Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 23:09
UPD:23:25
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Mικτά πρόσημα εμφάνισαν απόψε οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι απώλειες στην τιμή του πετρελαίου αντιστάθμισαν την ευφορία από τα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,03% στις 16.997,03 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,26% στις 4.662,72 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 1.989,87 μονάδες.

Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Συγκεκριμένα, αποφάσισε α) τη μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0% , β) τη μείωση του επιτοκίου στο περιθώριο δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF) κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0,25% , γ) τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,40% και δ) την επέκταση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset) κατά 20 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, Μάριο Ντράγκι απεύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Ο διοικητής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι για να αποδώσουν καρπούς τα νέα νομισματικά μέτρα, θα πρέπει να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι άλλες μορφές πολιτικής (δημοσιονομική). «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» εξήγησε ενδεικτικά.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, παραμένοντας εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης. Παρ' όλα αυτά, αξίωσε απ' όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πιο αναπτυξιακό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε σημαντικές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,64% στα 38,04 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,26% στα 40,14 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,26% στις 16.852 μονάδες, ενώ στην Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,84% στις 1.969 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 υποχώρησε κατά 0,14% στις 5.150 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε πτωτικά κατά 2,03% στις 2.804 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν διολίσθησε στο 1,4% και τις 457 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισαν οριακή άνοδο κατά 0,09% στις 20.015 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την απόσυρση όλων των αξιολογήσεων για τις ρωσικές εταιρείες ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, επικαλούμενος τις κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά μόνο τις αξιολογήσεις, που πραγματοποιούνται βάσει τις εθνικής κλίμακας αξιολόγησης (NSR).

Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος ανακοίνωσε τον τερματισμό της συνεργασίας του με τον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Interfax, λόγω του περιορισμού της ανεξαρτησίας του. Ο Moody's πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την αξιολόγηση των ρωσικών εταιρειών, βάσει της παγκόσμιας κλίμακας αξιολόγησης (GSR).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα