Market Beat: Μετέωρο το βήμα της αγοράς στο τέλος μιας ανοδικής εβδομάδας 

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 10:29
UPD:10:29
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα: 
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας περνά σταδιακά στην κατηγορία των αναδυόμενων χρηματιστηρίων και αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται στην δυναμική της αγοράς, στους όγκους των ημερήσιων συναλλαγών, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των εισηγμένων, και στα ποσοστά συμμετοχής των ξένων θεσμικών στην κεφαλαιοποίηση και στον ημερήσιο τζίρο. Αυτό θα την ευνοήσει συναλλακτικά ως τις 18 Μαρτίου. Αλλά οι αγοραίοι υπογραμμίζουν πως μετά από τη λήξη αυτού του τεχνικού παράγοντα θα επιστρέψει το ενδιαφέρον των θεσμικών στην παρακολούθηση της πραγματικής οικονομίας που δεν πάει και τόσο καλά. 

Η στήλη εκτιμά πως χρειάζεται να κατακάτσει η σκόνη και ο θόρυβος από την απόφαση της ΕΚΤ που ήταν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς αλλά τη συνόδευσε ο Μάριο Ντράγκι με μια καθοδήγηση αναφορικά με το μέλλον που την εξέλαβαν ως αναγγελία του τέρματος στην πολιτική των μειώσεων των επιτοκίων.  Αλλά στην αναμπουμπούλα η αγορά της Αθήνας μάλλον θα ωφεληθεί και θα υπάρξει επιβεβαίωση των θετικών μηνυμάτων που έδωσαν οι δείκτες την Τρίτη και την Πέμπτη. 

Φάνηκε από τις χθεσινές συναλλαγές στο ΧΑ πιο κοντά στην πραγματικότητα το να αποδοθούν οι πιέσεις, τη μέρα που έσπασε την ανοδική αλυσίδα της αγοράς στο μεγάλο άλμα των τραπεζικών blue chip. Για αυτό και το παρουσιάσαμε μαζί με το ποσοστό της πτώσης τους. Για να μπορεί η αναγνώστρια ή ο αναγνώστης να συγκρίνει το ύψος των προς ενθυλάκωση πιθανών κερδών και το αποτέλεσμα της απόφασης, την Τετάρτη, να πάνε τα κεφάλαια από τα κέρδη στην Τράπεζα. Τώρα ως προς το θαύμα που συνήθως κάνει ο Ντράγκι τη μέρα που ανακρίνεται από τους δημοσιογράφους για τις αποφάσεις της ΕΚΤ στον αγώνα για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, έγινε. Αλλά ίσως κρατήσει λιγότερο από κάθε άλλη φορά. Χθες πάντως φάνηκε ικανό να οδηγήσει σε νέα υψηλά σε επίπεδο κλεισίματος με τον καλύτερο τζίρο αυτή τη βδομάδα. 

Η στατιστική πάντως δεν αποκλείει την μετάβαση των δεικτών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς αυτό να αναιρεί τις υποσχέσεις για επιστροφή στα επίπεδα του τέλους του 2015 που εμφανίστηκαν από την Τρίτη. Οι  πιέσεις πιθανά να επανέλθουν και τότε ο 25άρης θα συναντήσει μια ικανή στήριξη στη ζώνη από τις 144 ως 146 μονάδες, με βάση το ελάχιστο (146,29) στην τελευταία σύνοδο της περασμένη βδομάδας. Ήταν το εφαλτήριο για τις ανοδικές συνεδριάσεις στην τρέχουσα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ 

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι απώλειες στην τιμή του πετρελαίου αντιστάθμισαν την ευφορία από τα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,03% στις 16.997,03 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,26% στις 4.662,72 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 1.989,87 μονάδες.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε σημαντικές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,64% στα 38,04 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,26% στα 40,14 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την απόσυρση όλων των αξιολογήσεων για τις ρωσικές εταιρείες ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επικαλούμενος τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά μόνο τις αξιολογήσεις, που πραγματοποιούνται βάσει τις εθνικής κλίμακας αξιολόγησης (NSR). Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνεργασίας του με τον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Interfax, λόγω του περιορισμού της ανεξαρτησίας του. Ο Moody's πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την αξιολόγηση των ρωσικών εταιρειών, βάσει της παγκόσμιας κλίμακας αξιολόγησης (GSR).

ΕΥΡΩΠΗ

Έντονες διακυμάνσεις εμφάνισαν την Πέμπτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η ευφορία που προκάλεσε η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ έδωσε γρήγορα τη θέση της στην ανησυχία, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε πτώση άνω του 1%.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,60% στις 6.048 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 2,10% στις 9.519 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,32% στις 4.367 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος ενδοσυνεδριακά υπερέβη το +2%, σημείωσε σημαντικές απώλειες κατά 1,46% στις 334,18 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Carrefour SA κινήθηκε πτωτικά κατά 6,53% , ενώ η Deutsche Bank, παρά το ενδοσυνεδριακό «άλμα» του 3,5%, έκλεισε με απώλειες 0,46%. Από την πλευρά του ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος κατάφερε να συγκρατήσει ένας μέρος των κερδών, με τη μετοχή της UniCredit να ενισχύεται ήπια κατά 0,50%.

Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Συγκεκριμένα, αποφάσισε α) τη μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0% , β) τη μείωση του επιτοκίου στο περιθώριο δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF) κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0,25% , γ) τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,40% και δ) την επέκταση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset) κατά 20 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, Μάριο Ντράγκι απεύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει σημαντικές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,64% στα 37,28 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,04% στα 39,82 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την περικοπή 550 θέσεων εργασίας έως το 2020 ανακοίνωσε η Societe Generale. H γαλλική τράπεζα διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν στη βάση εθελοντικών αποχωρήσεων και ότι δεν σχεδιάζει να απολύσει κανέναν.

Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για τους προϋπολογισμούς έξι κρατών - μελών της Ε.Ε. έκρουσε η Κομισιόν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επανεμφάνισης των ελλειμμάτων. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζήτησε από τις Ισπανία, Βέλγιο, Κροατία, Φινλανδία, Ιταλία και Ρουμανία να επιδείξουν εγκράτεια ως προς τις δαπάνες του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση των ελλειμμάτων. «Οι προϋπολογισμοί των εν λόγω χωρών κινδυνεύουν να αθετήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα, κατά 22% υποχώρησαν το 2015 τα καθαρά κέρδη της Carrefour S.A., η οποία επλήγη από το κόστος του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της γαλλικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 980 εκατ. ευρώ έναντι 1,25 δισ. ευρώ το 2014.

Την ίδια ώρα, μείωση εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αστάθειας στην οικονομία της Ευρωζώνης. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,5% ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,2%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 18,9 δισ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων περί 19,4 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκε στα 13,2 δισ. ευρώ - κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών (17 δισ. ευρώ). 

Ακόμη, κατά 1,3% ενισχύθηκε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, αντανακλώντας την επιτάχυνση των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας, του ηλεκτρισμού και της ενέργειας. Οι αναλυτές ανέμεναν βελτίωση της παραγωγής κατά 0,7%.

Τέλος, την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας, τις περισσότερες εκ των οποίων στη Γερμανία, ανακοίνωσε η Siemens AG. «Η πτώση στη ζήτηση πετρελαίου, αερίου και μετάλλων, έχει επιφέρει σημαντική αύξηση στον ανταγωνισμό, ιδίως στην Ασία» δήλωσε η γερμανική εταιρεία, δικαιολογώντας την απόφασή της. Από τις συνολικά 2.500 - υπό κατάργηση - θέσεις, οι 2.000 βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιπες  αφορούν τις εγκαταστάσεις της Siemens σε χώρες της Ασίας. Η απόφαση της γερμανικής εταιρείας πάντως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις για προσλήψεις έως 25.000 νέων εργαζόμενων τα επόμενα χρόνια.

ΧΑ

Η ΕΚΤ έφερε τα νεότερα υψηλά εβδομάδας με ενίσχυση των όγκων

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν την Πέμπτη με ρυθμούς συναλλαγών ανώτερους της προηγούμενης συνόδου, αποφάσισαν να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς ψηλότερα, σε μια προσπάθεια αφομοίωσης των υψηλών από το ανοδικό σερί με διαφορετικό τρόπο. Στις τρεις  πρώτες ώρες των συναλλαγών οι τιμές των μετοχών έδωσαν στους βασικούς δείκτες τιμές πάνω και κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης με νευρικότητα που έφερε πολλές αλλαγές στο πρόσημο μεταβολής τους. Το άνοιγμα έγινε με καθοδικό χάσμα τιμών και στα δυο πρώτα λεπτά σημειώθηκε το ελάχιστο μέρας. Ήταν οι 549,58 από 547,37 μονάδες και οι 148,72 από 148,26 για ΓΔ και 25άρη αντίστοιχα. Από τις 13:12 ανατράπηκε η ισορροπία της προσφοράς έναντι της ζήτησης και οι δείκτες ως το τέλος κινήθηκαν ανοδικά και στις 15:35 είχαν πιάσει τα μέγιστα μέρας που ήταν οι 566,32 μονάδες για τον μέσο όρο και οι 155,34 για τον 25άρη και παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα ως τις 15:55. Τότε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ βούτηξε προς κατώτερα επίπεδα ως τις 16:15 ενώ αμέσως μετά όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές πήραν ξανά την ανηφόρα για κλείσιμο πολύ κοντά στα μέγιστα. Από απώλειες στο πρώτο λεπτό -0,40% ως τα κέρδη +2,48% στο μέγιστο ο ΓΔ κινήθηκε με ρυθμούς συναλλαγών καλύτερους από κάθε άλλη συνεδρίαση της εβδομάδας.  

Διεθνώς επικρατεί ανοδική ατμόσφαιρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες σε άνοδο καθώς η προσδοκία πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τη χαλάρωση αντικαταστάθηκε από τον προβληματισμό για το αν πείθουν τα μέτρα της την αγορά ότι θα εξυπηρετήσουν την αναζωπύρωση της οικονομίας. 

Την ίδια ώρα που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είχαν ανοδική εικόνα το ΧΑ εμφάνισε ζήτηση ικανή να απορροφήσει την προσφορά και οι θεσμικοί παρουσίασαν διάθεση για αγορές μετοχών του Τραπεζικού κλάδου κατόπιν της βίαιης διόρθωσης χθες. Άρα το ΧΑ σήμερα δεν διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία.  

Τα futures των χρηματιστηρίων της Wall Street έδειξαν ξεκίνημα ανοδικό που επηρέασε τους θεσμικούς στην Ευρώπη, αφού οι δείκτες των χρηματιστηρίων αποτύπωναν άνοδο ικανών διαστάσεων.  Σήμερα, η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου δεν επηρέασε το αγοραστικό ενδιαφέρον. 

Η στατιστική εικόνα άλλαξε αισθητά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (5 από 21) έναντι των ανοδικών (19 από 4) με ένα (ΛΑΜΔΑ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 11 είχαν πτώση  και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 80,242 από 58,046 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 59,7 από 31,146 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +0,87%, ο CAC είχε μεταβολή +1,04%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,06%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα ανοδική τάση που στη συνέχεια διατηρήθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,22% και +0,28%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,09% και έφθασε στις 564,12 από 552,59 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 154,63 από 149,93 με μεταβολή +3,13%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη που έκλεισαν πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.  

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +8,87% από -5,69%, ο 25άρης +3,13% από -2,67%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,69% από -2,72%, Κοινής Ωφέλειας +2,51% από -1,60%, ο ΓΔ +2,09% από -1,97%, Τεχνολογίας +1,93% από 0,00%, Πετρελαίου Αερίου +1,93% από -1,74%, Χημικών +1,46% από +0,00%, Πρώτων Υλών +0,90% από -3,51%, Τηλεπικοινωνιών +0,89% από -2,71%, Ακίνητης Περιουσίας +0,81% από +0,35%, Ασφαλειών +0,77% από 0,00%, Τροφίμων Ποτών +0,61% από -1,81%, ο FTSEM +0,60% από -1,15% και Βιομηχανικών Προϊόντων +0,24% από -1,11%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Υγείας -3,22% από +3,33%, Ταξίδια Αναψυχή -0,66% από -2,60%, Κατασκευές Υλικά -0,52% από -1,04%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,36% από +0,30% και Εμπορίου -0,23% από -4,15%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες και Μέσων Ενημέρωσης. 

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80,242 από 58,046 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,246 από 4,254 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 76,708 από 52,465 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,654 από 0,636 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,865 από 41,025 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 145,807 από 104,436 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 54 από 28 των καθοδικών σε 38 από 65 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 20.

Τεχνική ανάλυση 

Από την πλευρά της στατιστικής στην περίπτωση του 25άρη οι πιέσεις πιθανά να επανέλθουν. Τότε, ο δείκτης των παραγώγων θα συναντήσει μια ικανή στήριξη στη ζώνη από τις 144 ως 146 μονάδες, με βάση το ελάχιστο (146,29) στην τελευταία σύνοδο της περασμένη βδομάδας που αποτέλεσε εφαλτήριο για τις ανοδικές συνεδριάσεις στην τρέχουσα. Αλλά η πλέον ισχυρή στήριξη σε πιθανή κατηφόρα για τον 25άρη αποτελεί το επίπεδο που όρισε το χαμηλό της συνόδου στις 21/1 όταν σταμάτησε η πτώση από την πρώτη συνεδρία του Ιανουαρίου. Αναφερόμαστε στις 140,99 μονάδες τιμή από την οποία ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση στον Ιανουάριο που τερματίστηκε με την πρώτη σύνοδο του Φεβρουαρίου που έφερε τον 25άρη ως τις 155 μονάδες. Την Τρίτη ο 25άρης πέρασε πιο πάνω αφού το μέγιστο μέρας ήταν στις 157,27 αλλά το κλείσιμο έγινε στις 154 ήτοι μια μονάδα χαμηλότερα από την κορυφή της αντίδρασης από το προηγούμενο πτωτικό κύμα. Την Πέμπτη έκλεισε στις 154,61 μονάδες πάλι χαμηλότερα από την κορυφή σε επίπεδο κλεισίματος των 154,99 που ήταν η κορυφή στις 1/2/2016. Αν συνεχίσει την άνοδό του στόχος είναι η υπέρβαση του χάσματος μεταξύ των 157,98 που ήταν η τιμή κλεισίματος στις 15/1 και το μέγιστου της επόμενης συνόδου στις 18/1 με άνοιγμα στις 156,59 μέγιστο στις 157,29 και κλείσιμο στις 151,41. 

«Τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, είναι σημαντικά μικρότερα από τα περιθώρια νέας υποχώρησης» σύμφωνα με την άποψη του Κώστα Φέγγου της Versal ΑΕΠΕΥ. Η διατήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 560 - 565 μονάδων, του δίνει τις τεχνικές παρακαταθήκες για maximum κίνηση προς τις 600 - 610 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα ελλοχεύει ο κίνδυνος σημαντικού κύματος ρευστοποιήσεων, που θα φέρει τον Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα. Στην τεχνική εικόνα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,13%), με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 151 - 153 μονάδων, επαναφέρει ως τιμή στόχο τις 157 μονάδες, που είναι και το όριο για έναρξη κλεισίματος των θέσεων short που έχουν αναπτυχθεί στο τέλος της βδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά έχει καταφέρει να καλύψει το 61,8% της πτώσης που είχε προηγηθεί μέσα στο 2016 και είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 420 μονάδες. Η διόρθωση της Τετάρτης ήταν επιβεβλημένη, μετά το σερί των εννέα ανοδικών συνεδριάσεων και αυτό που προέχει είναι η οριστική υπέρβαση και η κατοχύρωση επιπέδων άνω της αντίστασης των 560 μονάδων. Η οριστική κατάκτηση των 560 μονάδων (με φίλτρο τριών ημερών) θα ανοίξει τον δρόμο για το κλείσιμο των πτωτικών "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες.

Όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί, η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης αποτελεί τον πιο σημαντικό καταλύτη για την πορεία της Αγοράς. Παρά τις διαφωνίες που καταγράφηκαν στις πρώτες συναντήσεις με τους Θεσμούς, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και πιστεύουν σε θετική έκβαση που θα είναι προς το συμφέρον όλων, αφού και η πίεση του Προσφυγικού προβλήματος δεν επιτρέπει επιπλέον εκκρεμότητες.

Η Οικονομία χρειάζεται όσο γίνεται πιο σύντομα μια συμφωνία για να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκινήσουν οι θετικές εξελίξεις από την πλευρά της ΕΚΤ, των οίκων αξιολόγησης και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Υποστηρικτικά στη προσπάθεια του Γενικού Δείκτη για υψηλότερα, αναμένεται να λειτουργήσουν ως τις 18/3 οι εισροές που έχουν ξεκινήσει σε επιλεγμένες μετοχές λόγω της μετάταξης της Ελληνικής Αγοράς από ανεπτυγμένη, σε προηγμένη αναπτυσσόμενη. Σε περίπτωση καθυστέρησης της Αξιολόγησης, η διόρθωση ως τις 510 μονάδες δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη, αλλά κίνηση κάτω από αυτή την στήριξη θα αλλάξει τα δεδομένα.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ έδωσαν νέα ώθηση στις Διεθνείς Αγορές. Η αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 20 δις και η διεύρυνση της γκάμας των αποδεκτών τίτλων, ήταν πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, με αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και διεύρυνση της ανόδου στο Ελληνικό, που προσπαθεί να επιβεβαιώσει την διάσπαση των 560 μονάδων.

Στη συνέντευξη τύπου στη συνέχεια, ο κ. Ντράγκι μειώνοντας τις προβλέψεις για την Ανάπτυξη και τον Πληθωρισμό για τα επόμενα χρόνια, φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομία έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Σήμερα περιμένουμε την αξιολόγηση της Οικονομίας από τον οίκο Fitch, ενώ την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και την επόμενη Παρασκευή 18/3 έχουμε λήξη Παραγώγων για δείκτες και μετοχές.

Σήμερα 

Το ευρώ κινήθηκε προς τα πάνω σημειώνοντας «βαριά» κέρδη στην Ασία, σήμερα Παρασκευή μετά την απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που χαλάρωσε επιθετικά, αλλά σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος για να μειώσουν τα επιτόκια, ακόμη και αν παρέμειναν άλλες επιλογές για αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το συγκεχυμένο μήνυμα που έστειλε η ΕΚΤ έκανε τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων να ενισχυθούν ραγδαία και ψαλίδισε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου καταργώντας το εκκολαπτόμενο ράλι, αφήνοντας τις ασιατικές αγορές μετοχών σε μια επιφύλαξη ως προς το πώς να αντιδράσουν.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας παρουσίασε οριακή αύξηση 0,32%, ενώ η αγορά μετοχών στην Αυστραλία μετά από αμφιταλάντευση κατέληξε σε άνοδο +0,27%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας χτυπήθηκε από την άνοδο του γεν και γλίστρησε 0,9% τοις εκατό, αν και στη συνέχεια στο δεύτερο μέρος πέρασε σε κέρδη +0,87% και κατέληξε στο +0,51%.

Ο δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη SSEC υποχώρησε 0,8%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας υπογράμμισε τη δέσμευσή της για να οδηγήσει το γιουάν στο υψηλό για το τρέχον έτος. Έτσι στο δεύτερο μέρος κατάφερε και εμφάνισε άνοδο 0,24% στις 07:30 ώρα Ελλάδας και κατέληξε στο +0,20%. 

Οι Αγορές πήγαν μια άγρια βόλτα στη διάρκεια της νύχτας μετά τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν όρια στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.

«Με βάση την τρέχουσα οπτική και λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των μέτρων μας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, δεν πιστεύουμε ότι θα είναι απαραίτητη η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων» είπε ο Μάριο Ντράγκι και αυτή αποδείχθηκε ότι είναι η πρόταση που κόλλησαν οι αγοραίοι.

Ο Draghi έσπευσε να σημειώσει ότι νέα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές και υπογράμμισε την προθυμία του να θεσπίσει και άλλα ριζοσπαστικά μέτρα, αλλά ήδη η ζημιά είχε γίνει.

Οι αγορές χρέους του ευρώ κινήθηκαν αμέσως για να τιμολογήσουν την μη περαιτέρω χαλάρωση και ανέβασαν τις αποδόσεις. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διπλασιάστηκε από το χαμηλό των 16 μονάδων βάσης σε μια κορυφή των 32 μονάδων βάσης, μια συγκλονιστική κίνηση σε ένα ομόλογο αναφοράς στην αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Το ευρώ είναι σήμερα στα 1,1180 δολάρια, αφού ανέβηκε την Πέμπτη από ένα χαμηλό των 1,0820 ευρώ σε μια κορυφή στα 1,1217, μια πραγματικά φαύλη κίνηση που θα πονέσει τόσο τους ταύρους όσο και τις αρκούδες.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η πτώση του δολαρίου ήταν ώθηση στο χρυσό, που έκανε μια κορύφωση σε υψηλό 13 μηνών στα  1.282,51 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν επίσης υψηλότερα μετά την πτώση της Πέμπτης, επεκτείνοντας την πρόσφατη πορεία της νευρικής του διαπραγμάτευσης με το Brent πάνω κατά 48 σεντς, φθάνοντας στα 40,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού ΗΠΑ κέρδισε 50 σεντς, φθάνοντας στα 38,34.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους ζήτησαν και επισήμως  οι επικεφαλής των θεσμών, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη της «Ν» στις 2 Μαρτίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη αντίστοιχα, με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη, βρέθηκαν οι αλλαγές στη φορολογία.

Η τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας, επισημαίνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών και την παροχή ενός αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τον τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης.

Mικραίνουν οι αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών για την οριστική συμφωνία στο ασφαλιστικό, παρά τις αρχικές ισχυρές διαφωνίες των πιστωτών σε επιμέρους πλευρές των ελληνικών προτάσεων. Αυτή είναι η εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εργασίας, μετά το αποτέλεσμα της προχθεσινής πρώτης συνάντησης του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο των πιστωτών και εν όψει της αυριανής δεύτερης και κρίσιμης συνάντησης που θα καθορίσει ουσιαστικά το βασικό περιεχόμενο αλλά και τον χρόνο επίτευξης της συμφωνίας.

Αμετάβλητο στα 71,4 δισ. ευρώ παρέμεινε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), η διατήρηση του ELA αντανακλά τη βελτιωμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σειρά συναντήσεων με τους θεσμούς θα έχει σήμερα Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο, ενώ στο επικέντρο θα βρεθούν χρηματοπιστωτικά ζητήματα, τα κλειστά επαγγέλματα και η σύσταση νέου φορέα δημοσίων εσόδων.

Τη δίμηνη αναστολή βεβαίωσης ή είσπραξης όσων προστίμων έχουν επιβληθεί από την Εφορία για μη πληρωμή διοδίων προτίθεται να ζητήσει από τις αρμόδιες ΔΟΥ ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης. Το δ.σ. της Εγνατίας Οδού επικαλείται την πρόθεση του υπουργείου Υποδομών να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση προστίμων που έχουν επιβληθεί για την μη καταβολή του αντιτίμου τελών διοδίων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει τον δρόμο για εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες η Forthnet έχει εισέλθει σε φάση τακτικότερων επαφών με τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Alpha) και όπως εκτιμάται ο στόχος είναι να βρεθεί το κατάλληλο σχέδιο αναχρηματοδότησης των δανειακών της υποχρεώσεων, προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τον δανεισμό της.

Αύξηση 20,7% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ΤΙΤΑΝ, το 2015, σε σύγκριση με το 2014. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2015, οι πωλήσεις του ομίλου ΤΙΤΑΝ σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της δυναμικής ανόδου της αγοράς στις ΗΠΑ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, αυξήθηκαν κατά 19,2% και ανήλθαν στα 216,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν στα 33,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη 30,9 εκατ. ευρώ, το 2014, εμφανίζοντας αύξηση 9,1%.

Πλειοδότρια σε δημόσιο πλειστηριασμό για την απόκτηση ενός ακινήτου επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 68 στην Αθήνα αναδείχθηκε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για πολυώροφο κτήριο το οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, διαθέτει εξαιρετική προβολή, σύγχρονες προδιαγραφές και άριστη προσβασιμότητα.

«Μέσα σε ένα αφύσικο περιβάλλον είχαμε μία φυσιολογική χρονιά». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε το 2015 για τον ΟΤΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Διοικητικής Ομάδας του Ομίλου ΟΤΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το Management Team Meeting Ομίλου ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά με σύνθημα «Είμαστε όλοι στην Πρώτη Γραμμή» και έδωσε την ευκαιρία στα στελέχη με θέση ευθύνης να ανακεφαλαιώσουν την πορεία της εταιρείας τη χρονιά που πέρασε και να αναλύσουν τους στόχους και τη στρατηγική για τη χρονιά που έρχεται.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατόπιν της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ανακοίνωση των νέων νομισματικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας. Ο διοικητής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι για να αποδώσουν καρπούς τα νέα νομισματικά μέτρα, θα πρέπει να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι άλλες μορφές πολιτικής (δημοσιονομική). «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» εξήγησε ενδεικτικά.

Στη στρατηγική της επέκτασης επιμένει ο ισπανικός όμιλος Inditex, ιδιοκτήτης των Zara και Bershka, σχεδιάζοντας να διευρύνει, αν και με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς, το δίκτυο των καταστημάτων του παγκοσμίως και να ενισχύσει την παρουσία του στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο όμιλος λιανικής πώλησης ενδυμάτων άνοιξε 330 νέα καταστήματα το 2015 και είδε τις καθαρές πωλήσεις να αυξάνονται 15,4% στα 20,9 δισ. ευρώ και τα κέρδη του κατά σχεδόν μισό δισ. στα 3,74 δισ. ευρώ.

Την απόσυρση όλων των αξιολογήσεων για τις ρωσικές εταιρείες ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενος τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά μόνο τις αξιολογήσεις, που πραγματοποιούνται βάσει τις εθνικής κλίμακας αξιολόγησης (NSR). Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνεργασίας του με τον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Interfax, λόγω του περιορισμού της ανεξαρτησίας του.

Ήπια άνοδο εμφάνισαν τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις της Audi - θυγατρικής της Volkswagen. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η γερμανική εταιρεία διέθεσε προς πώληση 126.500 οχήματα, εμφανίζοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 3,3%. Οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,1% στα 65.150 οχήματα. Στην Κίνα, σημειώθηκε άνοδος 1,3% και στις ΗΠΑ κατά 2,3%. Τα πολυτελή μοντέλα της Audi (A6, A7, Q7 και A8) εμφάνισαν αύξηση των πωλήσεων κατά 11%.

Κατά 17% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις νέων οχημάτων της Ford Motor, στην αγορά της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 104.500 οχήματα, με το μερίδιο αγοράς της Ford να αυξάνεται κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 7,3%. Από την έναρξη του 2016, οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη ανέρχονται σε 209.800 οχήματα, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015.

Κατά 7,8% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιρλανδίας το 2015, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Παράλληλα, αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας από το 2000. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική αρχή, η ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ αποδίδεται στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και στις ισχυρές εξαγωγές. Στους επιμέρους τομείς, ο κλάδος της μεταποίησης ενισχύθηκε κατά 14,2% και των κατασκευών κατά 8,8%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα