4 δισ . ευρώ. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται κατά περίπου 74 φορές των κερδών της.

Η Danone είπε σήμερα ότι οι πωλήσεις της το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκαν στα 6,44 δισ. ευρώ, από 6,26 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα