Market beat: Η μεταβολή της εβδομάδας καθορίζεται σήμερα μέρα του rebalancing

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 10:17
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Χθες το πρωί σκεφτήκαμε ότι η Γιέλεν θα λειτουργούσε, για άλλη μια φορά, σαν την καλή νεράιδα των χρηματιστηρίων. Ο S&P500 είχε κλείσει στα ψηλότερα για το 2016 επίπεδα και τα χρηματιστήρια στην Ασία «πανηγύριζαν» την κάμψη του δολαρίου. Μόνο ο ΝΙΚΚΕΙ της Ιαπωνίας έπεφτε, γιατί το γιέν ισχυροποιούταν έναντι του δολαρίου και οι επενδυτές δεν επηρεάστηκαν από την άνοδο στην τιμή του πετρελαίου και των πρώτων υλών, αλλά από τη σκέψη πως το ισχυρό γιεν θα πλήξει τις εξαγωγές των βιομηχανιών της Άπω Ανατολής. Μετά σκεφτήκαμε πως το ευρώ θα ενισχυθεί επίσης, έναντι του δολαρίου και συνεπώς, κάτι ανάλογο με τα ιαπωνικά θα γινόταν στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

Άλλωστε στην κόντρα ΕΚΤ και Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πήρε τα σκήπτρα. Καθώς αμφότερες θέλουν αποδυνάμωση του νομίσματός τους, αλλά το ευρώ μετά την εμφάνιση Ντράγκι, ισχυροποιήθηκε αντί να εξασθενίσει. Όντως μέτρησαν διαφορετικά οι επενδυτές τα πράγματα στις δυο όχθες του Ατλαντικού και στην ευρωζώνη, η ενίσχυση του νομίσματος, ήταν εις βάρος των μετοχικών αξιών. Τώρα στο ζουμί των εξελίξεων στο διεθνές σκηνικό θα αποκαλυφθεί ότι η Fed έχει χάσει τις παραμέτρους που παρακολουθούσε και χρησιμοποιούσε σταθερά και πλέον, μετρά και την εξέλιξη στην παγκόσμια ανάπτυξη, για να αποφασίζει για την αμερικανική οικονομία και την νομισματική της πολιτική. Κάποτε, δήλωνε ότι η αγορά εργασίας ήταν η κρισιμότερη παράμετρος, τώρα υποτίθεται είναι ο πληθωρισμός, αλλά στην ουσία είναι το δολάριο και η επίδραση της ισχυροποίησής του στις αναδυόμενες οικονομίες.

Αυτά τα ολίγα περί της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών την εποχή των μέτριων ρυθμών ανάπτυξης, ενώ στο ταμπλό του ΧΑ οι συναλλασσόμενοι κινήθηκαν μέσα στα αυστηρά πλαίσια που όριζαν η στατιστική προϊστορία και τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των ισχυρών θεσμικών. Πάνω από όλα θα κριθεί σήμερα το πρόσημο μεταβολής των δεικτών στη βδομάδα, αφού με κάποιον τρόπο χθες οι τιμές επέστρεψαν στα επίπεδα του τέλους της προηγούμενης.

Σήμερα αναμένεται να γίνει στο ταμπλό… του rebalancing. Θα ευχαριστηθεί η ψυχή του εγχώριου επενδυτή σε επίπεδο ημερήσιων όγκων, αν και δεν αποκλείεται οι εισροές να εμφανιστούν προς το τέλος. Αφού ως τις 13:15 μετράνε τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται ο 25άρης, λόγω εκπνοής των σειρών Μαρτίου στα παράγωγα. Οι traders στην ουσία κράτησαν ελαφρώς απαισιόδοξη προσδοκία για τον 25άρη μέχρι το μέσο των συναλλαγών. Από Δευτέρα το ΧΑ θα ανήκει στα Advanced Emerging Markets, και σήμερα έχουμε το γκουντ μπάι στα Developed Markets.

Σήμερα έχουμε τριπλή λήξη Παραγώγων (σε μετοχές, δείκτες και δικαιώματα) ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες (21/3 ΕΧΑΕ , 23/3 ΜΥΤΙΛ , ΜΕΤΚ , 24/3 ΑΡΑΙΓ). Επίσης, λόγω της ολοκλήρωσης των εισροών εξαιτίας της υποβάθμισης του Χ.Α., περιμένουμε σημαντική αύξηση του τζίρου και της μεταβλητότητας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Mε θετικά πρόσημα τερμάτισαν χθες το βράδυ της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα και το ράλι στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 17.488,64 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,23% στις 4.774,98 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,66% στις 2.040,59 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της FedEx εκτινάχθηκε άνω του 11% ενώ της Apple υποχώρησε οριακά κατά 0,17%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Caterpillar εμφάνισε άνοδο κοντά στο 2%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε σε ανοδική τροχιά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 4,34% στα 40,13 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,60% στα 41,38 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 2,17% στα 1.256,7 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 3,6% στα 125,3 δισ. δολάρια υποχώρησε το δ' τρίμηνο του 2015 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. Η μείωση του ελλείμματος αντανακλά το μικρότερο εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά και δευτερογενές εισόδημα αλλά και την αύξηση του πλεονάσματος στις υπηρεσίες. Για το σύνολο του 2015, το έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 24% στα 484,1 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, κατά 7.000, στις 265.000, αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (6 έως 12 Μαρτίου) οι νέες αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα διαμορφωνόταν στις 268.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αιτήσεις παραμένουν για 54 συνεχόμενες εβδομάδες κάτω από το όριο των 300.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 750 αιτήσεις, στις 268.000.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν την Πέμπτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 6.201 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,94% στις 9.889 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,46% στις 4.442 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,26% στις 340,16 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Glencore, Anglo American, BHP Billiton, Randgold Resources και Antofagasta ενισχύθηκαν κατά 6% έως 10%, ενώ οι μετοχές της Lafarge Holcim υποχώρησαν κατά 2,5% και της Lufthansa κατά 4,5%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει σε ανοδική τροχιά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 3,54% στα 39,82 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,53% στα 41,34 δολάρια.

Στην  Ιαπωνία,  ο Nikkei 225 διολίσθησε κατά 0,22% στις 16.936 μονάδες, ενώ ο κορεάτικος Kospi ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 1.988 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κατέγραψε άνοδο κατά 0,96% στις 5.168 μονάδες.

Στην  Κίνα,  το χρηματιστήριο της Σένγκεν σημείωσε άνοδο κατά 1,22% στις 2.905 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν ενισχύθηκε κατά 2,98% στις 475 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 0,92% στις 20.444 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα 6,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2016 το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, σε επίπεδο αγαθών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο υποχώρησαν κατά 2% στα 145,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 1% στα 139,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το δια-ευρωπαϊκό εμπόριο παρέμεινε αμετάβλητο στα 132,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2015 είχε διαμορφωθεί στο 7,1%. Η οριακή μείωση του πλεονάσματος αποδίδεται κυρίως, στις αδύναμες οικονομικές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών.

Ακόμη, σε αρνητικά επίπεδα διολίσθησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. τον Φεβρουάριο του 2016. Σύμφωνα με τη Εurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι 0,3% τον Ιανουάριο του 2016 και -0,3% τον Φεβρουάριο του 2015. Αρνητικά πρόσημα εμφανίστηκαν σε 15 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων στην Κύπρο (-2,2%) και στη Ρουμανία (-2,1%). Αντίθετα, αύξηση του πληθωρισμού κατεγράφη στο Βέλγιο (1,1%) και στην Αυστρία (1%).

Τέλος, ανεπίσημη πρόταση για την εξαγορά του Χρηματιστηρίου Ναύλων του Λονδίνου (Baltic Exchange) υπέβαλε η κρατική China Merchants Group (CMG), σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. H προσέγγιση της κινεζικής, κρατικής εταιρείας πραγματοποιήθηκε μέσω της θυγατρικής, China Merchants Securities.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν χθες, με χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών έναντι  της περασμένης συνόδου, και κίνησαν τους βασικούς δείκτες της αγοράς στο μεγαλύτερο διάστημα σε αρνητικό πεδίο. Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν χωρίς χάσμα και όρισαν στην πρώτη ώρα το  μέγιστο μέρας κάτω από εκείνο  της προηγούμενης συνόδου. Ήταν για τον 25άρη οι 158,32 μονάδες στις 11:17 και οι 575,77 για τον ΓΔ. Ακολούθησαν πέντε κύματα ρευστοποιήσεων που όρισαν πτωτική δυναμική και αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας, συνεπώς επίπεδα στήριξης, που εμφανίστηκαν στις 15:17 και ήταν στις 153,15 μονάδες για τον 25άρη και οι 561,10 μονάδες για τον ΓΔ.

Αντιστοιχούσαν σε μεταβολές κοντά στο -2,40% για τον 25άρη και στο -1,86% για τον ΓΔ. Μετά ξεκίνησε μια μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών που οδήγησε σε άνοδο την τιμή των βασικών δεικτών σε μια ζώνη τιμών κοντά και πάνω από το μέσο της διακύμανσης της μέρας. Η κίνηση που εμφάνισαν οι τιμές από τις 11:18 ως τις 15:16 ήταν πτωτική  σταθερής κλίσης και μεγάλωνε τις απώλειες του ΓΔ. Ενώ η αντίδραση από το ελάχιστο ως το πέρας τις ελεύθερης διαπραγμάτευσης, φέρνοντας τον οριακά κάτω από τις 570 μονάδες και τον 25άρη από τις 157. Η τιμή που έπιασε στις δημοπρασίες όπου και ορίστηκε το κλείσιμο ήταν χαμηλότερα. Το ταμπλό στο κλείσιμο είχε μεικτή εικόνα με δυο τράπεζες να βρίσκονται στο τιμόνι της καθόδου και άλλες δυο να εμφανίζουν δυναμική άμυνας στις πιέσεις. Ήτοι δεν είχε σχέση με των προηγούμενων συνόδων, αν και έστω με δυο σε κάθοδο, ηγήθηκαν της πτώσης οι τράπεζες πάλι.

Διεθνώς επικρατούσε μεικτή ατμόσφαιρα, με άνοδο στην Ασία και στις ΗΠΑ  και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες σε πτώση αλλά κατόπιν τους οδήγησαν μικρότερες απώλειες. Καθώς  στις ΗΠΑ οι δείκτες άνοιξαν με άνοδο και γύρισαν σε υπολογίσιμα κέρδη γρήγορα, επηρεάζοντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην Ευρώπη. Ενώ η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώνει πάλι.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (10 από 22) έναντι των ανοδικών (11 από 3) με τέσσερα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 19 είχαν πτώση  και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 67,332 από 79,062 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 36,2 από 49,1 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -1,25%, ο CAC είχε μεταβολή -0,71%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,15%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια άλλαξε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,47% και +0,28%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,79% και έφθασε στις 567,24 από 571,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 155,56 από 156,91 με μεταβολή -0,86%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα κάτω κατά 1,2 μονάδες στον ΓΔ και κατά 0,5 της μονάδας στον 25άρη που έκλεισαν κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Υγείας +4,27% από -3,30%, Εμπορίου +3,03% από -2,65%, Κατασκευές Υλικά +1,59% από -3,75%, Χημικών +0,73% από -1,44%, Κοινής Ωφέλειας +0,65% από -2,95%, Τεχνολογίας +0,53% από -0,50%, Τροφίμων Ποτών +0,50% από -0,33%, Πετρελαίου Αερίου +0,28% από -1,57%, Ταξίδια Αναψυχή +0,14% από -1,31%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Τραπεζών -3,21% από -1,40%, Ακίνητης Περιουσίας -1,39% από -0,60%, Πρώτων Υλών -1,31% από -1,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,02% από -0,81%, ο 25άρης -0,86% από -1,32%, ο ΓΔ -0,79% από -1,31%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,29% από +1,04%, ο FTSEM -0,22% από -0,85% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,16% από -2,01%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών 0,00% από -1,85%,  Ασφαλειών 0,00% από +4,48% και Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,332 από 79,062 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,079 από 2,681 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 60,660 από 74,113 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,552 από 0,715 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,067 από 42,304 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 76,125 από 123,582 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 30 των καθοδικών σε 48 από 70 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Στο προηγούμενο σχόλιο καταλήγαμε: «Τώρα λοιπόν οι 155 αποτελούν στήριξη ενώ οι 146 και οι 140 δεν θεωρούμε ότι θα πλησιαστούν. Καθώς είναι πιθανότερο να αντιδράσουν οι τιμές πλησιάζοντας τις 155 μονάδες, μετά από την ευεργετική παρέμβαση της Fed που αδυνάτισε το δολάριο και ευνόησε τις μετοχικές αξίες και τις τιμές των πρώτων υλών».

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου όπως κάθε μήνα στον οποίο ολοκληρώνεται ένα τρίμηνο έχει ιδιαίτερη σημασία. Στα ΣΜΕ του 25άρη το ύψος των ανοικτών συμβολαίων για την τρέχουσα σειρά ήταν 3.528 ΣΜΕ ενώ στη σειρά που θα γίνει κυρίαρχη από τη Δευτέρα τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 9.648. Η μετακύληση θέσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε αυτό το κομμάτι της αγοράς αλλά αναμένουμε υψηλή δραστηριότητα στα ΣΜΕ επί μετοχών και εξ αυτού περιμένουμε ότι θα αλλάξει η δυναμική των συναλλαγών στο ΧΑ μετά τον τερματισμό της διαπραγμάτευσης των σειρών Μαρτίου και συνεπώς η τάση θα ξεκαθαρίσει στο δεύτερο μέρος της συνόδου.

Οι θεσμικοί έδωσαν χθες στον 25άρη σχεδόν μόνιμα πτωτική πορεία. Tον οδήγησαν σε εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 158,32 μονάδες στις 11:17.  Κατόπιν ξεκίνησε η αναζήτηση του ελάχιστου μέρας, στις 153,15 μονάδες. Μετά τις 15:17 εμφανίστηκε ανοδική δυναμική που οδήγησε σε κλείσιμο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,556 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 3753 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 156,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 3389 συμβόλαια για τη σειρά Απριλίου. Άλλαξαν χέρια 5 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου. Mε τον 25άρη στο -0,86% και κλείσιμο στις 155,56 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Μαρτίου ορίστηκε στις 156,00 με 3.528 ανοικτές θέσεις, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν επίσης οι 155,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 9.648.

Για τον ΓΔ ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε μετά τα χθεσινά:

«Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων (κυρίως κλείσιμο της Αξιολόγησης), ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί να καλύψει τα πτωτικά gap στις 588,74 και 613,38 μονάδες και να καλύψει και τις απώλειες του τρέχοντος έτους.

Σε περίπτωση διόρθωσης, λόγω παράτασης των εκκρεμοτήτων, κίνηση ως τις 510 μονάδες δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση του Δείκτη. Κάτω από αυτό το όριο όμως, οι επενδυτές θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους. Από την άλλη, κάποιοι επενδυτές βλέπουν και τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, λόγω των έκτακτων εισροών και της σημαντικής ανόδου που έχει προηγηθεί, ως μια καλή ευκαιρία για επιλεκτικές πωλήσεις και δημιουργία ρευστότητας αφού το τοπίο των εξελίξεων παραμένει θολό».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης 'παλεύει' στη τρέχουσα για το εβδομαδιαίο πρόσημο του. Έχει καταφέρει να κρατηθεί στη περιοχή των 560 μονάδων, αλλά και πάνω από τις 550 μονάδες που είναι το 61,8% κάλυψη της πτώσης που είχε προηγηθεί μέσα στο 2016 και είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 420 μονάδες.

Υποστηρικτικά στη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να διατηρήσει τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, έχουν λειτουργήσει οι εισροές σε επιλεγμένες μετοχές, λόγω της μετάταξης της Ελληνικής Αγοράς από ανεπτυγμένη σε προηγμένη αναπτυσσόμενη που ολοκληρώνονται αύριο. Στα κύρια ζητήματα που μας απασχολούν το τελευταίο διάστημα, δηλαδή Αξιολόγηση και Προσφυγικό προστέθηκε από χθες και μια Κυβερνητική κρίση που απεχθάνονται οι Αγορές αφού προτιμούν τη σταθερότητα.

Ως σήμερα οι επενδυτές έχουν αντιδράσει με ψυχραιμία και τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις, ενώ οι ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις απορροφούνται από τους αγοραστές με αποτέλεσμα να μην έχουμε κλεισίματα του Δείκτη στο χαμηλό ημέρας.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς συνεχίζονται, τα θέματα παραμένουν ανοιχτά, οι διαφορές παραμένουν αλλά θα πρέπει εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει πρόοδος. Χθες επίσης ξεκίνησε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό και χρειάζεται μια συμφωνία για να αποφορτιστεί η κατάσταση και να δείξει η Ευρώπη ότι μπορεί να παραμείνει ενωμένη.

Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων (κυρίως κλείσιμο της Αξιολόγησης), ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί να καλύψει τα πτωτικά gap στις 588,74 και 613,38 μονάδες και να καλύψει και τις απώλειες του τρέχοντος έτους.

Σε περίπτωση διόρθωσης, λόγω παράτασης των εκκρεμοτήτων, κίνηση ως τις 510 μονάδες δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση του Δείκτη. Κάτω από αυτό το όριο όμως, οι επενδυτές θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους. Από την άλλη, κάποιοι επενδυτές βλέπουν και τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, λόγω των έκτακτων εισροών και της σημαντικής ανόδου που έχει προηγηθεί, ως μια καλή ευκαιρία για επιλεκτικές πωλήσεις και δημιουργία ρευστότητας αφού το τοπίο των εξελίξεων παραμένει θολό.

Σήμερα

ΟιΑσιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, το πετρέλαιο άγγιξε το υψηλό για το 2016 και το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε, καθώς οι επενδυτές στρέφονταν περισσότερο σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μετά την επιφυλακτική στάση της Fed για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,9%, και εισέρχεται σε θετικό έδαφος για το έτος, για πρώτη φορά. Έχει κατοχυρώσει άνοδο 2,4% αυτή την εβδομάδα, και έχει σημειώσει άνοδο 10,3% αυτό το μήνα.

Ο δείκτης Hang Seng ήταν στο +0,51%, και οδεύει προς μια εβδομαδιαία άνοδο 3,4%. Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας .SSEC και ο CSI 300 στη Σενζέν αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1,6% ο καθένας, και έχουν κατοχυρώσει κέρδη περίπου 6,2% για την εβδομάδα.

Οι Ιαπωνικές μετοχές, ωστόσο, αντιστέκονται στην τάση πτώσης του δολαρίου έναντι του γεν που φαίνεται να πληγώνει τους εξαγωγείς της χώρας, με το Nikkei να διευρύνει τις απώλειες στο 1,25%. Είναι σε τροχιά για μια μείωση της τάξης του 1,5% για την εβδομάδα.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων ο DXY σήμερα Παρασκευή άγγιξε το χαμηλό πέντε μηνών των 94,578 μονάδων.

Το ευρώ υποχώρησε ελαφρώς από το υψηλό πέντε εβδομάδων των 1,1342 δολαρίων που χτύπησε την Πέμπτη, τελευταία ήταν στο 1,1315.

Το JPY γεν  διαπραγματευόταν στα 111,24 γιεν στο δολάριο, μετά την αναρρίχηση στα 110,67 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Ακόμη και η βρετανική λίρα GBP, η οποία μαστίζεται από τις ανησυχίες σχετικά με το "Brexit" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχώρησε μόλις 0,2% στα 1,4460 δολάρια από ένα υψηλό μήνα της Πέμπτης στα 1,4504.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του χρέους θεωρούνται αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Μπιλ Μάρεϊ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος πάντως, απέφυγε να αναφερθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

«Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αναφερθούμε σ’ αυτήν μόλις υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Μάρεϊ, ερωτηθείς σχετικά. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι» συμπλήρωσε.

Στο 24,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2015, έναντι 24% του γ’ τριμήνου και 26,1% του δ' τριμήνου του 2014.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3,641 εκατ. άτομα και των ανέργων σε 1,174 εκατ. άτομα. Το ποσοστό της απασχόλησης εμφάνισε μείωση κατά 0,8% έναντι του γ’ τριμήνου και αύξηση κατά 3% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015. Αντίστοιχα, το ποσοστό της ανεργίας παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και μείωση κατά 5,7%.

Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καταρρέει υπό το βάρος της υπερ-φορολόγησης, της συρρίκνωσης της αποταμίευσης και της περαιτέρω φτωχοποίησής της, επισημαίνει στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Όπως επισημαίνεται, στη σημερινή Ελλάδα, τέσσερις εργαζόμενοι πληρώνουν φόρους και εισφορές ώστε να πληρώνονται οι συντάξεις τρεις συνταξιούχων και να καλύπτονται οι ανάγκες σε παροχή δημοσίων υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, άμυνας κ.λ.π. Το μοντέλο αυτό προφανώς δεν είναι βιώσιμο, υπερτονίζει ο ΣΕΒ.

Υπήρξεμεγάλη πρόοδος όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, υποστήριξε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο ίδιος έκανε λόγο για πρόοδο και στο ασφαλιστικό ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει απόσταση στο θέμα των κόκκινων δανείων. Λεπτομέρειες για τη μορφή που θα έχει η φορολογική κλίμακα δεν ανακοινώθηκαν ούτε από τον κ. Τσακαλώτο ούτε από τον κ. Χουλιαράκη ο οποίος και έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση για την τελική μορφή της κλίμακας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει εξασφαλίσει τη διατήρηση του αφορολογήτου πάνω από τα επίπεδα των 9000 ευρώ.

Νέο «ραντεβού» του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, εξερχόμενος από το Χίλτον μετά από την ολοκλήρωση του γύρου διαπραγματεύσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει απόσταση.

Στα 285 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις τηςGrivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) τα τελευταία δύο χρόνια, με την υπεραξία από αυτές να έχει διαμορφωθεί σε 41,4 εκατ. ευρώ. Κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, χθες, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της εταιρείας κατά την προηγούμενη χρήση, ενώ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δεν έκρυψε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Τη διανομή μερίσματος 0,305 ευρώ ανά μετοχή ανακοίνωσε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Grivalia Properties AEEAΠ.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ποσό του μερίσματος θα προσαυξήσει αναλογικά το ποσό του μερίσματος που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες μετοχές και το συνολικό προς διανομή μέρισμα θα ανέλθει σε 0,31337 ανά μετοχή (καθαρό). Από την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α χωρίς το δικαίωμα μερίσματος χρήσης 2015 (ημ/ναι αποκοπής δικαιώματος συμμετοχής στο μέρισμα).

Τηνεπαναπιστοποίηση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης κρουαζιέρας, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Διαχείρισης Ποιότητας «ISO 9001:2008» και Περιβάλλοντος «ISO 14001:2004», ανακοίνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς. Εκτός των υπηρεσιών κρουαζιέρας, ο ΟΛΠ ΟΛΠ+0,52% ανακοίνωσε και την πιστοποίηση των υπηρεσιών διακίνησης αυτοκινήτων (car terminal).

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Folli Follie, Γιώργος Κουτσολιούτσος, αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς», κατά τη διάρκεια διαγωνισμού της Ernst & Young. Ο κ. Κουτσολιούτσος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό της Ε&Υ για την ανάδειξη του κορυφαίου επιχειρηματία του κόσμου, στον οποίο συμμετέχουν επιχειρηματίες από 60 χώρες.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σταθερή θα παραμείνει την περίοδο 2016-2017 η πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών της Ευρωζώνης, όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ωστόσο ότι η αστάθεια στις πολιτικές μείωσης των δαπανών, η περιορισμένη πρόοδρος στην πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων των οικονομιών, αλλά και η κλιμάκωση των επιλογών πολιτικού ρίσκου, περιορίζουν τις δυνατότητες θετικής οικονομικής δυναμικής και εντείνουν το περιβάλλον μακροπρόθεσμης αστάθειας.

Κατά 3,6% στα 125,3 δισ. δολάρια υποχώρησε το δ’ τρίμηνο του 2015 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Η μείωση του ελλείμματος αντανακλά το μικρότερο εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά και δευτερογενές εισόδημα αλλά και την αύξηση του πλεονάσματος στις υπηρεσίες. Για το σύνολο του 2015, το έλλειμμα ενισχύθηκε κατά 24% στα 484,1 δισ. δολάρια.

Κατά 7.000, στις 265.000, αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (6 έως 12 Μαρτίου) οι νέες αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων θα διαμορφωνόταν στις 268.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αιτήσεις παραμένουν για 54 συνεχόμενες εβδομάδες κάτω από το όριο των 300.000.

Να διατηρήσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), κατόπιν της χθεσινής της συνεδρίασης. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η παραμονή του βασικού επιτοκίου στο 0,5% και η διατήρηση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (assets) στα 375 δισ. στερλίνες. Οι αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου της ΒοΕ λήφθηκαν ομοφώνως.  

Στα 6,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2016 το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, σε επίπεδο αγαθών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο υποχώρησαν κατά 2% στα 145,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 1% στα 139,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το δια-ευρωπαϊκό εμπόριο παρέμεινε αμετάβλητο στα 132,5 δισ. ευρώ.

Κατά 25 μονάδες βάσης μείωσε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, σε μία προσπάθεια τόνωσης της εγχώριας οικονομίας. Συγκεκριμένα, η νορβηγική τράπεζα περιέκοψε στο 0,5% από 0,75% προηγουμένως, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, θέτοντας ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού στο 2,5%.

Σταθερές παραμένουν οι προοπτικές του παγκόσμιου λιανεμπορίου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte για το 2016. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σχετικά, τα έσοδα των 250 μεγαλύτερων λιανεμπόρων, σε παγκόσμιο επίπεδο, έφτασαν τα 4,5 τρισ. δολάρια το 2014, παρουσιάζοντας σταθερή αύξηση ύψους 4,3%, συγκριτικά με την αύξηση 4,1% το 2013.

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Αφρικής. Η αύξηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 7% από 6,75% προηγουμένως εντάσσεται στην προσπάθεια θωράκισης του εγχώριου νομίσματος – του νοτιοαφρικανικού ραντ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα