Θετικές εκτιμήσεις της Citi για τις ελληνικές τράπεζες

Ο αμερικανικός οίκος «βλέπει» έως και διπλάσιες τιμές για τις μετοχές με προϋπόθεση την ανάκαμψη
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 13:54
UPD:14:03
REUTERS/CHRIS HELGREN

Από την έντυπη έκδοση

Καλύτερες (έως και διπλάσιες) τιμές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Citi, εφόσον όμως υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας. Στη σχετική έκθεσή της αναφέρει ότι προβλέπει χαμηλή μονοψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες φέτος, κάτι που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από ένα σταθερό πολιτικό υπόβαθρο και την αναμενόμενη ανάκαμψη του β’ εξαμήνου.

Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν «καθαρίσει» πλέον τους ισολογισμούς τους. Σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται ακόμη με αποτιμήσεις «κρίσης», με τιμή προς λογιστική αξία στο 0,2-0,3, με βάση τις προβλέψεις για τα μεγέθη 2016. Ο οίκος διατηρεί ουδέτερη στάση και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

* ΟΤΕ: Στα 10,50 ευρώ, από 9,70 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η IBG σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε «αγορά». Η αύξηση της τιμής-στόχου αποδίδεται στην ικανότητα του ομίλου να παράγει ισχυρές ταμειακές ροές εν μέσω δύσκολου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Για το τρέχον έτος τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Οργανισμού αναμένεται να ανέλθουν στα 298 εκατ. ευρώ και ο τζίρος στα 3,9 δισ., προβλέπει η IBG.

* HSBC: Το φλέγον ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων είναι η αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων από τους θεσμούς, γεγονός το οποίο επηρεάζει έντονα και το Χ.Α. Για το ζήτημα αυτό, πεποίθηση της HSBC είναι ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται και στο μέτωπο των συναλλαγών.

Οπως αναφέρει σε σχετική έκθεση, η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέες εντάσεις στην αξιολόγηση, τη στιγμή που η προσφυγική κρίση θέτει νέες δυσκολίες για την ελληνική κυβέρνηση. Αναφορικά με την αξιολόγηση, η HSBC σημειώνει στην έκθεσή της ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά φαίνεται να υπάρχει απόκλιση στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό ως το 2018. Οι θεσμοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον ισχνή πλειοψηφία μόλις τριών βουλευτών και δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές χρέους ως τον Ιούλιο, η HSBC θεωρεί ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει κι άλλο η διαδικασία. Σημειώνει, επίσης, ότι αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η επιμονή των θεσμών σε πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τέτοια εξέλιξη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα