Υπό πίεση παραμένει το δολάριο

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 10:05

Πτώση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημειώνει σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ και του γιεν ύστερα από την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος είναι υπερτιμημένη.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το αμερικανικό δολάριο, που εκτιμάται ότι έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 12% σε πληθωριστικές αναπροσαρμογές τα τελευταία τρία χρόνια, ενδέχεται να εξασθενήσει περαιτέρω.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 3,5%, εκφράζει ωστόσο ανησυχίες για τα μεγάλα ελλείμματα που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση των τιμών των κατοικιών.

Το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή αναφέρει ότι τα χαμηλά αποταμιευτικά επιτόκια των ΗΠΑ έχουν τροφοδοτήσει δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Στις 09:49 ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2175 δολάρια έναντι 1,2122 δολαρίων αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Παράλληλα, την ίδια ώρα, το δολάριο ισοδυναμούσε με 112,2 γιεν από 112,5 γιεν το βράδυ της Παρασκευής.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα εστιασθεί στα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία και τις βιομηχανικές παραγγελίες. Αναλυτές αναμένουν αύξηση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούλιο, που θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ σήμερα από το ινστιτούτο ΙSM, καθώς και του δείκτη δραστηριότητας εκτός του μεταποιητικού τομέα, που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη.

Τα στοιχεία για τα αμερικανικά μισθολόγια τον Ιούλιο που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή προβλέπεται να δείξουν 180.000 νέες θέσεις εργασίας από 146.000 τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα