Νέα «πατήματα» αναζητεί η χρηματιστηριακή αγορά

Τη Δευτέρα υποβαθμίζεται από αναπτυγμένη αγορά σε προηγμένη αναπτυσσόμενη
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 10:18
UPD:10:24
SOOC/Nick Paleologos

Η έντονη μεταβλητότητα και οι αυξημένοι τζίροι είναι τα δύο στοιχεία που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ενώ το θετικό πρόσημο στο τέλος της συνεδρίασης είναι το επιθυμητό τρίτο στοιχείο.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Η έντονη μεταβλητότητα και οι αυξημένοι τζίροι είναι τα δύο στοιχεία που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ενώ το θετικό πρόσημο στο τέλος της συνεδρίασης είναι το επιθυμητό τρίτο στοιχείο.

Τελευταία ημέρα rebalancing η σημερινή για την εγχώρια αγορά, που από τη Δευτέρα θα ανήκει στην κατηγορία «advanced emerging market» από developed που ήταν από το 2001 έως σήμερα. Παράλληλα, η σημερινή λήξη παραγώγων αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην αγορά οι οποίες εν συνεχεία μπορεί να εκτονωθούν χάρη στο rebalacing.

Τα capital controls αποτέλεσαν το κρίσιμο στοιχείο που οδήγησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο τον διεθνή οίκο FTSE να αποφασίσει την υποβάθμιση της εγχώριας αγοράς στην κατηγορία των προηγμένων αναπτυσσόμενη. Από τον Σεπτέμβριο και έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές είσοδοι και αποχωρήσεις ξένων επενδυτών και funds που είτε επιλέγουν να τοποθετούνται αποκλειστικά σε αναδυόμενες αγορές είτε έχουν το βλέμμα στραμμένο μόνο στις ανεπτυγμένες.

Για απόφαση διπλής ανάγνωσης έκαναν τότε λόγο εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής κοινότητας, επισημαίνοντας πως αφενός η υποβάθμιση, μετά από 14 χρόνια παραμονής στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική είδηση, αφετέρου η θέση του Χ.Α. στη νέα κατηγορία θα είναι σαφώς πιο ισχυρή μεταξύ των υπόλοιπων χρηματιστηρίων που την απαρτίζουν.

Για καθαρές εισροές ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ έκαναν τότε λόγο σχετικές εκθέσεις και όπως υπογράμμιζαν χθες ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει καλυφθεί στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επόμενη κρίσιμη -ενδιάμεση- αξιολόγηση του διεθνούς οίκου, η οποία και θα αποτελέσει προπομπό για την επίσημη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Πέραν των capital controls, τα χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει περιέλθει η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και ο ημερήσιος τζίρος είναι δύο «αγκάθια» που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η αγορά. Στα ίδια επίπεδα -40 δισ. ευρώ- με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο βρίσκεται σήμερα η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ενώ με μικρά διαλείμματα και ο ημερήσιος τζίρος παραμένει χαμηλός.

Το Χ.Α. εισήλθε στη «λίστα αξιολόγησης» του οίκου FTSE τον Μάιο του 1998 ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά (advanced emerging), ενώ από το 2001 βρισκόταν στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών. Περιλαμβανόταν δε σε watch list από το 2004.

«Η διατήρηση της αβεβαιότητας, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδίως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οδήγησαν στην υποβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ειπωθεί ότι όπως έδειξε και η εμπειρία με τον δείκτη MSCI, σε επίπεδο προσέλκυσης επενδυτών, η συμμετοχή στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών δίνει ευκαιρίες, δυνατότητες και ανοίγει νέες αγορές» δηλώνει στη «Ν» εκπρόσωπος τραπεζικής χρηματιστηριακής αγοράς προσθέτοντας πως, έως και σήμερα, το τρίπτυχο στο οποίο εστιάζουν όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι επενδυτές είναι: λειτουργική κυβέρνηση, κλείσιμο αξιολόγησης και έργα.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ο γενικός δείκτης έχει καταφέρει να κρατηθεί στην περιοχή των 560 μονάδων αλλά και πάνω από τις 550 μονάδες που αποτελεί και το 61,8% κάλυψης της πτώσης που είχε προηγηθεί μέσα στο 2016 και είχε οδηγήσει τον γενικό δείκτη στις 420 μονάδες.

«Στα κύρια ζητήματα που μας απασχολούν το τελευταίο διάστημα, δηλαδή αξιολόγηση και προσφυγικό, προστέθηκε από χθες και μια κυβερνητική κρίση που απεχθάνονται οι αγορές, αφού προτιμούν τη σταθερότητα. Ως σήμερα οι επενδυτές έχουν αντιδράσει με ψυχραιμία και τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις, ενώ οι ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις απορροφούνται από τους αγοραστές με αποτέλεσμα να μην έχουμε κλεισίματα του Δείκτη στο χαμηλό ημέρας», καταλήγουν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα