Χωρίς κατεύθυνση οι αγορές

Υποτονικές αντιδράσεις στις εξελίξεις
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 00:01
UPD:06:13

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ αντέδρασε η Wall Street στην ξαφνική απόφαση της Κίνας να ανατιμήσει το γιουάν έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές θεώρησαν την κίνηση ως ένα κατάλληλο βήμα για την αποθέρμανση της οικονομίας της και την αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 61,38 μονάδες, ποσοστό 0,57%, φθάνοντας στις 10.627,77 μονάδες. Με απώλειες 9,97 μονάδων, ποσοστό 0,46%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.178,60 μονάδες.

Η κίνηση της Κίνας διοχέτευσε αβεβαιότητα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές με τη κυριότερη ανησυχία να εστιάζει στο ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης σε βαθμό που θα οδηγήσει τις αγορές σε καθοδική τροχιά.

Την ίδια στιγμή οι αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε οφέλη των αμερικανικών εταιρειών- οι οποίες προβλέπεται να κερδίσουν καθώς τα προϊόντα τους θα γίνουν φθηνότερα για τους Κινέζους και τα κινεζικά αγαθά θα γίνουν ακριβότερα για τους Αμερικανούς καταναλωτές- θα είναι περιορισμένα λόγω του μικρού μεγέθους της ανατίμησης.

Πρόσθετος αρνητικός παράγοντας για τις αγορές ήταν οι αναφορές για τις μικρές βομβιστικές εκρήξεις στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου, δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 56 ανθρώπων. Ομως οι απώλειες αντισταθμίσθηκαν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Εν μέσω του γενικότερου αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε προέκυψαν και μερικές θετικές ειδήσεις που ευνόησαν τις μετοχές. Το Conference Board ανακοίνωσε αύξηση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,9% τον Ιούνιο, υψηλότερα των προβλέψεων αναλυτών. Επίσης το Board αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για τους δύο προηγούμενους μήνες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απορρόφησαν τις εκρήξεις στο Λονδίνο και την ανατίμηση του γιουάν όπως και την απελπιστική εικόνα των εταιρικών κερδοφοριών σημειώνοντας μέτρια κέρδη.

Η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση λόγω της αβεβαιότητας των επενδυτών για τα μελλοντικά εταιρικά κέρδη. Η προσοχή ήταν στραμμένη στις τέσσερις μικρές εκρήξεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Λονδίνου καθώς το γεγονός είχε επιπτώσεις σε μετοχές του κλάδου μεταφορών.

Η μετοχή της British Airways σημείωσε απώλειες αμέσως μετά την είδηση εν μέσω ανησυχιών για ακύρωση των πτήσεων αλλά οι υπόλοιποι τομείς της αγοράς ανέκαμψαν σταδιακά όταν αποδείχθηκε ότι το συμβάν δεν είχε μεγάλες καταστροφικές επιπτώσεις.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 1.164,8 μονάδες, κάτω από το ρεκόρ τριετίας των 1.172,34 μονάδων. Οριακή πτώση σημείωσε ο δείκτης Nikkei κλείνοντας στις 11.786 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα