Από την έντυπη έκδοση
Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]
Τον δρόμο για εξωτραπεζική χρηματοδότηση επιχειρήσεων, ύστερα από επίμονες φωνές της επιχειρηματικής κοινότητας, ανοίγει η τροπολογία που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η αγορά ομολόγων να λειτουργεί στο εξής βάσει του κανόνα της προσφοράς και ζήτησης -όπως άλλωστε συμβαίνει στο εξωτερικό- και όχι υπό τον περιορισμό του δικαιοπρακτικού επιτοκίου, το ύψος του οποίου μόνο αποτρεπτικά λειτούργησε έως σήμερα για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Πρόκειται για πολυετές αίτημα, τόσο των επιχειρήσεων όσο και του συνόλου των φορέων της κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι υπογραμμίζουν το αυτονόητο: Η μη εφαρμογή του ανώτατου ορίου δικαιοπρακτικού επιτοκίου διασφαλίζει την άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις με όρους αγοράς.
Αντίθετα, η ελεύθερη διαμόρφωση του ύψους του επιτοκίου θα λειτουργήσει αποτελεσματικά υπό τις συναλλακτικές συνθήκες της ευρύτερης επενδυτικής κοινότητας, η οποία παρέχει τα εχέγγυα διαφάνειας και εποπτείας.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμων Βολίκας.
Δεύτερο σημαντικό σημείο αλλαγής αφορά τη διεύρυνση της δυνατότητας απόκτησης της ιδιότητας του εκπροσώπου των ομολογιούχων. Σήμερα η ιδιότητα αυτή μπορεί να αποκτηθεί μόνο από πιστωτικό ίδρυμα ή ΕΠΕΥ που δύναται να παρέχει την υπηρεσία αναδοχής. Με την έναρξη ισχύος του νέου πλαισίου η δυνατότητα αυτή θα επεκταθεί τουλάχιστον και στο σύνολο των ΕΠΕΥ.
Για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση και έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί από καιρό, κάνει λόγο στη «Ν» ο πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμων Βολίκας, προσθέτοντας: «Είναι προφανές ότι η τροποποίηση αυτή θα διευκολύνει σημαντικά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, σε μία περίοδο που οι εναλλακτικές λύσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή η δυνατότητα μπορεί να αποτελέσει μία χρυσή ευκαιρία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του προέδρου του ΣΜΕΧΑ Σπύρου Κυρίτση, ο οποίος δηλώνει στη «Ν»: «Αναμένουμε το συντομότερο την έγκριση του παραπάνω πλαισίου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που μπορεί να δώσει άμεσα ώθηση στην αγορά ομολόγων, η οποία πρέπει επιτέλους να αναπτυχθεί στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης.
Ρόλο κλειδί θα παίξουν οι μμε επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν εναγωνίως κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων και εξαιτίας της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος αυτό καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο. Η συγκεκριμένη ενέργεια θα ενδυναμώσει και θα αναδείξει τον ρόλο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ως ενός ουσιαστικού μηχανισμού συμβολής στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης χρηματοδότησης των μικρομεσαίων εταιρειών. Οι οποίες, ας μην ξεχνάμε, αποτελούν το 98% του επιχειρείν στην Ελλάδα».
Η πρόταση
Σήμερα, το ανώτατο επιτρεπόμενο εξωτραπεζικό δικαιοπρακτικό επιτόκιο είναι 5,3% και θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό και κατά συνέπεια καθόλου ελκυστικό για τη δημιουργία προϋποθέσεων για επιτυχείς εκδόσεις.
Σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ζητείται απελευθέρωση για:
* τα ομολογιακά δάνεια που διατίθενται με δημόσια προσφορά.
* τα ομολογιακά δάνεια που διατίθενται με ιδιωτική τοποθέτηση σε ειδικούς επενδυτές.
Ο όρος ειδικοί επενδυτές καλύπτει τις εξής κατηγορίες νομικών και φυσικών προσώπων: α) Επιχειρήσεις που υποχρεούνται να λάβουν άδεια λειτουργίας ή υπόκεινται υποχρεωτικά σε εποπτικούς κανόνες (πιστωτικά ιδρύματα, ΕΠΕΥ, άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων και οι εταιρείες διαχείρισής τους, συνταξιοδοτικά ταμεία και οι εταιρείες διαχείρισής τους, διαπραγματευτές σε χρηματιστήρια εμπορευμάτων και συναφώς παραγώγων, τοπικές επιχειρήσεις, ΑΕΕΧ και άλλοι θεσμικοί επενδυτές).
β) Μεγάλες επιχειρήσεις που πληρούν σε ατομική βάση τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα κριτήρια μεγέθους: 1) σύνολο ισολογισμού 20 εκατ. ευρώ 2) καθαρό κύκλο εργασιών 40 εκατ. ευρώ και 3) ίδια κεφάλαια 2 εκατ. ευρώ.
γ) Εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, δημόσιοι φορείς που διαχειρίζονται το δημόσιο χρέος, κεντρικές τράπεζες, διεθνείς και υπερεθνικοί οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. δ) Αλλοι θεσμικοί επενδυτές των οποίων κύρια δραστηριότητα είναι η επένδυση σε χρηματοπιστωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την τιτλοποίηση στοιχείων ενεργητικού ή άλλες χρηματοδοτικές συναλλαγές
* τα ομολογιακά δάνεια που κατά τη διάθεσή τους με δημόσια προσφορά ή ιδιωτική τοποθέτηση προβλέπεται η εισαγωγή ή ένταξή τους προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης.
Οσον αφορά τον εκπρόσωπο των ομολογιούχων, η πρόταση κάνει λόγο για δυνατότητα απόκτησης της δυνατότητας αυτής από όλες τις ΕΠΕΥ, ανεξάρτητα από το εάν μπορούν να παρέχουν την υπηρεσία αναδοχής, με δεδομένο ότι ο ρόλος αυτός είναι συνυφασμένος με τις υπηρεσίες θεματοφυλακής που ήδη παρέχουν και όχι με τις υπηρεσίες αναδοχής.