Η σταδιακή απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου κλωστοϋφαντουργικών ειδών είχε ως συνέπεια την αύξηση των εισαγωγών κουρτινών και υφασμάτων επιπλώσεων από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από την Κίνα, τη μείωση της εγχώριας παραγωγής και την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρεται στην κλαδική μελέτη της ICAP «Κουρτίνες – Υφάσματα Επιπλώσεως», η Κίνα καλύπτει σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και διαθέτει τα προϊόντα της σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες των εγχωρίως παραγομένων, γεγονός που έχει ανησυχήσει τόσο τις εταιρείες του κλάδου, όσο και τους κρατικούς και κοινοτικούς φορείς. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κίνας βρίσκεται στο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό της, στο χαμηλό εργατικό κόστος και στις σημαντικές ποσότητες πρώτων υλών τις οποίες παράγει.
Σύμφωνα πάντα με την ICAP, η εισαγωγική διείσδυση στην αγορά των κουρτινών κυμάνθηκε μεταξύ του 59%-84% την περίοδο 1995-2004, ενώ αντίστοιχα η εισαγωγική διείσδυση των υφασμάτων επιπλώσεων κυμάνθηκε από 59% έως 69% το ίδιο διάστημα. Εκτός της Κίνας, εισαγωγές πραγματοποιούνται επίσης από την Τουρκία, το Πακιστάν, την Ινδία και από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εγχώρια παραγωγή κουρτινών ακολούθησε σε γενικές γραμμές φθίνουσα πορεία στη διάρκεια της χρονικής περιόδου 1995-2004, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 5,5%. Οι εξαγωγές κάλυψαν το 62,5%-75% της εγχώριας παραγωγής και κατευθύνθηκαν κυρίως στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στην Κύπρο και στην Ελβετία.
Η εγχώρια παραγωγή υφασμάτων επιπλώσεων παρουσίασε σε γενικές γραμμές ανοδική τάση το ίδιο χρονικό διάστημα, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,8%. Οι εξαγόμενες ποσότητες υφασμάτων επιπλώσεων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής διοχετεύεται στην ελληνική αγορά.
Όσον αφορά την εξέλιξη της κατανάλωσης κουρτινών και υφασμάτων επιπλώσεων, αυτή κινήθηκε ανοδικά το χρονικό διάστημα 1995-2004, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% και 5,7% αντίστοιχα κατά μέσο όρο ετησίως.
Ο παραγωγικός τομέας των κουρτινών και των υφασμάτων επιπλώσεων παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ελέγχεται από μικρό αριθμό εταιριών. Ο αριθμός των εισαγωγικών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερος και περιλαμβάνει εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται παράλληλα στην εισαγωγή και εμπορία και άλλων ειδών οικιακού εξοπλισμού (λευκά είδη, χαλιά, έπιπλα, κλπ.).
Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης της ICAP για την επόμενη διετία 2005-2006 δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων θα εμφανίσει ελαφρώς ανοδική πορεία, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 1%-2% (σε ποσότητα). Η εισαγωγική διείσδυση αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, τόσο στην αγορά των κουρτινών, όσο και των υφασμάτων επιπλώσεων.