Ταϊλάνδη: Πτωτικά κινήθηκε το μπατ μετά την αύξηση του ελλείμματος

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 07:11

ΤΙΣ μεγαλύτερες διακυμάνσεις, σημείωσε το νόμισμα της Ταϊλάνδης, μπατ, από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα και κινήθηκε πτωτικά, μετά τη χθεσινή κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.

Οι εισαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ, διεύρυναν το χάσμα τον Ιούνιο, αυξάνοντας τη ζήτηση για άλλα νομίσματα που απαιτούνται για την πληρωμή καταναλωτικών αγαθών από το εξωτερικό. Η οικονομία της Ταϊλάνδης, συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια το πρώτο τρίμηνο, ωθώντας το μπατ κατά 6,9% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, έχοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Το μπατ υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 41,78 έναντι του δολαρίου στις 10:17' π.μ. στη Μπανγκόκ, σημειώνοντας ανάλογη της χθεσινής πτώσης, όπως και της μεγαλύτερης διακύμανσης. Το μπατ, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ενδέχεται να υποχωρήσει αυτήν την εβδομάδα στο 42.

Το έλλειμμα αυξήθηκε στο 1,88 δισ. δολ. τον μήνα που πέρασε, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1996, μετά από την υποχώρησή του στο 1,76 δισ. δολ., πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας χθες. Τον Ιούνιο του 2004, η Ταϊλάνδη είχε εμπορικό πλεόνασμα 239 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Φέτος η Ταϊλάνδη ενδέχεται να εμφανίσει το υψηλότερο οικονομικό έλλειμμα σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας, καθώς αυξάνονται σημαντικά οι εισαγωγές, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας, Thanong Bidaya, στις 29 Ιουνίου.

Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει λογαριασμό ρεκόρ για τις εισαγωγές, κατά ένα μέρος και εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν 42%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 13%, φθάνοντας τα 8,99 δισ. δολ. τον Μάϊο, υποχωρώντας, μετά από αύξηση 15% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στις 30 Ιουνίου.

Το ΑΕΠ – εποχιακώς προσαρμοσμένο – υποχώρησε 0,6% από το τέταρτο τρίμηνο, όταν αυξήθηκε 1,5%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της χώρας, στις 6 Ιουνίου. Το Συμβούλιο, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2005, στο κατώτατο όριο του 4,5% από το ανώτατο, στο 5,5%.

Πτωτικά κινήθηκε το μπατ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, ότι δεν θα επαναξιολογήσει ξανά το γιουάν για το προσεχές μέλλον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα