Πτωτικά κινήθηκε το γιέν έναντι δολαρίου

Καθώς εικάζεται ότι η Ιαπωνία θα προχωρήσει στην πώλησή του
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 07:32

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε το γιέν στην Ασία, μειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τριών ετών, έναντι του δολαρίου χθες, καθώς εικάζεται, ότι η Ιαπωνία θα πουλήσει το νόμισμά της, για να περιορίσει τα κέρδη, μετά την απόφαση της Κίνας να επαναξιολογήσει το δικό της νόμισμα, γιουάν.

«Η Ιαπωνία, θα πρέπει να ελέγχει με προσοχή τις αγορές συναλλάγματος, επαγρυπνώντας, μετά την κίνηση της Κίνας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Sadakazu Tanigaki, μιλώντας στο Bloomberg News. Χθες το γιέν, αναρριχήθηκε 2,3% μετά την διακοπή σύνδεσης του κινεζικού γιουάν από το δολάριο, ανατιμώντας το νόμισμα κατά 2,1% και αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές, θα είναι πιο ανταγωνιστικές.

«Δεν υπάρχει λόγος γιατί το γιέν πρέπει να ισχυροποιηθεί όσο και το γιουάν, μετά την ανατίμηση», ανέφερε ο Minoru Shioiri, επικεφαλής της αγοράς συναλλάγματος στο Τόκυο, με την Mitsubishi Securities Co., συμπληρώνοντας: «Τώρα υπάρχει κάποια ανησυχία, ότι οι αρχές θα αρχίσουν την πώλησή του, εάν αυτό κινηθεί έντονα ανοδικά».

Το γιέν, υποχώρησε στα 111 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 11:05' π.μ. στο Τόκυο, από 110,28, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Επίσης υποχώρησε στα 135 έναντι του ευρώ, από 134,20. Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του ευρώ, στο 1,2162. Σήμερα το γιέν ενδέχεται να διαπραγματευθεί μεταξύ 110,70 και 111,30 έναντι του δολαρίου, επεσήμανε ο Shioiri.

H Bank of Japan, για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, πούλησε 14,8 τρισ. γιέν (134 δισ. δολ. ΗΠΑ) το πρώτο τρίμηνο του 2004, μετά από τις πωλήσεις ρεκόρ του νομίσματος, στα 20,4 τρισ. γιέν, το 2003. Η Ιαπωνία έχει να προχωρήσει στην πώληση του νομίσματός της, από τις 16 Μαρτίου του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα