TτΕ: Πράξη διοικητή για τα στοιχεία εποπτικής φύσης των τραπεζών

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 11:05

Με την ΠΔ/ΤΕ 2563/19.7.2005 τροποποιούνται και κωδικοποιούνται οι διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 1313/9.6.1988, όπως έχει τροποποιηθεί με το σύνολο των αποφάσεων και εγκυκλίων εγγράφων της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν εκδοθεί από το έτος 1988 μέχρι σήμερα και αφορούν στοιχεία που αξιολογούνται κατά την άσκηση της εποπτικής της αρμοδιότητας.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, για τις οποίες έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση με τα πιστωτικά ιδρύματα, διευκολύνεται η εκπλήρωση από τα πιστωτικά ιδρύματα των σχετικών υποχρεώσεών τους και ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα με την παρούσα Πράξη:

* Συστηματοποιείται η υποβολή από τα πιστωτικά ιδρύματα εποπτικής φύσεως στοιχείων, διευκρινίζονται θέματα που αφορούν την υποβολή στοιχείων από υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν σε χώρα εντός ή εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και καθορίζονται ενιαίες κατά αντικείμενο προθεσμίες για την υποβολή τους.

* Καθορίζεται εξειδικευμένη παροχή πληροφόρησης για τα νέα επενδυτικά προϊόντα (structured products) και για τις νέες μορφές δραστηριοτήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως:

1. Η τιτλοποίηση απαιτήσεων μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού και

2. Οι συναλλαγές με επενδυτικές εταιρείες υψηλής μόχλευσης (hedge funds). Επισημαίνεται ότι η παροχή επαρκούς πληροφόρησης από τις εν λόγω εταιρείες προς τα πιστωτικά ιδρύματα και από αυτά προς την Τράπεζα της Ελλάδος δεν υποκαθιστά την ανάγκη ύπαρξης συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, κατάλληλα προσαρμοσμένων προς τη φύση των ανοιγμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τις εταιρείες αυτές.

* Προσαρμόζονται τα υποβαλλόμενα από τα πιστωτικά ιδρύματα εποπτικά στοιχεία σχετικά με τα ίδια κεφάλαια και τον υπολογισμό του δείκτη φερεγγυότητάς τους προς τα στοιχεία που απαιτούνται για την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Προκειμένου να παρασχεθεί εύλογο χρονικό διάστημα στα πιστωτικά ιδρύματα να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματά τους, η Πράξη εφαρμόζεται για τα στοιχεία με ημερομηνία από 30.9.2005 και εφεξής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα