Κατά 3,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2005 12:23

Mε ρυθμό 3,5% «έτρεξε» η οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος.

Οι δαπάνες για την τελική κατανάλωση το δεύτερο τρίμηνο του 2005 αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους κατά 3,4%, συμβάλλοντας κατά 2,2% στην αύξηση της τελικής ζήτησης. Η αύξηση αυτή της τελικής κατανάλωσης είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ γεγονός που έχει ως συνέπεια την μείωση του σχετικού μεριδίου της τελικής κατανάλωσης στην τελική ζήτηση.

Οι επενδύσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2005 μειώθηκαν κατά 4,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η μείωση αυτή των επενδύσεων επιβράδυνε την αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 0,8%. Η μείωση αυτή έχει ως συνέπεια την μείωση του σχετικού μεριδίου των επενδύσεων στην τελική ζήτηση.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2005 οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 κατά 3,9 % συνεισφέροντας στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας με ποσοστό 0,7%. Η αύξηση των εξαγωγών είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ γεγονός που έχει ως συνέπεια την αύξηση του σχετικού μεριδίου των εξαγωγών στην τελική ζήτηση.

To δεύτερο τρίμηνο του 2005 οι εισαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 κατά 4,4%. Η μείωση των εισαγωγών σε σύγκριση με την αύξηση των εξαγωγών καταδεικνύει την αύξηση της σχετικής συμβολής των ημεδαπών προϊόντων στην εγχώρια τελική ζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα