Πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη ημέρα η τιμή του πετρελαίου

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2005 11:46

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη για δεύτερη ημέρα, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ, ότι τα αποθέματα μειώθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και οι προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης και άλλων διϋλισμένων καυσίμων, αυξήθηκαν.

Τα αποθέματα του αργού μειώθηκαν κατά 900.000 βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Ερευνα του Bloomberg News, προέβλεπε μείωση 3,45 εκατ. βαρέλια, μετά τον τυφώνα Dennis, που σταμάτησε τις προμήθειες, την εβδομάδα που πέρασε. Τα διϋλισμένα προϊόντα αυξήθηκαν για ένατη εβδομάδα, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες, ότι οι εταιρείες ενδέχεται να δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση.

«Η εξέλιξη αυτή, ενδέχεται να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου προς τα 56 δολ.», ανέφερε ο Tobias Marath, αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της Credit Suisse, στη Ζυρίχη, συμπληρώνοντας: «Αυτά είναι μάλλον απογοητευτικά νέα».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 55 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 57,47 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 2:51' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 57,70 δολ., διευρύνοντας της χθεσινή μείωση κατά 1,1%.

Οι τιμές, οι οποίες αναρριχήθηκαν 43% πέρυσι, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 62,10 δολ. το βαρέλι στις 7 Ιουλίου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η περίοδος των τυφώνων θα επηρεάσει αρνητικά τις προμήθειες των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησαν χθες 74 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας τα 56,72 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, κατά την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης. Οι προμήθειες βενζίνης μειώθηκαν 1,32 εκατ. βαρέλια, στα 211,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Ενεργείας. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η μείωση θα ήταν 1,5 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα των διϋλισμένων προϊόντων, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, αυξήθηκαν 2,23 εκατ. βαρέλια, έναντι πρόβλεψης 1,65 εκατ. βαρελιών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Ενεργείας της Ασίας, υποχώρησε 950 γιέν, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας τα 36.090 γιέν το χιλιόλιτρο.

Χθες οι ΗΠΑ, προειδοποίησαν τους πολίτες της στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, για πιθανή τορμοκρατική επίθεση στο βασίλειο.

«Η αμερικανική πρεσβεία συνιστά σε όλους τους πολίτες της που ζουν στη Σαουδική Αραβία ότι έλαβε οδηγίες για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στη χώρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας στην πρωτεύουσα, το Ριάντ, την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπός της, Andrew Mitchell, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

Η τράπεζα δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τον χρόνο ή τη φύση της πιθανής επίθεσης, επεσήμανε ο Mitchell.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα