Market beat: Aναζητείται η εκτόνωση των πιέσεων με ξέσπασμά τους ή με θετικά νέα

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 10:06
UPD:10:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εκτίμησή μας είναι πως όταν φανεί κάποιο φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης οι θεσμικοί θα πιέσουν ξαφνικά τις μετοχικές αξίες, ώστε να μαζέψουν μετοχές από εκείνους που θα αισθανθούν μεγάλη απογοήτευση από την παρατεταμένη αναμονή. Παράλληλα, ο 25άρης συμπλήρωσε τέσσερις στις τέσσερις πτωτικές συνόδους εκ των οποίων οι τρεις τελευταίες έγιναν με πτωτικό βήμα πάνω από -1%. Τεχνικά πλέον δεν είναι δυνατό το φρένο, στην κάθοδο αυτή, χωρίς μια εκτόνωση των πιέσεων που ασκούνται σταθερά και αντιμετωπίζονται με τέχνη στην τακτική των ισχυρών θεσμικών που δεν επιθυμούν τη γέννηση πανικού. Επιμένουμε λοιπόν στην υπενθύμιση των στηρίξεων για τον 25άρη αφού και οι traders επέστρεψαν στις δυσοίωνες προσδοκίες.

Νευρικότητα στην αγορά, με «θετικό» τεχνικά αποτέλεσμα, αφού δεν υπήρξε βουτιά προκλητικών διαστάσεων μέρα που το ξεπούλημα στην Ευρώπη ήταν έντονο. Σήμερα που τα χρηματιστήρια θα κινηθούν κάτω από την ευεργετική, για τις μετοχές, άνοδο του πετρελαίου, η άνοδος είναι πιθανή. Αλλά το ζητούμενο είναι να συντονιστεί και το ΧΑ μαζί τους κάτι που είναι πιθανό, αν ανακαλύψουν τους άξονες επί των οποίων έκαναν τις δηλώσεις τους Λαγκάρντ και Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα.

Η αγορά της Αθήνας συνέχισε χθες την κατηφόρα προς χαμηλότερα επίπεδα χωρίς να επιταχύνεται η κάθοδος μέσα από τις έξυπνες κινήσεις των ισχυρών θεσμικών του ΧΑ που δικαίως αγνοούν τις δραματικές εκφράσεις των πολιτικών και τηρούν στάση αναμονής. Η κατάσταση στο διεθνές πεδίο είναι ενδεικτική της έλλειψης αυτοπεποίθησης από την πλευρά των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων που μετά από το rebound από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου και την εγγραφή πρόσφατα των υψηλότερων επιπέδων για το 2016 από τους δείκτες της Wall Street ξεπουλάνε με κάθε τύπου αιτιολογήσεις.

Ορίστηκε πάλι χθες στο ΧΑ άνοιγμα με πτωτικό χάσμα τιμών και για άλλη μια μέρα, αναζητήθηκαν τα επίπεδα που θα όριζαν τον σκληρό πυθμένα ενδοσυνεδριακά. Στα 25 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης, αυτά ορίστηκαν και ήταν τιμές που αντιστοιχούσαν σε πτώση -1,4% και οριακά κάτω του -1% για τον ΓΔ, όταν στις αγορές μετοχών της Ευρώπης οι δείκτες εμφάνιζαν μεταβολές της τάξης του -2%. 

Αυτό από μόνο του ήταν ένα θετικό μήνυμα προς τους θεσμικούς με τακτική «βλέποντας και κάνοντας» και στην αγορά της Αθήνας, παρά την διαρκή επιδείνωση του κλίματος στην Ευρώπη, ξεκίνησε μια νευρική άνοδος που αντιστοιχούσε σε μεταβολή του 25άρη μετά από μιάμιση ώρα από την εγγραφή των χαμηλών μέρας στο -0,4%.  Σε αυτή την κόντρα στο διεθνές ρεύμα κίνηση συνέβαλλαν σε ψυχολογικό επίπεδο οι τράπεζες καθώς από τις 11:45 οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ πέρασαν δειλά σε θετικό πεδίο και κατόπιν ταλάντωσης γύρω από το κλείσιμο της Δευτέρας κινήθηκαν ανοδικά. Στις 12:22 το ΧΑ ήταν το χρηματιστήριο του ευρώ με θετικό πρόσημο μεταβολής σε ΓΔ και 25άρη. Τα τοπικά κριτήρια επικράτησαν και ήταν εκείνα που έδωσαν ώθηση στο φρόνημα των θεσμικών, που, για όλα αυτά, γύρισαν στην αγορά λιγότερα από 14 εκατ. ευρώ ως τις 12:23. 

Όταν ο τζίρος ξεπέρασε τα 28 εκατ. ευρώ, οι δείκτες δεν ήταν απλά σε θετικό πεδίο, αλλά είχαν ήδη εμφανίσει τα μέγιστα μέρας που αντιστοιχούσαν σε μεταβολές που για τον ΓΔ ήταν στο +0,73% και για τον 25άρη στο +0,94%. Φυσικά, για μια τόσο αιρετική συμπεριφορά έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χρειάστηκε η βοήθεια των κερδών του τραπεζικού κλάδου, που έφθασε ως το +3,33% στις 13:18, την στιγμή δηλαδή της εγγραφής του μέγιστου των βασικών δεικτών. Όλα αυτά ωστόσο δεν αποδείχθηκαν ικανά να σταματήσουν την κατρακύλα που ξεκίνησε, όταν διαπιστώθηκε πως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αγορές θα άνοιγαν με ισχυρή πτώση, με το καλημέρα. Τον βασικό ρόλο στην ανατροπή της τάσης έπαιξαν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Αυτός θα κινήσει και ανοδικά την αγορά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες του τελευταίου μήνα κατέγραψαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι πιέσεις από τη «βουτιά» του γερμανικού DAX. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,75% στις 17.603,80 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,98% στις 4.843,93 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,01% στις 2.045,17 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Allergan κατακρημνίστηκε κατά 15% λόγω της υπόθεσης φοροδιαφυγής στην οποία εμπλέκεται, ενώ πτώση κατά 1,90% εμφάνισε και η UnitedHealth Group. Στον αντίποδα, κέρδη της τάξης του 2% σημείωσε η Pfizer και του 0,50% η Boeing.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6% τον Φεβρουάριο, καθώς ανήλθε στα 47,1 δισ. δολάρια έναντι 45,9 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 46,2 δισ. δολάρια. Παρά την επιδείνωση του ισοζυγίου, οι αμερικανικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.

Από την πλευρά της, «ισχυρότερες δράσεις» για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε, στη Φρανκφούρτη. Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - προειδοποίησε - «έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα» και επανέλαβε την ανάγκη λήψης πιο αποφασιστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε τις ΗΠΑ να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη, ζήτησε τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων.

Σχετικά με τις αναπτυσσόμενες χώρες, αξίωσε την αύξηση των κοινωνικών δαπανών και τη συρρίκνωση της εξάρτησής του από την αγορά του πετρελαίου.

«Η ανάκαμψη παραμένει πολύ αργή και πολύ εύθραυστη, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά της» προειδοποίησε η Λαγκάνρτ, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε συναγερμό. «Έχουμε απωλέσει το μομέντουμ της ανάπτυξης» πρόσθεσε, στον ίδιο δραματικό τόνο. Ως αποτέλεσμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε «μονόδρομο» την υιοθέτηση ενός συντονισμένου πακέτου μέτρων, προκειμένου να υπάρξουν θετικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικές απώλειες, κοντά στο 2%, τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα πιέσεις από τις έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και από τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,10% στις 6.064 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 2,63% στις 9.564 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,97% στις 4.260 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 1,69% στις 328,69 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Peugeot διολίσθησε κατά 5% και των Credit Suisse  - HSBC κατά 4%. Πτωτικά κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, καθώς Anglo American, Arcelor Mittal και Glencore εμφάνισαν απώλειες άνω του 5,5%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε στα επίπεδα των 35 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI σημειώνουν οριακή άνοδο κατά 0,11% στα 35,74 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,13% στα 37,74 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, απροσδόκητη μείωση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στη  Γερμανία.  Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 1,2% έναντι αύξησης 0,5% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,3%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι παραγγελίες σημείωσαν αύξηση κατά 0,5%.

Ταυτόχρονα, ο  ΟΟΣΑ  τονίζει ότι το Βερολίνο έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί το φθηνό κόστος δανεισμού, μην καταφέρνοντας να τονώσει τις εγχώριες επενδύσεις, οι οποίοι συνιστούν κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των μακροπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η οικονομική αδυναμία των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας - κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες - θα επιδεινώσει το καταναλωτικό κλίμα και την πορεία των εξαγωγών.

Την ίδια ώρα, οριακή βελτίωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.  Συγκεκριμένα, το μέγεθος του λιανικού εμπορίου ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και κατά 2,4% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015. Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., κατεγράφη πτώση 0,1% και αύξηση 3% , αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση εμφανίστηκε στο Λουξεμβούργου (4,9%) και στην  Πορτογαλία  (2,7%), ενώ η υψηλότερη πτώση στην Πολωνία (2,9%) και στην Εσθονία (2,2%). Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (19,3%) και στο Λουξεμβούργο (18,3%) και η υψηλότερη μείωση στο Βέλγιο (2,4%) και στη Σλοβενία (1,4%).

Παράλληλα, τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων 15 μηνών σημείωσε ο δείκτης υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Markit για τον μήνα Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 53,1 μονάδες έναντι 54 μονάδων τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015.

Τέλος, στα 20 δισ. δολάρια οριστικοποιήθηκε το πρόστιμο που καλείται να καταβάλλει η BP για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, το 2010. Το ύψος του προστίμου αποτέλεσε προϊόν μίας μακράς διαπραγματευτικής προσπάθειας, μεταξύ της εταιρείας και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Ας σημειωθεί βέβαια, ότι το συγκεκριμένο ποσό αφορά μόνο την αποζημίωση του αμερικανικού δημοσίου, καθώς το 2012, η BP συμφώνησε να καταβάλει ξεχωριστή αποζημίωση σε ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Από την πλευρά της, η βρετανική εταιρεία δήλωσε «ευχαριστημένη» για την έκβαση της υπόθεσης, η οποία το 2010, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους και είχε προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου μόλυνση, με 3,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου να διοχετεύονται στα ύδατα του Κόλπου. Τα περίπου 20 δισ. δολάρια, τα οποία θα καταβληθούν σε βάθος 15 ετών, κατανέμονται ως εξής: α) 5,5 δισ. στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των  ΗΠΑ,  β) 8,1 δισ. για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών και γ) 5,9 δισ. για την αποζημίωση των πολιτειών, οι οποίες επλήγησαν.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που ήταν ανώτεροι της περασμένης συνόδου, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία στην αρχή καθοδική, κατόπιν ανοδική ως την εμφάνιση κερδών ως +0,7% και ως +0,9% για ΓΔ και 25άρη  αντίστοιχα. Μετά τις 14:50 όταν εγκαταστάθηκαν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και άρχισε το ψαλίδισμα των κερδών των τραπεζικών blue chip οι δείκτες πέρασαν πάλι σε αρνητικό πεδίο, συμμετέχοντας σε κάθοδο σταθερής κλίσης ως το πέρας της ελεύθερη διαπραγμάτευσης. Το ελάχιστο μέρας που πάλι σημειώθηκε πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας συναλλαγών δεν απειλήθηκε από τα ποσοστά της καθόδου στο δεύτερο μέρος, μια μέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν σταθερά πτωτικά από το ξεκίνημα.

Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με πτωτικό χάσμα και κινήθηκαν σχεδόν κατακόρυφα πτωτικά νευρικά με αποτέλεσμα τιμές κοντά στις τιμές ανοίγματος των βασικών δεικτών να φαίνεται ότι αποτελούσαν για τρίτη μέρα στη σειρά τα μέγιστα μέρας.  Αφού ο ΓΔ είχε κλείσιμο τη Δευτέρα στις 564,75 μονάδες και άνοιξε σήμερα στις 562,14 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 154,91 και άνοιξε στις 153,74. Αμέσως μετά οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά και σε μια έξαρση των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές το ελάχιστο μέρας για τον ΓΔ ήταν οι 559,21 από 559,60 μονάδες και ο 25άρης βρέθηκε στις 152,29 από 153,59 στις 10:55. Αμέσως μετά με την ίδια νευρικότητα εμφανίστηκε μια ανοδική αντίδραση που πέρασε τους δείκτες σε θετικό πεδίο για τα καλά στις 12:37. Το μέγιστο μέρας εμφανίστηκε στις 13:20 και ήταν οι 568,87 μονάδες και στις 156,37  αντίστοιχα για ΓΔ και 25άρη.

Μετά τις 12:37 και ως τις 15:37 οι δείκτες κινήθηκαν σε θετικό πεδίο τιμών. Τότε για τον 25άρη οι μεταβολές ήταν  από +0,05% ως +0,94% και για τον ΓΔ από 0,00% ως +0,72%. Μετά τις 15:26 οι  δείκτες δέχθηκαν εκ νέου πιέσεις και οδηγήθηκαν σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε ικανές απώλειες  αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πολύ μικρότερες του -2% που εμφάνιζαν οι πολύ βαρύτεροι δείκτες DAX και CAC. 

Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα ούτε το αλλοίωσαν προς τα άνω για τον ΓΔ και το δείκτη των blue chip. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών για άλλη μια μέρα ήταν οι τράπεζες και στον αντίποδα όπως συνήθως στις μέρες που οι τράπεζες πιέζονται οι ΕΥΔΑΠ ΑΡΑΙΓ ΟΠΑΠ και ΦΦΓΚΡΠ ένα υποσύνολο των χθεσινών ανοδικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Διεθνώς επικρατούσε μια πτωτική ατμόσφαιρα από την επιστροφή των πιέσεων  στο πετρέλαιο από χθες το βράδυ, αλλά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επηρεάστηκαν σήμερα που συνεχίστηκε η κάθοδος στο πετρέλαιο και από στοιχεία για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη που έδειξαν απροσδόκητη κάμψη στο βιομηχανικό τομέα.

Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε δραματικά αλλά επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (18 από 15) έναντι των ανοδικών (6 από 9) με ένα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ πάλι) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 11 είχαν άνοδο και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 56,090 από 40,948 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 36,20 από 25,6 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -2,06%, ο CAC είχε μεταβολή -1,85%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,02%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση αφού ο DOW έφθασε γρήγορα σε απώλειες -0,77% και ο S&P500 βούτηξε ως -1%, που στη συνέχεια η ισχύς της ελαττώθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,38% και -0,72%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,62% και έφθασε στις 561,23 από 564,75 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 153,27 από 154,91 με μεταβολή -1,06%. Οι δημοπρασίες επέφεραν οριακή αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη προς τα άνω  και έτσι έκλεισαν αρκετά κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης και κοντά στο χαμηλό μέρας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Εμπορίου +2,01% από +2,06%, Ταξίδια Αναψυχή +0,90% από +0,79%, Κοινής Ωφέλειας +0,73% από -0,97%, Τεχνολογίας +0,69% από -3,39%, Ασφαλειών +0,69% από -3,97% και ο FTSEM +0,17% από -1,72%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Τροφίμων Ποτών -1,91% από +1,66%, Τηλεπικοινωνιών -1,68% από +0,39%, Κατασκευές Υλικά -1,52% από -0,29%, Τραπεζών -1,46% από -5,36%, Πετρελαίου Αερίου -1,17% από -0,89%, ο 25άρης -1,06% από -1,58%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,97% από -0,62%, Χημικών -0,70% από +0,71%, Ακίνητης Περιουσίας -0,70% από -0,25%, ο ΓΔ -0,62% από -1,19%, Πρώτων Υλών -0,39% από -0,96%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,38% από -0,85% και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,12% από -1,80%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Υγείας 0,00% από -2,33% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,090 από 40,948 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,045 από 0,531 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 50,464 από 39,350 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,909 από 0,808 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,925 από 42,233 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 92,992 από 73,964 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 35 των καθοδικών σε 46 από 64 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη μια μέρα που τα χρηματιστήρια του ευρώ κινήθηκαν πτωτικά, πορεία με δυο αλλαγές στην κατεύθυνση του και αρκετές στο πρόσημο μεταβολής. Το  ελάχιστο μέρας στις 152,69 μονάδες σημειώθηκε στις 10:55 (με μεταβολή -1,43%). Το μέγιστο μέρας στις 156,37 μονάδες με κέρδη της τάξης του +0,94% εμφανίστηκε 13:18. Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης, και τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 4,718 από 6,323 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 1467 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας τις 156,75 μονάδες και κατώτερο τις 152,00. Άλλαξαν επίσης χέρια 432 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου. Με τον 25άρη στο -1,06% και κλείσιμο στις 153,27 μονάδες, η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Απριλίου ορίστηκε στις 153,00 με 10.706 ανοικτές θέσεις, για την επόμενη σειρά ήταν οι 152,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 1685. Επέστρεψαν στις ελαφρά δυσοίωνες προσδοκίες οι traders και δεν αποκλείεται να δικαιωθούνε.

Γιατί όταν φανεί κάποιο φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης οι θεσμικοί θα πιέσουν ξαφνικά τις μετοχικές αξίες ώστε να μαζέψουν μετοχές από εκείνους που θα αισθανθούν μεγάλη απογοήτευση από την παρατεταμένη αναμονή. Παράλληλα ο 25άρης συμπλήρωσε τέσσερις στις τέσσερις πτωτικές συνόδους εκ των οποίων οι τρεις τελευταίες έγιναν με πτωτικό βήμα πάνω από -1%. Τεχνικά πλέον δεν είναι δυνατό το φρένο, στην κάθοδο αυτή, χωρίς μια εκτόνωση των πιέσεων που ασκούνται σταθερά και αντιμετωπίζονται με τέχνη στην τακτική των ισχυρών θεσμικών που δεν επιθυμούν τη γέννηση πανικού. Επιμένουμε λοιπόν στην υπενθύμιση των στηρίξεων για τον 25άρη αφού και οι traders επέστρεψαν στις δυσοίωνες προσδοκίες.

Οι παρατηρήσεις μας αναφορικά με την πορεία του 25άρη σχετίζονται με πιθανά επίπεδα στήριξης που τα εντοπίζουμε στη ζώνη μεταξύ των 148 και 149,99 μονάδων με ακόμα σκληρότερο τοπικό πυθμένα κοντά στις 145 ως 146 μονάδες. Αυτά προκύπτουν από τις συναλλαγές στις δύο πτωτικές συνόδους στην περίοδο της μεγάλης ανόδου που ξεκίνησε στις 25/2 και κατέληξε στην κορυφή της 15/3. Αυτές ήταν στις 4/3 με κλείσιμο του 25άρη στις 149,99 μονάδες με υψηλό τις 152,9 και ελάχιστο στις 146,29 και στις 9/3 με κλείσιμο στις 149,93 και ελάχιστο τις 148,26 μονάδες. Και στις δύο αυτές συνόδους η συνέχεια περιλάμβανε δυο ανοδικά κλεισίματα υπογραμμίζοντας την ιδιότητα να προκαλείται αντίδραση μετά την προσέγγιση των κατώτερων επιπέδων τους από τον 25άρη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Το ξεκίνημα της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές συνέπεσε με τη διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ για το Ελληνικό ζήτημα (IMFgate).

Το αποτέλεσμα είναι να επανέλθει η αβεβαιότητα, ως προς την έκβασή τους, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι την 22α Απριλίου το Eurogroup θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση, με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων να κινούνται περί το 9,2% πλέον. Πάντως, είναι πιθανό το "IMFgate" να έχει σαν αποτέλεσμα τη αυξημένη συνειδητοποίηση των δύο Πλευρών, ως προς τις συνέπειες μιας ακόμη αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα βέβαια για την Ελληνική Πλευρά.

Τα παραπάνω έχουν ασφαλώς τις επιπτώσεις τους και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με το συναίσθημα του φόβου να επανέρχεται και την αδυναμία των επενδυτών να ενεργήσουν, καθώς το ομιχλώδες τοπίο αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: από την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εξελίξεων στο αισιόδοξο σενάριο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός του Απριλίου, μέχρι την πρόσκρουση του "Ελληνικού πλοίου σε ύφαλο", στο σενάριο της παράτασης των διαπραγματεύσεων, οπότε είναι δυνατό να συντελεστεί η καταγραφή πιστωτικού γεγονότος.

Επί του παρόντος πάντως διατηρείται η ψυχραιμία, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις επιλεκτικές κινήσεις επί Δεικτοβαρών μετοχών (Τραπεζικών και μη) να διαμορφώνουν την πορεία του Γενικού Δείκτη, με τρόπο που να είναι ελεγχόμενη η κίνησή του.

Διαπιστώνεται δηλαδή τόσο η αδυναμία να κινηθεί προς τις 580 μονάδες, λόγω του χαμηλού όγκου, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η αποτροπή της κίνησής του κάτω από τις 550 μονάδες, ενόψει της διαμόρφωσης περισσότερης ευκρίνειας από το εσωτερικό μέτωπο. Τα δεδομένα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να αγνοηθούν τα θετικά αποτελέσματα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2015, στα οποία καταγράφηκε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των μη Τραπεζικών εταιρειών και θεαματική αύξηση (πάνω από 50%) των μετά φόρους κερδών των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την εξαίρεση των Τραπεζών που λόγω των NPLs εγγράφουν υψηλές προβλέψεις.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η δημοσιοποίηση των 11,5 εκατ. εγγράφων από εταιρείες off-shore του Παναμά, συνέβαλε στην περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η πιθανή πάντως ευαισθητοποίηση των Κυβερνήσεων, για την περιστολή του φαινόμενου των φορολογικών παραδείσων στους οποίους διοχετεύεται μέγα μέρος του "πλούτου των ολίγων" , είναι πιθανό αποβεί ευεργετική για τις Διεθνείς Αγορές.

Αυτό θα συμβεί αν επιτευχθεί η μείωση του αποθησαυρισμού μεγάλου μέρους διαθεσίμων και οδηγηθούν σε τοποθετήσεις που συμβάλλουν στη αναζωογόνηση της πραγματικής Οικονομίας, καθώς η απειλή της ύφεσης συνεχίζει να είναι ορατή για την Παγκόσμια Οικονομία.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές στην αρχή των συναλλαγών κινήθηκαν κοντά τα χαμηλά τριών εβδομάδων σήμερα Τετάρτη καθώς οι ανησυχίες για την δύναμη της κινεζικής οικονομίας κράτησαν στην άκρη της διαπραγμάτευσης τους επενδυτές, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά σχεδόν δύο τοις εκατό γιατί αναπτύχθηκαν ελπίδες πως  το πάγωμα της παγκόσμιας παραγωγής μπορεί να υλοποιηθεί σύντομα. Αλλά η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και το μέγεθος των χθεσινών απωλειών αύξησε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και οι μεταβολές των δεικτών απέκτησαν θετικό πρόσημο παντού εκτός της αγοράς της Ταϊβάν στην αρχή του δεύτερου μέρους της διαπραγμάτευσης.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν οριακά σε θετικό έδαφος μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Μαρτίου. Χθες, μειώθηκε 1,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του σε σχεδόν δύο μήνες. Ο ΝΙΚΚΕΙ άλλαξε πρόσημο αρκετές φορές σήμερα και η αγορά της Σαγκάης επίσης.

Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου είχαν εμφανίσει μια έξυπνη ανάκαμψη από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, με επικεφαλής τις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, στηριγμένη στις ελπίδες ότι το Πεκίνο μπορεί να αποφύγει με επιτυχία μια απότομη επιβράδυνση, οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές ανησυχούν πως η ανάκαμψη μπορεί να είναι στην καλύτερη περίπτωση, ανώμαλος, ή στη χειρότερη περίπτωση, βραχύβια .

Ο Alex Wolf, οικονομολόγος της Standard Life Investments για τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να θεωρήσει ότι στην Κίνα επήλθε η οικονομική σταθεροποίηση, επειδή τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ακόμη πολύ υψηλά και μεγάλο μέρος της πρόσφατης οικονομικής δραστηριότητας προήλθε από την συνεισφορά των δημοσιονομικών δαπανών.

Τα δεδομένα από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών έδειξαν πως την περασμένη εβδομάδα οι αλλοδαποί εισήγαγαν  36.800.000.000 δολάρια σε μετοχές αναδυόμενων αγορών και ομολόγων το Μάρτιο, η υψηλότερη μηνιαία εισροή σε σχεδόν δύο χρόνια.

Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έχασε 1,01% την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές πήραν τα κέρδη από την πρόσφατη άνοδο πριν από περίοδο αναφοράς των κερδών των εισηγμένων που αναμένεται να αποκαλύψει σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις.

Επιπλέον, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο και αποτέλεσε την τελευταία ένδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία οδήγησαν τους οικονομολόγους να ψαλιδίσουν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο χαμηλότερο, ως ετήσιο ρυθμό, 0,4%, το οποίο θα αντιστοιχεί στην πιο αργή ανάπτυξη μέσα σε δύο χρόνια.

Το γεν χτύπησε ένα υψηλό 17-μηνών των 109,92 γεν έναντι του δολαρίου την Τρίτη μετά τη δήλωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τα νομίσματά τους με μια «αυθαίρετη επέμβαση».

Τα σχόλιά του απέκλεισαν οποιεσδήποτε προοπτικές για παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές να ανακόψουν την άνοδο του γιεν στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,1376 δολάρια, δεν απέχει πολύ από το υψηλό 5 1/2 μηνών στα 1,1438.

Η απόδοση του Γερμανικού 10ετούς έπεσε κάτω από το 0,10%, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του στο 0,05% περίπου που άγγιξε πριν από ένα χρόνο σχεδόν.

Η απόδοση των 10-year κρατικών ομόλογων ΗΠΑ έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων στο 1,715%, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 0,3 της εκατοστιαίας μονάδας από κορυφή του στο 2,002% στις 16 Μάρτη.

Το πετρέλαιο πρόσφερε το μοναδικό φωτεινό σημείο στις χρηματοπιστωτικές αγορές με τις τιμές του να εμφανίζουν ανάκαμψη μετά από ιθύνοντες του Κουβέιτ που επέμειναν ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα συμφωνήσουν να παγώσει η παραγωγή αργότερα αυτό το μήνα, ακόμη και αν το Ιράν ως βασικός παραγωγός συνέχισε να αποφεύγει το σχέδιο.

Τα futures του μπρεντ αυξήθηκαν 1,6% στα 38,48 δολάρια το βαρέλι, μακριά από το  χαμηλό ενός μηνός των 37,27 την Τρίτη. Τα futures  του αργού ΗΠΑ πήδηξαν 2,5% στα 36,75 δολάρια το βαρέλι.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Εφόσον κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Απριλίου και φανεί ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα της χώρας, τότε θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσει η επιστροφή στην ανάπτυξη. Σε συνέντευξή του στο news247, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά τοEurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σε αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι εδώ άλλαξαν σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό».

Γύρω στις 22 Απριλίου εκτίμησε ο Γιώργος Σταθάκης ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ «Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups», το οποίο διοργανώνεται από τον Economist, στο Βερολίνο.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο η συνταξιοδοτική, όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση θα «περάσουν» από την ελληνική Βουλή δίχως σημαντικά προβλήματα.

Εξαιρετικά δυσχερής είναι η αντιμετώπιση του όγκου των άνω των 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες χωρίς την απελευθέρωση της αγοράς και την παροχή των κατάλληλων νομοθετικών εργαλείων που θα επιτρέψουν γοργότερο ρυθμό διαχείρισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζεται ως «μάχη χωρίς νόημα» αυτή που συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια και συγκεκριμένα για τη θέσπιση εξαιρέσεων μεγάλου εύρους από την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων. Το θέμα των NPLs παραμένει μείζον στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε εκ νέου χθες το απόγευμα.

Την πάγια θέση του Βερολίνου για την ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η κ. Μέρκελ, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης με την κ. Λαγκάρντ, εξέφρασε την επιθυμία για ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών στην αξιολόγηση, ενώ για μία ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι. «Μιλώντας με οικονομικούς όρους, το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να το λύσουν μόνοι τους», δήλωσε ο κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Για άρση των capital cotrols «εντός των επόμενων μηνών» εφόσον συντρέξουν τρεις σημαντικοί όροι κάνει λόγο από το Βερολίνο η Λούκα Κατσέλη. Στην επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και για τους απλούς καταθέτες προσβλέπει η Λούκα Κατσέλη καθηγήτρια Οικονομικών, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.  Και αυτή δεν μπορεί να επέλθει, εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Την Τετάρτη αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση του υπ. Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης στα μείζονα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς εκτιμάται ότι σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων έχει ήδη υπάρξει προσέγγιση. Ωστόσο, τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά, καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό η δυνατότητα περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.

Πρόβα τζενεράλε, ενδεικτική του σχεδιασμού που έχει γίνει για το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας θα ξεκινά σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ για να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με το σκεπτικό ότι «φρενάρει» την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι Κινέζοι πιστοί στο σχέδιο που έχουν εκπονήσει θα ανεβάζουν την αυλαία στις υπηρεσίες των επισκευών πλοίων, με το πλωτό εργοστάσιο κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών «Castoro Sei» να δένει στο Πέραμα.

Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και Ελέγχου της ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε χθες ο Μιχάλης Μισαηλίδης.

Ειδήσεις από εξωτερικό

«Ισχυρότερες δράσεις» για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε, στη Φρανκφούρτη. Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - προειδοποίησε - «έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα» και επανέλαβε την ανάγκη λήψης πιο αποφασιστικών μέτρων.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις των λεγόμενων «εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), τα οποία φέρουν επιφανείς πολιτικούς, οικονομικούς και αθλητικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής σ’ όλο τον κόσμο, να είναι αναμεμειγμένοι στη σύσταση υπεράκτιων εταιρειών με στόχο τη φοροδιαφυγή ή το «ξέπλυμα χρήματος». Εταιρεία-κλειδί σ’ αυτή την ιστορία είναι η εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά. Φορολογικοί και δικαστικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του κόσμου. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βλέπει την ιστορία των αποκαλύψεων σαν μια ευκαιρία για την ενίσχυση του διεθνούς αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.

Σχεδόν 30 γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Mossack Fonseca του Παναμά, η οποία βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου φοροαποφυγής, αποκάλυψε τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία αξιοποιεί τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προέρχονται από την εταιρεία του Παναμά και φέρει στο φως την χρήση φορολογικών παραδείσων από πολλές προσωπικότητες.

Την τριμηνιαία έκθεση Επενδυτικές Προτάσεις, η οποία περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την πορεία των παγκόσμιων αγορών, καθώς και τις βασικές επενδυτικές προτάσεις της για το β’ τρίμηνο του 2016, δημοσίευσε η Saxo Bank:  Η πολιτική αβεβαιότητα και η αυξανόμενη αντίδραση απέναντι στο κατεστημένο, που παρατηρούνται με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και την πορεία προς το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (το λεγόμενο Brexit) τον Ιούνιο, αποτελούν δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που θα αντιμετωπίσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές το β’ τρίμηνο του 2016. Η σημασία τους αυξάνεται περαιτέρω από την ανάδυση παρόμοιων δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο – γεγονός που σηματοδοτεί μια θεμελιώδη απόρριψη της ελίτ και του status quo. 

Το λάθος ήταν ότι δεν μπήκε η Κύπρος σε πρόγραμμα στήριξης την ώρα που έπρεπε, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ήταν «κατάντια που χρειαζόμασταν τα δεκανίκια της τρόικα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη η απώλεια των καταθέσεων, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6% τον Φεβρουάριο, καθώς ανήλθε στα 47,1 δισ. δολάρια έναντι 45,9 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 46,2 δισ. δολάρια. Παρά την επιδείνωση του ισοζυγίου, οι αμερικανικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.

Σαφείς κινδύνους για τη γερμανική οικονομία διαβλέπει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ασφάλεια (ΟΟΣΑ), διαπιστώνοντας έλλειψη επενδύσεων στην ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης. Σε ειδική του έκθεση, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι το Βερολίνο έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί το φθηνό κόστος δανεισμού, μην καταφέρνοντας να τονώσει τις εγχώριες επενδύσεις, οι οποίοι συνιστούν κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των μακροπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών.

Οριακή βελτίωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, το μέγεθος του λιανικού εμπορίου ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και κατά 2,4% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015. Όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., κατεγράφη πτώση 0,1% και αύξηση 3% , αντίστοιχα.   

Τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων 15 μηνών σημείωσε ο δείκτης υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Markit για τον μήνα Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 53,1 μονάδες έναντι 54 μονάδων τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Σημειώνεται ότι το όριο των 50 μονάδων σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου.

Οι πιο απογοητευτικές επιδόσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα