Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τη σύνδεση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου, ωθώντας ανοδικά τα νομίσματα της περιφέρειας, σε συνδυασμό με την μείωση της αξίας των πωλήσεων των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Hyundai Motor Co.

«Η απόφαση της Κίνας, προκάλεσε θόρυβο στις αγορές συναλλάγματος και η κίνηση του γιέν μέσα σε μία νύχτα, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σήμερα τον κόσμο σε πωλήσεις», ανέφερε ο Soichiro Monji, ο οποίος διαχειρίζεται 28 δισ. δολ. με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αυτό, ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή, οπότε ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός μέχρι να μάθει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα».

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,5%, φθάνοντας στις 100,99 μονάδες, στις 11:25 π.μ., στο Τόκυο. Αυτήν την εβδομάδα, σημείωσε άνοδο 1,3%, οδεύοντας για τη δεύτερη εβδομαδιαία του άνοδο. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 0,9%, τη στιγμή που ο Kospi στη Ν. Κορέα, έχανε 0,4%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι λοιποί περιφερειακοί δείκτες. Στην Κίνα, οι δείκτες των μετοχών σημείωσαν άνοδο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να επιτρέψει στο γιουάν να ισχυροποιηθεί έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά, μέσα σε μία δεκαετία. Οι μετοχές της China Petroleum & Chemical Corp., οδηγούσαν την άνοδο. Στη Μαλαισία, ο Kuala Lumpur Composite Index εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την ανταπόκριση της χώρας για την απόφαση αναφορικά με το γιουάν, απαλείφοντας τη σύνδεση του δικού της νομίσματος με το δολάριο.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές των μεταλλουργιών, όπως της BHP Billiton, κινήθηκαν ανοδικά, καθώς αισιοδοξία επικράτησε, ότι η απόφαση της Κίνας θα καταστήσει πιο προσιτές τις πρώτες ύλες από τις κινεζικές εταιρείες.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι το ισχυρότερο γιουάν, θα αυξήσει το κόστος των εταιρειών, όπως της Wal-Mart Stores Inc., που αγοράζει αγαθά από την Κίνα. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, έχασε ποσοστό 0,7%, χθες στη Ν. Υόρκη.

Η People's Bank of China διέκοψε τη σύνδεση του γιουάν 8,3% ανά δολάριο, που ίσχυε από το 1995 και θα επιτρέψει στο νόμισμα να διακυμαίνεται έναντι καλαθιού νομισμάτων. Το γιουάν, εκτιμήθηκε 2,1% στο 8,11 έναντι του δολαρίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, κάθε ημέρα θα ορίζει το πού θα διαπραγματεύεται το γιουάν, την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Το νόμισμα θα επιτρέπεται να κυμαίνεται στο 0,3%, από οποιαδήποτε πλευρά αυτού του ορίου.

Η απόφαση, ώθησε το γιέν στα υψηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στα 109,87. Προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 110,95 έναντι 112,50 γιέν κατά το χθεσινό κλείσιμο. Η ισχυροποίηση 2,4%, του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου χθες, ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα