Τράπεζες: Μάρτιος επαφών με τα επενδυτικά funds

Συμμετοχή στα road shows με την προσδοκία θετικών εξελίξεων στο πολιτικοοικονομικό πεδίο και τα «κόκκινα» δάνεια
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 10:03
UPD:10:10
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο κομμάτι της ρευστότητας και με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση της εξάρτησης από τον ELA που διαμορφώνεται σε 69 δισ. ευρώ από 87 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.

 

Από την έντυπη έκδοση

Της Αννας Δόγα
[email protected]

Επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα θα έχουν εντός του Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες και τα στελέχη τους που θα συμμετάσχουν στα road shows του κλάδου, ενώ προσδοκούν ότι θα υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις στο πολιτικοοικονομικό πεδίο για να μεταφέρουν στους επενδυτές.

Αξιολόγηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, όπως επίσης και η πολιτική σταθερότητα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στις συναντήσεις των τραπεζικών στελεχών με επενδυτές, ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και δευτερευόντως η ρευστότητα.

Στις 4 Μαρτίου στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί το road show της JP Morgan, ενώ ακολουθεί εκείνο της HSBC στις 9 και 10 στη Νέα Υόρκη και στις 15 Μαρτίου λαμβάνει χώρα η αντίστοιχη εκδήλωση της Μorgan Stanley στο Λονδίνο.

Οι ερωτήσεις των εκπροσώπων από τα μεγάλα επενδυτικά funds επικεντρώνονται σταθερά, από τα τέλη του 2014, στην πολιτική κατάσταση και ενώ η υπογραφή της νέας συμφωνίας τον Αύγουστο του 2015 δημιούργησε προσδοκίες κανονικότητας, η επαναφορά της αβεβαιότητας, με την αξιολόγηση να εκκρεμεί, φέρνει τους τραπεζίτες στην ίδια θέση: να δικαιολογούνται για το πολιτικό θέμα.

Οι αναλυτές μάλιστα επισημαίνουν ότι τους επόμενους 12 με 18 μήνες οι αποδόσεις των τραπεζών θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή του προγράμματος, όπου περιλαμβάνεται και η ευελιξία στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Ο Μάρτιος είναι παραδοσιακά μήνας επενδυτικών συναντήσεων, αλλά για τον εγχώριο κλάδο η αβεβαιότητα στο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης περιορίζει τις δυνατότητες πειστικών «απαντήσεων» στους επενδυτές.

Oσον αφορά το στόρι της διαχείρισης των καθυστερήσεων, το οποίο έπεισε τους επενδυτές να μπουν στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, υπάρχουν εξελίξεις τόσο στην εσωτερική οργάνωση των τραπεζών όσο και στο θεσμικό πλαίσιο.
Σε αρκετά σημεία πάντως βελτιώσεις είναι αναγκαίες, όπως και η επιτάχυνση της δημιουργίας αγοράς «κόκκινων» δανείων, ενώ και πάλι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι καίριο για το φρενάρισμα των νέων καθυστερήσεων και την υλοποίηση αποτελεσματικών αναδιαρθρώσεων.

Στο κομμάτι της ρευστότητας και με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση της εξάρτησης από τον ELA που διαμορφώνεται σε 69 δισ. ευρώ από 87 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.

Η αξιολόγηση, όπως πρόσφατα και η Moody’s επιβεβαίωσε, θα οδηγήσει σε επαναφορά του waiver ώστε οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι να γίνονται δεκτοί ως collateral από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντικαταστήσουν τη χρηματοδότηση από τον ELA με εκείνη της ΕΚΤ, που είναι σαφώς πιο φθηνή και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις εγχώριες τράπεζες θα ενισχύσει τα προ προβλέψεων κέρδη της διετίας 2016-2017, τα οποία θα επηρεαστούν πλέον από το ύψος των προβλέψεων. Για το 2015 οι τράπεζες θα λάβουν συνολικά υψηλές προβλέψεις λόγω AQR, ενώ για φέτος και το 2017 και η Moody’s εκτιμά αισθητά χαμηλότερες προβλέψεις.

Υπό την αίρεση και πάλι της πολιτικής σταθερότητας και των οικονομικών συνθηκών που δεν θα αποκλίνουν από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ρυθμό -0,7% το 2016 και +2,7% το 2017, αναμένεται ότι η κορύφωση των «κόκκινων» δανείων θα είναι στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα