Στο «ραντάρ» των επενδυτών οι τράπεζες

HSBC: Σύσταση αγοράς για τις τέσσερις συστημικές με προβλέψεις για αύξηση της κερδοφορίας τους την περίοδο 2016 - 2018
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 09:50
UPD:09:52
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Aν και στην έκθεσή της για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο επισημαίνει ότι δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις λόγω της «ευάλωτης» ανάκαμψης, η HSBC εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις θα οδηγήσουν σε αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Από την έντυπη έκδοση

Σύσταση αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνει η HSBC, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία τους θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς στο διάστημα 2016-2018 αναμένεται ομαλοποίηση στη χρηματοδότηση, τις εργασίες και τα επίπεδα προβλέψεων. Aν και στην έκθεσή της για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο επισημαίνει ότι δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις λόγω της «ευάλωτης» ανάκαμψης, εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις θα οδηγήσουν σε αξιοσημείωτες αποδόσεις.

Οι εκτιμήσεις

Η HSBC αρχίζει την κάλυψη της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, αναβαθμίζει την Τράπεζα Πειραιώς και επιβεβαιώνει τη σύσταση για την Alpha Bank, προτείνοντας για όλες «αγορά». Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2015 ήταν δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες, αφού αντιμετώπισαν τον φόβο του Grexit, την πολιτική αβεβαιότητα, τη φυγή κεφαλαίων και συνεπακόλουθα την τραπεζική αργία, τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση. Η κρίση έχει αλλάξει τον κλάδο, ο οποίος είναι πιο συγκεντρωμένος -αλλά και αποδοτικός- από πλευράς κόστους, ενώ έχουν οξυνθεί τα εμπόδια στη χρηματοδότηση, τις τραπεζικές δραστηριότητες και στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Βασική προτεραιότητα των ελληνικών τραπεζών είναι ο εξορθολογισμός των ισολογισμών τους, σχολιάζει η HSBC, η οποία προβλέπει κάποια ενίσχυση των καταθέσεων και διατήρηση της απομόχλευσης αλλά και κόστος από την «αποκοπή» προβληματικών χαρτοφυλακίων, όπως επίσης και οφέλη από την ομαλοποίηση του κόστους της διατραπεζικής, τη βελτίωση των περιθωρίων στις προμήθειες, τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους και ομαλοποίηση επίσης της ποιότητας ενεργητικού. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες μπορούν να προσμένουν την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, την ανατιμολόγηση των καταθέσεων, αλλά και πιθανώς μια χρηματοδοτική ελάφρυνση από τη μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανή η επιστροφή καταθέσεων από νοικοκυριά ύψους 17 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017, το 50% των εκροών της περιόδου Νοεμβρίου 2014 - Δεκεμβρίου 2015 και περίπου το 18% των εκροών σε σχέση με το ανώτατο σημείο του Σεπτεμβρίου 2009. Επίσης αναμένουν επιστροφή καταθέσεων από επιχειρήσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, το 33% των πρόσφατων εκροών και μόλις του 8% έναντι του peak.

Οι χορηγήσεις του συστήματος βρίσκονται κατά 55 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ανώτερο σημείο τους και η HSBC αναμένει ότι αύξηση θα καταγραφεί από το 2018, με θετικό ρυθμό σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτική πίστη από τα τέλη του 2017, ενώ για τα στεγαστικά θα σημειώνεται μείωση και το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση, η ροή των NPLs θα εκπλήξει θετικά και παρότι θα υπάρξει κάποια άνοδος θα είναι συγκρατημένη. Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση θα συνεχίζει πάντως να ασκεί πίεση στην κερδοφορία. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εφεξής σταθερή και σημαντική βελτίωση του δείκτη ROA, από τα αρνητικά επίπεδα της κρίσης σε άνω των 70 μονάδων βάσης έως το 2018.

Οι τιμές-στόχοι

Η HSBC συνεκτιμά την πιθανότητα αρνητικών εκπλήξεων στις αποτιμήσεις της, ωστόσο δηλώνει συνολικά θετική για τον κλάδο. Η Ελλάδα έχει συνηθίσει τις αναταράξεις και άρα ενσωματώνεται η επίπτωση αυτή, σημειώνει.

Για τη Εurobank η HSBC δίνει τιμή-στόχο στο 1,23 ευρώ και για την Εθνική στο 0,39 ευρώ, ξεκινώντας την κάλυψη των δύο τραπεζών. Αναβαθμίζει από «διακράτηση» σε «αγορά» τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο στο 0,27 ευρώ ανά μετοχή και διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,92 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα