Ρέγκλινγκ: H Ευρώπη έχει βγει από την κρίση πιο δυνατή από ποτέ

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 13:08
UPD:13:10
EPA/HOW HWEE YOUNG

Όπως εξήγησε, πλέον, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (φωτογραφία αρχείου).

H Ευρώπη έχει βγει από την κρίση πιο δυνατή από ποτέ, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο.

Όπως εξήγησε, πλέον, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο των ΗΠΑ, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Ενώ με τις ΗΠΑ παρουσιάζουμε τις ίδιες προοπτικές ανάπτυξης, η ισότητα στην κατανομή του εισοδήματος είναι σαφώς καλύτερη στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι στις ΗΠΑ, το εισόδημα του πλουσιότερου 1% έχει αυξηθεί κατά 140% - ρυθμό δυσανάλογα μεγάλο με το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού.

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταφέρει να «καλύψουν» το κενό, όσο αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Άλλωστε, πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει διπλασιαστεί στο 12,8% χάρη στην έλευση νέων κεφαλαίων, ύψους 630 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναφέροντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταφέρει να ελέγξουν και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την ανάγκη αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων και της προώθησης της έρευνας.

Αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα θα τονώσει την καταναλωτική ζήτηση και θα επιδιορθώσει τα «κακώς κείμενα» των δημογραφικών στοιχείων της Ευρώπης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι κλειδί για όλα τα παραπάνω συνιστά η επιτυχής ενσωμάτωσή τους. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα