Τους έκοψε τη φόρα το... αργό

Σε αρνητικό έδαφος οι μετοχικές αξίες στη Wall Street
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:35

Ο «ΚΑΛΠΑΣΜΟΣ» του πετρελαίου σε νέο ιστορικό ρεκόρ στάθηκε αφορμή για την αντιστροφή του θετικού κλίματος που επικρατούσε στη Wall Street στις αρχές της συνεδρίασης, παρασύροντας τις μετοχικές αξίες σε αρνητικό έδαφος.

Η εκ νέου αύξηση στην τιμή του αργού αποτελεί το βασικό παράγοντα που κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας, συντελώντας στην άσκηση πιέσεων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τόσο ο δείκτης Dow Jones όσο και ο δείκτης μετοχών τεχνολογίας Nasdaq κατέγραφαν απώλειες, με τους επενδυτές να αγνοούν τα στοιχεία για την αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.434,87 μονάδες (-0,81%) και ο Nasdaq στις 2.128,91 μονάδες (-0,39%).

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερων των δύο εβδομάδων υποχώρησαν, χθες, οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας των ανησυχιών για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης σε ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών France Telecom και Bouygues, έπειτα από δημοσιεύματα Τύπου που έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων μέχρι και 10% επί των ετήσιων εσόδων κινητής τηλεφωνίας, στην περίπτωση που τα τμήματα κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών κατηγορηθούν για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η αξία του πανευρωπαϊκού δείκτη FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κλείνοντας στις 1.181,2 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Αυγούστου. Απώλειες κατέγραψε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας στις 3.294,2 μονάδες και έχοντας απομακρυνθεί από τα ρεκόρ τριετίας που είχε αγγίξει τον Αύγουστο.

Σημαντικές απώλειες σημείωσε η μετοχή της ΒΗΡ Billiton, αφότου προειδοποίησε για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις αγορές εμπορευμάτων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίσθηκε και χθες το κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να υπερβαίνει το όριο των 12.500 μονάδων, για πρώτη φορά από το 2001, αφότου οι ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν σε μετοχές του κλάδου των τραπεζών και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του γενικού δείκτη. Ο Nikkei έκλεισε στις 12.502,26 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,24% και σημειώνοντας ρεκόρ τετραετίας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα