Στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων το αργό

Μετά από έκρηξη στο μεγαλύτερο διϋλιστήριο της BP στο Τέξας Σίτι
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 07:31

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, αποτέλεσμα της ανόδου της βενζίνης, μετά την έκρηξη για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τρίτο μεγαλύτερο διϋλιστήριο των ΗΠΑ, που ανήκει στην BP Plc, στο Τέξας Σίτι.

Οι τιμές της βενζίνης για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αναρριχήθηκαν 4,5%, μετά τις ανακοινώσεις ότι τμήμα του διϋλιστηρίου έπιασε φωτιά. Αυτή είναι η δεύτερη σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Tέξας Σίτι και σημειώνεται μετά από την εκδήλωση πυρκαγιάς σε άλλο διϋλιστήριο στη Λουϊζιάνα.

«Εάν λειτουργείς τα εργοστάσιά σου σε πλήρη δυναμικότητα, οποιοδήποτε πρόβλημα σημειωθεί, θα είναι μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε ο Tobin Gorey, οικονομολόγος της αγοράς εμπορευμάτων της Commonwealth Bank of Australia, στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Κι αυτό δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται προσωρινά υπό έλεγχο».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, σημείωσε άνοδο 47 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 60,41 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Η τιμή αυτή ήταν η υψηλότερη που σημειώθηκε από τις 12 Ιουλίου. Ο μαύρος χρυσός, διαπραγματεύθηκε στα 60,38 δολ. το βαρέλι, στις 10:42' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε άνοδο 7,8 σεντς, φθάνοντας στο 1,80 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Ιουλίου. Το καύσιμο, διαπραγματεύθηκε στο 1,75 δολ. το γαλόνι στις 10:30' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Στο Τέξας Σίτι, το εργοστάσιο της BP είναι το μεγαλύτερο και μπορεί να παράγει 460.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Μία έκρηξη στις 23 Μαρτίου, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 170.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα