ESM: Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε σεντ για το προγράμμα της Ελλάδας

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 13:10
UPD:13:37
REUTERS/YUYA SHINO

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντ για τα προγράμματα βοήθειας της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στη Βουδαπέστη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο ESM δεν χρησιμοποιεί τα κεφάλαιά του, συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ, για να χορηγεί δάνεια, αλλά ως εγγύηση για την έκδοση ομολόγων, με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Αυτό, πρόσθεσε, καθιστά τον ESM πολύ διαφορετικό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναχρηματοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες. «Περνάμε το χαμηλό κόστος χρηματοδότησής μας στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δημιουργώντας μεγάλες διευκολύνσεις γι΄ αυτές» εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Ο ελληνικός προϋπολογισμός, μόνο για το 2014, εξοικονόμησε 8 δισ. ευρώ από δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους», έφερε ως παράδειγμα ο επικεφαλής του ΕSM, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4,4% του ΑΕΠ. «Εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορέσει έτσι να ανακτήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της», κατέληξε ο Ρέγκλινγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα