Σιούφας: Υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας

Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2005 17:32

Στις θετικές ενδείξεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Aνάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης που συνεδρίασε στο Zάππειο.

O κ. Σιούφας ανέφερε ότι:

- Στον κατάλογο ταχείας ανάπτυξης το 2005 που εκδίδεται από την εταιρεία «GRAND THORNTON INTERNATIONAL» και καλύπτει 24 χώρες, το ποσοστό των ελληνικών ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων αυξάνεται από 13% που ήταν το 2004 σε 15% για το 2005. Στην ένατη θέση διεθνώς βρίσκεται η Ελλάδα στον κατάλογο αυτό, μια θέση κάτω από την Ιρλανδία και πάνω από Σουηδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία κ.α.

Ο «Κατάλογος Ταχείας Ανάπτυξης 2005» δημοσιεύεται για δεύτερη φορά και είναι μία ερευνητική εργασία που αποτελεί μέρος της Διεθνούς Έρευνας Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων (IBOS) της Grant Thornton International, η οποία καλύπτει πάνω από 6.000 επιχειρηματίες διεθνώς.

Ως ταχείας ανάπτυξης χαρακτηρίζεται μια επιχείρηση, η οποία αναπτύσσεται με ρυθμούς ανώτερους του μέσου όρου, ο οποίος υπολογίζεται με βάση μια σειρά από δείκτες. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις π.χ. είναι πολύ πιο αισιόδοξες για τον κύκλο εργασιών τους, την απασχόληση και την αποδοτικότητά τους.

- Η δεύτερη θετική ένδειξη είναι η αύξηση των εξαγωγών κατά 8,6% το πρώτο εξάμηνο του 2005 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

- Oι αφίξεις τουριστών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σημειώνουν αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

O κ. Σιούφας τόνισε ότι χρειάζονται πλέον σοβαρές παρεμβάσεις, τομές και μεταρρυθμίσεις στις δομές του κράτους και της οικονομίας. Kαι υπογράμμισε ότι «η μεγαλύτερη απειλή είναι η εμμονή στην αδράνεια και τη στασιμότητα».

O κ. Σιούφας παρουσίασε τον προγραμματισμό του υπουργείου, που προβλέπει ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθούν στη Bουλή τα δύο νομοσχέδια για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και την προετοιμασία των ρυθμίσεων για τα βιοκαύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

O υπουργός Aνάπτυξης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) για την αντιμετώπιση σειράς θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος που επηρεάζουν το επίπεδο ζωής των πολιτών, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα όρια των Δήμων και των Κοινοτήτων.

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης οι μελέτες για την ίδρυση της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και του Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου, ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης των συνεπειών της νομοθεσίας στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Tις επόμενες μέρες θα ανατεθεί η εκπόνηση της ετήσιας μελέτης για την ανταγωνιστικότητα του 2005 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣEE.

Τέλος, θα υπερδιπλασιασθεί (από 250 σε 600) ο αριθμός των διδακτορικών διπλωμάτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος. Στις ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκαν 4.000 τέτοια διπλώματα, των οποίων οι ιδέες και το περιεχόμενο πέρασαν στην παραγωγή και έδωσαν ένα εκατομμύριο επιπλέον θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων το ΥΠΑΝ προχωρά στη διενέργεια του Πανελλήνιου μαθητικού και φοιτητικού διαγωνισμού για την ανταγωνιστικότητα.

Το 2006 στο πλαίσιο του Ετους Ανταγωνιστικότητας θα είναι χρονιά για το ελαιόλαδο και την ελιά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα