Σε ανοικτή γραμμή Forthnet και τράπεζες

Αναζητείται το κατάλληλο σχέδιο αναχρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 09:46
UPD:09:55
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει τον δρόμο για εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες η Forthnet έχει εισέλθει σε φάση τακτικότερων επαφών με τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Alpha) και όπως εκτιμάται ο στόχος είναι να βρεθεί το κατάλληλο σχέδιο αναχρηματοδότησης των δανειακών της υποχρεώσεων, προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τον δανεισμό της.

Η Forthnet οφείλει περίπου 325 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον ισολογισμό της δεν έχει ικανοποιήσει συμβατικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα ομολογιακά δάνεια, ύψους 260 εκατ. ευρώ (αποπληρωμή κεφαλαίου). 

Η διοίκηση της εταιρείας παράλληλα έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, κάτι που ωστόσο συνδέεται με την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων της.

Ωστόσο, αυτό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν η υπόθεση της αναχρηματοδότησης θα συνδυαστεί με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Forthnet και κατά συνέπεια και με την περαιτέρω ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Οπως είναι γνωστό οι εταιρείες Vodafone - Wind,οι οποίες κατέχουν ήδη, η πρώτη το 6,1% και η δεύτερη το 33% της εισηγμένης, ενδιαφέρονται για την πλήρη εξαγορά της έχοντας ως βασικό κίνητρο την τοποθέτησή της στη συνδρομητική τηλεόραση Nova.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Vodafone - Wind έχουν και οι ίδιες επικοινωνία με τις δανείστριες τράπεζες μιας και οι δανειακές υποχρεώσεις της εισηγμένης αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια το προηγούμενο διάστημα στο να προχωρήσει η εξαγορά του ποσοστού που διατηρεί στη Forthnet η αραβικών συμφερόντων EIT.

Βεβαίως, καθώς οι συνθήκες γενικότερα στη χώρα δεν βελτιώνονται είναι δύσκολο να προχωρήσει μια συμφωνία που προϋποθέτει την διάθεση κεφαλαίων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μεταξύ οι δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν και δεύτερο σχέδιο για την είσοδό τους στη συνδρομητική τηλεόραση για την περίπτωση που εν τέλει δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση στο ζήτημα του δανεισμού της Forthnet και συμφωνία για το τίμημα της εξαγοράς του ποσοστού της ΕΙΤ (περίπου 40%). 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα