Από την έντυπη έκδοση
Καθίζηση του τζίρου, διπλή απώλεια δημοσίων εσόδων από ΦΠΑ και εισόδημα, παράνομη διακίνηση είναι ο απολογισμός στα οινοποιεία, δύο μόλις μήνες μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, όπως υποστηρίζει η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Συγκεκριμένα, τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΚΕΟΣΟΕ αποδεικνύονται δυσμενέστερα από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των οινοποιείων καταγράφει πτώση του τζίρου πάνω από 60%, ενώ ταυτόχρονα η ρευστότητά τους είναι ανύπαρκτη, ώστε να μπορούν να καταβάλλουν τον ΕΦΚ.
Σημειώνεται ότι σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά περί τα 900 οινοποιία, ενώ ο εκτιμώμενος συνολικός τζίρος κυμαίνεται στα 360 εκατ. ευρώ.
Οπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η πτώση του τζίρου αφορά κυρίως τις πωλήσεις στο χονδρεμπόριο, καθώς η επιβολή ΕΦΚ οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτης ύλης του παραγωγού.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο παραγωγός άνω των 100 τόνων, μόνο αφού καταβάλει το φόρο έχει δικαίωμα να το εμφιαλώσει ή να το διαθέσει χύμα σε άλλους εμφιαλωτές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μια παραγωγή 200 τόνων ο ΕΦΚ κυμαίνεται στις 40.000 ευρώ (200.000 λίτρα x 0,20 ευρώ/λιτ).
Επίσης, παρατηρείται εκτεταμένη «μαύρη» διακίνηση κρασιών, χωρίς παραστατικά και συνεπώς με χαμηλότερες τιμές.
Η έκρηξη της παράνομης διακίνησης οδηγεί το ελληνικό Δημόσιο σε απώλεια εσόδων από πολλαπλές πηγές, αφού δεν θα εισπραχθεί ούτε ο ΕΦΚ ούτε ο ΦΠΑ και εν τέλει ούτε ο φόρος εισοδήματος, οδηγώντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε συνολικό αρνητικό πρόσημο.
Παράλληλα, η Ενωση κρούει το κώδωνα του κινδύνου, καθώς «η δυσχερής θέση στην οποία έχουν περιέλθει αναγκάζει τα οινοποιεία είτε να σχεδιάζουν απολύσεις προσωπικού είτε να προχωρήσουν σε ελαστικές μορφές εργασίας».