Επενδύσεις 285 εκατ. της Grivalia στη διετία

Real estate: Οι συζητήσεις με τη Lamda, το Hilton, η νέα θυγατρική
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 10:46
UPD:10:51
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν με τη Lamda Development και αφορούσαν τη μεταξύ τους συνεργασία που θα είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν στην κατοχή της ΑΕΕΑΠ τα τρία μεγαλύτερα και πιο πετυχημένα εμπορικά κέντρα, ο κ. Χρυσικός είπε ότι η Grivalia συνεχώς προσπαθεί να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της τα καλύτερα ακίνητα και γι’ αυτό συζητά με όσους τα διαθέτουν.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στα 285 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) τα τελευταία δύο χρόνια, με την υπεραξία από αυτές να έχει διαμορφωθεί σε 41,4 εκατ. ευρώ.

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, χθες, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της εταιρείας κατά την προηγούμενη χρήση, ενώ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δεν έκρυψε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Χρυσικός, «ζούμε σε μια παγκόσμια αγορά και αν πριν από δύο τρία χρόνια υπήρχε ευημερία, τώρα παρατηρούμε μεγάλη ανησυχία. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν εμείς ως χώρα κάποτε θα λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα μπορεί να μην υπάρχει ρευστότητα στην παγκόσμια αγορά».

Για την κατάσταση στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Grivalia Νικόλαος Μπέρτσος συμπλήρωσε: «Εχω την εντύπωση ότι είμαστε σε ένα δωμάτιο με εκρηκτικά και κάποιοι παίζουν με τα σπίρτα. Η πιθανότητα του ατυχήματος δεν είναι πλέον αμελητέα». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Grivalia δραστηριοποιείται σε έναν χώρο που θεωρείται συντηρητικά ασφαλής και στα χρόνια της κρίσης τα καταφέραμε καλά. Διατηρούμε διαθέσιμο ένα σημαντικό ποσό από την αύξηση κεφαλαίου και για τις καλές μέρες έχουμε τη δυνατότητα να δανειστούμε, άρα αν αποφύγουμε τις εκρηκτικές καταστάσεις στη χώρα, υπεραξίες θα βγουν, απλώς τις σπρώχνουμε προς τα πίσω…».

Σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν με τη Lamda Development και αφορούσαν τη μεταξύ τους συνεργασία που θα είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν στην κατοχή της ΑΕΕΑΠ τα τρία μεγαλύτερα και πιο πετυχημένα εμπορικά κέντρα, ο κ. Χρυσικός είπε ότι η Grivalia συνεχώς προσπαθεί να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της τα καλύτερα ακίνητα και γι’ αυτό συζητά με όσους τα διαθέτουν. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών να επαναληφθούν στο μέλλον, λέγοντας πως το γεγονός ότι «δεν επήλθε συμφωνία δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανασυζητήσουμε στο μέλλον».

Για τη σχεδιαζόμενη πώληση του Hilton ελέχθη ότι η διαδικασία παρακολουθείται, ωστόσο τονίστηκε ότι η Grivalia «δεν υπάρχει περίπτωση να προβεί σε προσφορά με βάση τις τιμές που ακούγονται» και αν τελικά συμμετέχει στον διαγωνισμό θα είναι με βάση τη σημερινή πραγματική αξία της μεγάλης αυτής ξενοδοχειακής μονάδας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε μια από τις εξαγορές της τελευταίας διετίας, αυτής των 4 καταστημάτων με μισθωτή τα Praktiker. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη distress εξαγορά στην Ελλάδα, καθώς το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο που κατείχε προηγουμένως το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχε διαθέσει περί τα 100 εκατ. ευρώ, η Grivalia διέθεσε 50 εκατ. ευρώ, ενώ και οι τράπεζες που είχαν δανείσει τον προηγούμενο ιδιοκτήτη δέχθηκαν κούρεμα στο οφειλόμενο δάνειο.

Μεταξύ των προκλήσεων που έχει μπροστά της η ΑΕΕΑΠ είναι η νέα θυγατρική της, η Grivalia Hospitality Fund, η οποία στοχεύει αρχικά στη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 100 εκατ. ευρώ (η συμμετοχή της ΑΕΕΑΠ θα είναι με 25 εκατ. ευρώ). Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν σε εξαγορές υψηλού επιπέδου ξενοδοχείων και resorts στην Ελλάδα από χαρτοφυλάκια distress. Η Grivalia συνεισφέρει με την υφιστάμενη πλατφόρμα της για την εξεύρεση ευκαιριών και σε αντάλλαγμα θα λαμβάνει υψηλότερο έσοδο στα κέρδη. Οπως ελέχθη χθες, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για εξαγορές στο πλαίσιο της θυγατρικής, εκ των οποίων δύο είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Το 2015 η Grivalia είχε έσοδα 58 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 14% και καθαρά κέρδη 42 εκατ. Η αξία του χαρτοφυλακίου της βρίσκεται στα 826 εκατ. ευρώ, στα 112 εκατ. ευρώ είναι τα διαθέσιμά της και 59 εκατ. ευρώ ο δανεισμός της.
Η γενική συνέλευση των μετόχων της Grivalia αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,305 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό) από κέρδη της χρήσης 2015. Το ποσό του μερίσματος που αναλογεί στις μετοχές που έχει στην κατοχή της η εταιρεία, θα προσαυξήσει αναλογικά το ποσό του μερίσματος που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες μετοχές και το συνολικό προς διανομή μέρισμα θα ανέλθει σε 0,31337 ανά μετοχή (καθαρό). Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αϋλων Τίτλων τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 (record date). Η καταβολή του θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2015 μέσω της πληρώτριας τράπεζας Eurobank.

Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα

Ψηλά στην κατάταξη όσον αφορά την αύξηση που σημείωσαν το 2015 σε σχέση με το 2014 οι επενδύσεις στο real estate βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία Savills. Σε σχετική αναφορά της η συμβουλευτική περί τα ακίνητα εταιρεία αναφέρει πως οι συνολικές επενδύσεις στο real estate στην Ευρώπη κατά την προηγούμενη χρήση ήταν 245 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 22%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων στην κτηματαγορά σημείωσαν η Νορβηγία (118%) και η Ελλάδα με 108%. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το γεγονός εξηγείται καθώς το 2014 πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες πράξεις, ενώ να σημειωθεί ότι αυτές που έγιναν το 2015 ήταν κυρίως από τις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Η ίδια αναφορά της Savills σημειώνει ότι πανευρωπαϊκά το 2016 δεν φαίνεται να ξεκίνησε καλά όσον αφορά τις επενδύσεις στα ακίνητα καθώς τους πρώτους δύο μήνες είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 κατά 30%.   



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΛΑΜΔΑ



Σχολιασμένα