Στα ύψη τα ασιατικά νομίσματα

Μετά την αποδέσμευση του κινεζικού γιουάν από το δολάριο των ΗΠΑ
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 08:13

ΣΤΑ ύψη αναρριχήθηκαν τα ασιατικά νομίσματα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν το ουόν της Ν. Κορέας και το δολάριο της Ταϊβάν, μετά την απόφαση της Κίνας, να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός της, γιουάν, έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία.

Το γιουάν αυξήθηκε 2,1%, καθώς η Κίνας εγκατέλειψε τη σύνδεσή του στο περίπου 8,3 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στην οποία είχε προχωρήσει το 1995. Ισχυρότερο γιουάν, καθιστά φθηνότερα για τους Κινέζους τα προϊόντα των Ασιατών εξαγωγέων, και δυσκολότερο για τους εξαγωγείς, να είναι ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό.

Η Σιγκαπούρη, η Κορέα και η Ταϊβάν, εξάγουν πολλά προϊόντα στην Κίνα, επομένως, έχουν πολύ ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς μεταξύ τους», ανέφερε ο Mirza Baig, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Deutsche Bank AG, στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Καθώς η Κίνα ανατιμά το γιουάν, οι εξαγωγές γίνονται φθηνότερες, ενώ τα νομίσματα έχουν τη μεγαλύτερη δυνητική άνοδο».

Το ουόν αναρριχήθηκε 1,2% στα 1.023,40 έναντι του δολαρίου στις 11:08' π.μ. στη Σεούλ, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη από τις 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Το νόμισμα έφθασε στο 1.020, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Ιουνίου. Η Deutsche Bank προβλέπει ότι το νόμισμα θα αναρριχηθεί στα 980 μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον Baig.

Το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 1%, φθάνοντας στα 31,644 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 29 Μαΐου του 2001, σύμφωνα με το Taipei Forex Inc.

Οι αγορές συναλλάγματος στην Ταϊβάν και τη Ν. Κορέα, ήταν κλειστές όταν η Κίνα έκανε την ανακοίνωση χθες ότι αποδεσμεύει το νόμισμά της από το δολάριο, επιτρέποντάς του να διακυμανθεί 0,3%, έναντι καλαθιού νομισμάτων, τα οποία δεν ανέφερε.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Ν. Κορέας και της Ταϊβάν. Οι πωλήσεις τους στο εξωτερικό, αποτελούν περίπου το 40% της οικονομίας της Κορέας και περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ της Ταϊβάν.

Κεντρικές Τράπεζες

Το μπατ της Ταϊλάνδης αναρριχήθηκε 1%, φθάνοντας στα 41,45, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 22 Σεπτεμβρίου του 2003 και η ρουπία της Ινδονησίας, ισχυροποιήθηκε 0,5%, φθάνοντας στα 9.752.

Το πέσο των Φιλιππίνων αυξήθηκε 0,4% φθάνοντας στα 55,57, σύμφωνα με την Ενωση Τραπεζών των Φιλιππίνων.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης αναρριχήθηκε 1,1%, φθάνοντας στο 1,6597 δολ. Σιγκαπούρης και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Μαΐου του 2003.

Η Κίνα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Σιγκαπούρης το 2004 και οι εξαγωγές της – εκτός πετρελαίου – αποτέλεσαν περίπου το 70% της οικονομίας της Σιγκαπούρης.

«Οι ασιατικές Κεντρικές Τράπεζες, ενδέχεται να μην αφήσουν τα νομίσματά τους να αυξηθούν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα», ανέφερε ο Enrico Caruso, διαπραγματευτής κεφαλαίων της Tempest Asset Management, στο Νιου Πορτ Μπιτς της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ν. Κορέας, είπε ότι θα ενεργήσει για να περιορίσει τις κερδοσκοπικές συναλλαγές του ουόν, εάν το νόμισμα αυξηθεί απροσδόκητα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα