Στο 3,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Λόγω πετρελαίου - εκπτώσεων
Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2005 12:03
UPD:12:15

ΣΤΟ 3,9% αναρριχήθηκε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός από 3,3% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος. Πέρυσι τον Ιούλιο ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί κατά 2,9%, ενώ τον Αύγουστο του 2004 είχε διαμορφωθεί στο 2,7%.

Ο εναρμονισμένος με τα πρότυπα της Ε.Ε. πληθωρισμός ανήλθε στο 3,9% τον Ιούλιο από 3,2% τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Η άνοδος του πληθωρισμού κατά 3,9% τον Ιούλιο ήταν αναμενόμενη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία λόγω της τεχνητής επιβάρυνσης που προκύπτει από τη διαφορετική ημερομηνία έναρξης των εκπτώσεων φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εκπτώσεις επηρεάζουν τον τιμάριθμο, επειδή λόγω της σμίκρυνσης της διάρκειάς τους, οι τιμές των προϊόντων εμφανίζονται υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης ένα τμήμα της επιβάρυνσης, θα παραμείνει για το 2005, καθώς η συνολική διάρκειά τους θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με το 2004, κάτι που θα εξομαλυνθεί από το 2006 και μετά.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός πιέζεται σημαντικά από τα καύσιμα, τόσο από τις άμεσες επιπτώσεις που καταγράφονται στις λιανικές τιμές της βενζίνης όσο κυρίως στις έμμεσες επιπτώσεις που έχουν στις λιανικές τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών μεταφοράς.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 04 - Ιουλίου 05 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 03 - Ιουλίου 04 παρουσίασε αύξηση 3,2%, έναντι αυξήσεως 3,0%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Η ΕΣΥΕ εκτιμά ότι ο μέσος πληθωρισμός στη διάρκεια του 2005, δεν θα ξεφύγει από τα επίπεδα του 3,3 - 3,4%, εκτίμηση με την οποία συμφωνεί και η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία αναθεώρησε τις αρχικές της εκτιμήσεις, που τοποθετούσαν το μέσο δείκτη του πληθωρισμού στο 4%. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.

Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,9% το μήνα Ιούλιο 2005, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2004, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών

α) Κατά 0,7% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών, στα κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, γλυκά-ζαχαρωτά, ελαιόλαδο, και ξηροί καρποί . Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά και ψάρια νωπά.

β) Κατά 3,3% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’ λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων και των αλκοολούχων, μη σερβιριζόμενων, ποτών.

γ) Κατά 6,5% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση’’, λόγω αύξησης των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 9,2% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου θέρμανσης.

ε) Κατά 2,8% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης και στις οικιακές υπηρεσίες.

στ) Κατά 4,2% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης .

ζ) Κατά 5,0% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ’’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ανταλλακτικών αυτοκινήτου, των υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης), των τελών κυκλοφορίας, των διοδίων και του κομίστρου των ταξί.

η) Κατά 2,1 % της ομάδας ‘’ Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: άνθη, υπηρεσίες αναψυχής, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφικά.

θ) Κατά 4,3 % της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα, των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των επαγγελματικών και τεχνικών σχολών-ΙΕΚ.

ι) Κατά 3,2% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ‘’, λόγω αύξησης, των τιμών, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα) , κυλικεία.

ια) Κατά 3,2% της ομάδας ‘’ ¶λλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: κουρεία - κομμωτήρια, είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα αυτοκινήτων και δικύκλων και άλλες υπηρεσίες.

2. Από τη μείωση του δείκτη

Κατά 1,4% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα