Μαλαισία: Ανοδικά κινήθηκε το ρίνγκιτ μετά από επτά χρόνια

Μετά την αποσύνδεσή του από το δολάριο των ΗΠΑ
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 07:52

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε το νόμισμα της Μαλαισίας, ρίνγκιτ, μετά την αποδέσμευσή του από το δολάριο των ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 1998, από την οικονομική ασιατική κρίση.

Η Μαλαισία, επέτρεψε στο νόμισμά της να ισχυροποιηθεί, θέτοντάς το εκτός από το σύστημα διαπραγμάτευσης, έξι μήνες μετά την επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων, από τον πρώην πρωθυπουργό Mahathir Mohamad, λέγοντας ότι είναι η ώρα να επανεξεταστεί η σύνδεση. Το ρίνγκιτ αυξήθηκε λιγότερο από τα άλλα ασιατικά νομίσματα, διατηρώντας τις εξαγωγές της Μαλαισίας ανταγωνιστικές έναντι των άλλων χωρών.

«Οι Μαλαίοι, έχουν από καιρό συνειδητοποιήσει ότι το ρίνγκιτ είναι υποτιμημένο και είναι πολύ», ανέφερε ο Simon Flint, επικεφαλής των αναδυομένων αγορών της Ασίας με την Merrill Lynch Singapore Pte. Ltd., συμπληρώνοντας: «Η αγορά θα θέσει την Μαλαισία υπό μεγάλη πίεση», για την ισχυροποίηση του ρίνγκιτ.

Το νόμισμα, αυξήθηκε 0,46% και διαπραγματεύθηκε στα 3,7825, στις 11:12' π.μ., στην Κουάλα Λουμπούρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το νόμισμα συνδέθηκε στα 3,8% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 1998. Ο δείκτης των μετοχών Kuala Lumpur Composite, σημείωσε άνοδο 1,8%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Νοεμβρίου του 2004.

Η αποσύνδεση του ρίνγκιτ από το δολάριο, έγινε λιγότερο από μία ώρα, μετά την απόφαση της Κίνας να επιτρέψει στο γιουάν να ανατιμηθεί κατά 2,1% έναντι του δολαρίου, στο 8,11 από 8,3 και να το αφήσει να διακυμανθεί έναντι καλαθιού νομισμάτων.

Τα άλλα ασιατικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ουόν της Ν. Κορέας και του δολαρίου της Ταϊβάν, κινήθηκαν επίσης ανοδικά, καθώς το ισχυρότερο γιουάν, καθιστά φθηνότερες για τους Κινέζους τις εισαγωγές ασιατικών προϊόντων και δυσκολότερο για τους εξαγωγείς, να ανταγωνιστούν στο εξωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα