Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Το διεθνές κλίμα άλλαξε από την περασμένη εβδομάδα μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η σύνοδος του G20 και την προσδοκία για αύξηση επιτοκίων από τη Fed μετά από στιβαρά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο δεν πιέζεται το πετρέλαιο και αυτό είναι θετικό για το κλίμα που θα επικρατήσει στις αγορές της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά κάτι διαφορετικό μπορεί να ισχύσει σχετικά με τη σχέση της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους και πιστωτές.
Στο ΧΑ, με τη δεύτερη στη σειρά ανοδική εβδομάδα, στις τέσσερις του Φεβρουαρίου, οι θεσμικοί υπογράμμισαν την απόφασή τους να θεωρήσουν ως ικανοποιητικά τα επίπεδα του ιστορικού στο ευρώ πυθμένα των δεικτών της Αθηναϊκής αγοράς. Σημειώθηκαν στις 11/2. Η εβδομάδα περιλάμβανε τέσσερις ανοδικές συνόδους και μια πτωτική, αλλά «φαρμακερή», την Τετάρτη. Το φρόνημα των ισχυρών θεσμικών όμως, έβαλε στην τελευταία συνεδρίαση τη σφραγίδα του. Όταν οι βασικοί δείκτες, με τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, και την βοήθεια αρκετών δεικτοβαρών μετοχών του 25άρη, πέρασαν σε επίπεδα τιμών που είχαν καιρό να εμφανιστούν στο ταμπλό.
Ο ΓΔ πέρασε πάνω από τις 507 μονάδες, με άνοδο στη βδομάδα +5,53% αλλά παραμένει -8,27% κάτω από εκεί που τον άφησε ο πτωτικός Ιανουάριος. Ο 25άρης έκλεισε πάνω από τις 136 μονάδες, με άνοδο +6,56%, ενώ στο μήνα χάνει -11,11% και απομένει μόλις μια συνεδρίαση για να τελειώσει. Ο δε FTSEM, κέρδισε μόλις 1,23% και στο Φεβρουάριο έχει απώλειες -15,52%, τις μεγαλύτερες και φαίνεται πως θα αποδειχθεί ο μήνας που σηματοδότησε την υστέρηση της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έναντι του μέσου όρου.
Ενώ τα προβλήματα στο εσωτερικό εναλλάσσονται ως προς την έντασή τους ανά τομέα, η αγορά την Παρασκευή έκανε την υπέρβασή της. Δηλαδή με μελετημένο τρόπο και ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά των ισχυρών παραγόντων, κατάφερε να οδηγήσει τον ΓΔ πάνω από τις 500 μονάδες. Αυτό έγινε στην τελευταία σύνοδο εβδομάδας που στη διάρκειά της φάνηκε, ότι ο μέσος όρος με μια δυναμική συσσώρευσης θα περιοριζόταν σε κίνηση μεταξύ των 470 και 500 μονάδων. Η στήλη εκτιμούσε πως δεν ήταν εύκολη δουλειά η υπέρβαση του επιπέδου των 500 μονάδων, χωρίς μια είδηση προς τη θετική κατεύθυνση από το εσωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι κάτι έγινε στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων που μείωσε την ένταση και άφησε ανοικτό το δρόμο για την κατάθεση του Ασφαλιστικού στη Βουλή. Αλλά ανέβηκε η ένταση στο πρόβλημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, με τη δημιουργία δεκάδων «αυθόρμητων hot spot».
Θα λέγαμε πως έστρωσαν το γήπεδο για την εφαρμογή των στοιχημάτων του Μαρτίου που βλέπουν ότι θα προσελκύσουν φρέσκο χρήμα. Για την ως τώρα πορεία δεν θα ισχυριστούμε πως όλα έγιναν με επενδυτικά κριτήρια που αφορούσαν μόνο στις τοπικές εξελίξεις. Τα διεθνή χρηματιστήρια πραγματοποίησαν ράλι ανακούφισης με κέρδη σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς για άλλη μια βδομάδα το πετρέλαιο ανέβηκε. Τεχνητή άνοδος χωρίς βαθύτερα αίτια μόνο και μόνο για να μην τρομάξουν οι επενδυτές δεν υπάρχει. Υποψιαζόμαστε ότι το μεγάλο στοίχημα των ημερών είναι, να… διαφανεί πως το προσφυγικό θα μοχλεύσει λύσεις για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Στα μακροοικονομικά η αναζήτηση σταθεροποίησης του επενδυτικού φρονήματος
Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου για τα διεθνή χρηματιστήρια ήταν ανοδική και εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι αγορές μετοχών στην Κίνα και την Ινδία, τις δυο αναδυόμενες οικονομίες που παλεύουν με τους δικούς τους «δαίμονες». Αντίθετα στα υπόλοιπα χρηματιστήρια, με την ευκαιρία της ανάκτησης εδάφους της τιμής του πετρελαίου, που παρέμεινε ο μόνος πρόδρομος δείκτης των χρηματιστηριακών δεικτών των αναπτυγμένων χωρών, σημειώθηκε άνοδος, που έδωσε «δικαιώματα» να υψώσουν ανάστημα οι «ταύροι» της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας.
Τεχνικά η αισιοδοξία τους δικαιολογείται, αφού με τη δεύτερη στη σειρά ανοδική εβδομάδα η πορεία του βαρύτερου δείκτης μετοχών του κόσμου φαίνεται πως έχει σχηματίσει διπλό πυθμένα στο πρώτο δίμηνο του 2016. Υπενθυμίζουμε ότι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του S&P500 στις 20 Ιανουαρίου ήταν οι 1812,29 μονάδες, αν και έκλεισε στις 1859,33 και από εκεί σκαρφάλωσε για να κλείσει στο τέλος του Ιανουαρίου στις 1940,24 μονάδες. Μέσα στον Φεβρουάριο, εμφανίστηκε η διάθεση από τους επαγγελματίες να δοκιμαστούν άλλη μια φορά τα χαμηλά του Ιανουαρίου. Όταν στις 11 του τρέχοντα μήνα, το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1810,10 μονάδες με κλείσιμο στις 1829,08. Από τότε, μετά από δυο ανοδικές βδομάδες την Παρασκευή έκλεισε στις 1948,05. Περισσότερο από 138 μονάδες ψηλότερα, μετά από την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, που δεν ήταν κατάλληλα για μια αναστύλωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου που στο τρέχον έτος εμφανίζει κάμψη. Στο τέλος της εβδομάδας έλαβε χώρα η σύνοδος των G20, στην Σαγκάη. Εκεί, αρκετοί αναλυτές είχαν εναποθέσει ελπίδες για μια σχετική καθοδήγηση των αγορών. Στην περίπτωση βέβαια που οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών αποφάσιζαν να συμφωνήσουν σε μια πολιτική ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Αδιέξοδο στους G20
Ωστόσο η ευρέως σχηματισθείσα άποψη ήταν ότι δεν θα γίνει τίποτε στην σύνοδο της Σαγκάης, που στέφθηκε με την αποτυχία των ηγετών του G20 να συμφωνήσουν σε τολμηρά νέα μέτρα για την αναζωογόνηση της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό το Σαββατοκύριακο. Επιστρέφει λοιπόν το βάρος στους ανά τον κόσμο κεντρικούς τραπεζίτες για την παροχή κατεύθυνσης. Αλλά μετά από χρόνια που οι προσπάθειες τους γινόντουσαν όλο και πιο απελπισμένες για να πυροδοτήσουν δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπάρχει ο φόβος μεταξύ των τραπεζιτών και κορυφαίων αξιωματούχων επί των Οικονομικών, ότι η νομισματική πολιτική έχει ξεμείνει από αποτελεσματικά «πυρομαχικά» και οι μελλοντικές προσπάθειες τόνωσης θα μπορούσαν ακόμη και να αποδειχθούν επιβλαβείς εκτός από ατελέσφορες. Βλέπε τη θέση Σόϊμπλε πως δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για επιστροφή σε δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτός των επώδυνων μεταρρυθμίσεων.
Για αυτό η στήλη εκτιμά πως ούτε οι Κεντρικές Τράπεζες θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν ένα κλίμα ηρεμίας στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Είναι η ώρα των μακροοικονομικών δεδομένων να διαμορφώσουν τάση και επενδυτικό φρόνημα. Το πρόβλημα προέκυψε από την εικόνα στις προοπτικές των εταιρικών κερδών που αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση. Πράγματι, πολλοί σοβαροί αναλυτές αναγκάστηκαν να χαμηλώσουν τις προβλέψεις τους για το τρέχον έτος μια-δυο φορές ήδη και σήμερα οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα λειτουργικά κέρδη των εταιριών του S & P 500 θα είναι ουσιαστικά επίπεδα φέτος, μετά από επίπεδη μεταβολή και 2015. Το επόμενο έτος, αρκετοί αναμένουν αύξηση των κερδών περίπου 6%.
Αξιολογώντας τα στοιχεία από την κερδοφορία των εισηγμένων, μεγάλα βαρίδια αποτέλεσαν η κατάρρευση του τομέα της Ενέργειας και το ισχυρό δολάριο. Σημαντική τροχοπέδη για τις εταιρείες του S & P 500, που συνολικά περίπου το ήμισυ των εσόδων τους σχηματίζεται από το εξωτερικό. Η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων δεν είναι επίσης καλή για πολλές εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πιθανό να επιβάλει «φόρο» στα κέρδη των εταιριών του βιομηχανικού κλάδου και της πληροφορικής.
Προφανώς, τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2015 δεν έχουν προκαλέσει αυτό το τελευταίο ράλι ανακούφισης. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα αποτελέσματα του τριμήνου είναι κάτω από τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και ελαφρώς μόνο καλύτερα από ό, τι το πρώτο τρίμηνο του 2015. Στις καλές εποχές, το τέταρτο τρίμηνο τείνει να είναι το καλύτερο της χρονιάς. Αντ 'αυτού, τα κέρδη είναι κάτω περισσότερο από -3% σε ετήσια βάση μετά από -0,2% πτώση το προηγούμενο τρίμηνο.
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1948,05 μονάδες είχε επίδοση +1,58% και στο 2016 -4,69%. Ο Dow κέρδισε +1,51% και αποδίδει -4,51% στο έτος. Ο S&P400 τινάχθηκε κατά 2,65% με επίδοση φέτος -4,17%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +2,69%, εμφάνισε επίδοση έτους -8,69%. Ο δε Nasdaq με άνοδο +1,91%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -8,33%. Ο χρυσός υποχώρησε -0,33% με κλείσιμο στα 1226,60 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε ανοδικά (+10,50%) στα 32,84 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες στο έτος –11,41%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,39% και στο έτος χάνει -14,95%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +1,33%, με απόδοση -11,45% το 2016 και ο CAC κέρδισε +2,17% με ετήσια μεταβολή -6,95%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,89%. Στο έτος χάνει -12,52%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο 3,40% και στο 2016 υποχωρεί -18,37%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε κατά +0,12%, με απώλειες στο έτος -4,05%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,23%, και στο 2016 εμφάνισε πάλι κέρδη +1,15%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,20%, με επίδοση για το 2016 -2,10%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία έπεσε -2,34%, και στο 2016 αποδίδει -11,49%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +0,41% και στο 2016 χάνει -11,64%. Πτώση -3,25% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -21,81%.
Το πρόσφατο ράλι
Με βάση όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω γεννάται η απορία, σε εκείνους που δεν έχουν μεγάλη αγοραία εμπειρία, γιατί συνεχίστηκε, βάσει της εβδομαδιαίας μεταβολής των δεικτών ανά τον κόσμο, η άνοδος. Αλλά γενικά το γεγονός πως έλαβε τέλος η πρώτη περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων στο 2016, σημαίνει για τους επαγγελματίες πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές ειδήσεις σχετικά με κερδοφορίες, παρά μόνο μετά από αρκετές εβδομάδες. Αυτό είναι αρκετό για την άνοδο της περασμένης βδομάδας, που ήταν κατώτερη από της προηγούμενης. Δεν διασφαλίζει ωστόσο την άνοδο και στην τρέχουσα.
Επίσης τα οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ δεν εμφανίζουν σημάδια μιας επικείμενης ύφεσης. Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο και η έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν στέρεες με την τελευταία ανάγνωση του ΑΕΠ ως και την τρίτη βδομάδα του Φεβρουαρίου από την Fed της Atlanta έδειξε άνοδο 2,6% για το 1ο τρίμηνο. Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου συζητούν το πάγωμα της παραγωγής τους, και μια συμφωνία φαίνεται να θέτει ένα πυθμένα στην τιμή του πετρελαίου για την ώρα. Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να ρίχνει τεράστια ποσά πιστώσεων στην οικονομία της για να αποφύγει μια ανώμαλη προσγείωση, «μαλακώνοντας» μια ομαλή προσγείωση. Όταν αξιωματούχοι της Fed έχουν δείξει ότι μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων μπορεί να αναβληθεί για όσο διάστημα οι παγκόσμιες αγορές παραμένουν κάτω από καθεστώς θυελλών.
Η τρέχουσα εβδομάδα
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, ελπίζοντας ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία την τρέχουσα εβδομάδα θα δείξουν ότι έχει παραμένει κάποια ορμή στην παγκόσμια οικονομία, που επί οκτώ χρόνια βιώνει μια αργή ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.
Η Ομάδα των 20 οικονομιών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή ώθηση για νέα μέτρα τόνωσης σε μια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, στρέφοντας την προσοχή στις επικείμενες έρευνες της οικονομικής δραστηριότητας από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ευρώπη και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Φαίνεται ότι τα οικονομικά δεδομένα θα φέρουν το βάρος της όποιας σταθεροποίησης στο φρόνημα των επενδυτών ανέφεραν από τη Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες, την Παρασκευή. Μια πρώτη ανάγνωση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο για τη ζώνη του ευρώ, σήμερα θα βοηθήσει στο σχηματισμό των προσδοκιών σχετικά με το πόσο περισσότερο κάτω από το μηδέν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να ωθήσει το επιτόκιο καταθέσεων της την επόμενη εβδομάδα.
Ο πληθωρισμός της ζώνης Ευρώ αυξήθηκε τον Ιανουάριο, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει στο μηδέν το Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Εάν υπάρχει επίσης μια αποδυνάμωση των μηνιαίων δεικτών υπευθύνων προμηθειών για τη Γερμανία και άλλες κορυφαίες χώρες της ζώνης του ευρώ, η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, καθώς και μείωση των επιτοκίων στις 10 Μαρτίου.
Τα δε στοιχεία για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ την Παρασκευή μπορεί μειώσει τους φόβους γύρω από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία έδωσε το Δεκέμβριο αρκετή αυτοπεποίθηση στη Federal Reserve για να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
ΧΑ
Εβδομάδα μερικής αποκατάστασης μηνιαίων απωλειών
Η επισκόπηση των συναλλαγών περιλαμβάνει σεμνότατη άνοδο τη Δευτέρα, με ράλι στις ξένες αγορές, και τζίρο που έκοβε τα πόδια των συναλλασσόμενων, καθώς ήταν μικρότερος των 30 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη η εικόνα διατηρήθηκε καθώς δεν ξεθάρρεψαν οι συναλλασσόμενοι από το ότι συνεχιζόταν η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των μετοχών στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Έτσι, στην κατά +1,55% άνοδο της Δευτέρας προσέθεσαν ένα +1,23%, με τζίρο που μόλις ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ. Αντίθετα την Τετάρτη, με τζίρο πάνω από 53,5 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ βούλιαξε κατά -3,99%, με τις Τράπεζες να υποχωρούν κατά -7,78% και ο 25άρης -4,98%. Αυτή η συνεδρίαση όρισε χαμηλά εβδομάδας, κατώτερα της προηγουμένης της. Ανέδειξε επίσης την ισχύ της στήριξης κοντά στις 470 μονάδες. Οι επόμενες δύο είχαν θετική έκβαση, καθώς την Πέμπτη με τζίρο 52,9 εκατ. ευρώ σημειώθηκε άνοδος +2,05% και την Παρασκευή ήρθε η εκτόξευση κατά +4,78%. Αυτή προέκυψε από τα άλματα των Τραπεζών +12,60% και την εμφάνιση μεγάλων κερδών από τις εταιρίες Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +12%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +7,42%, Πρώτων Υλών +5,78%, Τηλεπικοινωνιών +4,27% και Κοινής Ωφέλειας +5,09%.
Αν δεν ήταν δίσεκτος ο χρόνος, ο μήνας θα είχε τελειώσει, αν συνεπώς δεν εμφανιστεί ένα θαύμα στην τελευταία του σύνοδο – πιθανό σε αβαθή αγορά- θα είναι και αυτός πτωτικός. Ωστόσο, η περασμένη βδομάδα οδήγησε τις τιμές ελαφρά πάνω από την κατάληξη στην πρώτη πτωτική εβδομάδα του μήνα, που από τις 552 μονάδες στις 29/1 τον έφερε στις 503,88 στις 5/2. Στη δεύτερη εβδομάδα ο ΓΔ έχασε -9,84%, μετά από βουτιά την πρώτη -8,85%, ενώ ο 25άρης και τις δύο υποχώρησε -11,77%. Την ίδια περίοδο ο FTSEM έπεσε αντίστοιχα -10,54% από -7,81% την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη. Στις 11 Φεβρουαρίου οι θεσμικοί σε μια εκτόνωση των αρνητικών προσδοκιών όρισαν ελάχιστο βίου στο ευρώ τις 420,82 μονάδες για τον ΓΔ και τις 107,52 για τον 25άρη. Στις 28 Φεβρουαρίου ο ΓΔ βρίσκονται 20,51% ψηλότερα και ο 25άρης +26,82%. Είναι σαφές πως η υψηλή κεφαλαιοποίηση, ήτοι το πεδίο ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών, τραβά την αγορά προς τα πάνω και προς τα κάτω.
Τα blue chip τον Φεβρουάριο
Θα αναφερθούμε στην μηνιαία επίδοση και την εβδομαδιαία, για να καταδείξουμε την προσπάθεια των θεσμικών για αποκατάσταση έστω και μερικά, των απωλειών που επέφεραν οι δυο πρώτες καθοδικές εβδομάδες. Παρουσιάζουμε επίσης την εκτίναξη από τα χαμηλά του μήνα.
Οι μετοχές με κέρδη πάνω από των βασικών δεικτών στη βδομάδα αλφαβητικά είναι:
ΑΛΦΑ στη βδομάδα κέρδισε 11,11%, υποχωρεί στο μήνα -18%, έχει αντίδραση από τα χαμηλά 58,1%, ΕΤΕ με +14,38% στη βδομάδα, απώλειες στο μήνα -26,5% και απόσταση από τα χαμηλά 84,85%, ΕΥΡΩΒ με +16,37% στη βδομάδα, απώλειες στο μήνα -38,5% και απόσταση από τα χαμηλά 91,7%, ΕΧΑΕ με +15,46% στη βδομάδα, κέρδη στο μήνα +6,5% και απόσταση από τα χαμηλά 40,59%, ΟΤΕ με +14,01% στη βδομάδα, μικρές απώλειες στο μήνα -2,13% και απόσταση από τα χαμηλά 40,59%, ΠΕΙΡ με +19,13% στη βδομάδα, απώλειες στο μήνα -24,3% και απόσταση από τα χαμηλά 104,5%.
Οι μετοχές με απώλειες την περασμένη βδομάδα ήταν αλφαβητικά οι ΒΙΟ με -5,50% στη βδομάδα, απώλειες στο μήνα -26,95% και απόσταση από τα χαμηλά μόλις 11%, ΓΡΙΒ με -0,96% στη βδομάδα, κέρδη στο μήνα 2,1% και απόσταση από τα χαμηλά μόλις 4,3%, ΕΕΕ -2,05% στη βδομάδα, απώλειες στο μήνα -5% και απόσταση από τα χαμηλά μόλις 10,6%, ΛΑΜΔΑ -0,28% στη βδομάδα, απώλειες στο μήνα -4,5% και απόσταση από τα χαμηλά μόλις 15,71%, και ΟΛΠ -2,83% στη βδομάδα, απώλειες στο μήνα -18,5% και αντίδραση μόλις 12,24% από τα χαμηλά.
Ο Φεβρουάριος ως τώρα έφερε διψήφιες απώλειες στις ΑΛΦΑ -18%, ΒΙΟ -27%, ΔΕΗ -17,8%, ΕΤΕ -26,5%, ΕΥΔΑΠ -12%, ΕΥΡΩΒ -38,5%, ΟΛΠ και ΠΕΙΡ με τον 25άρη στο -11,11%. Μεταβολή μικρότερη του 25άρη αλλά και πάνω από -7,5%, είχαν ΑΡΑΙΓ -7,5%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -10,3%, ΟΠΑΠ -8,55%, και ΤΙΤΚ -8,9%. Πτώση μεταξύ -4% ως -7% είχαν οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, και ΜΟΗ. Μόλις τέσσερα blue chip εμφανίζουν κέρδη τον Φλεβάρη, ήταν η ΜΠΕΛΑ +11,9%, ΕΧΑΕ +6,5%, ΦΦΓΚΡΠ +3,1% και ΓΡΙΒ +2,1%. Ενώ απώλειες κοντά στο -2% έχουν οι ΜΥΤΙΛ -2,19%, ΟΤΕ -2,13%, και ΤΕΝΕΡΓ -1,86%.
Τεχνική ανάλυση
Οι θεσμικοί έδωσαν την Παρασκευή στον 25άρη ανοδική πορεία με το καλημέρα και πέτυχαν την εγγραφή του ελάχιστου μέρας (129,77 μονάδες) στο άνοιγμα. Κατόπιν, αφού κινήθηκε μόνιμα ανοδικά, κλιμάκωνε τα κέρδη του και σημείωσε μέγιστο μέρας ένα λεπτό προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης (136,94). Ο FTSE25 έκλεισε κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης και ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,696 εκατ. ευρώ.
Διακινήθηκαν 3427 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με ανώτερο μέρας στις 136,00 μονάδες και κατώτερο τις 130,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 135,00 μονάδες, με τον 25άρη στο +5,62% και κλείσιμο στις 136,36. Διακινήθηκαν επίσης 447 συμβόλαια για τη σειρά Απριλίου. Η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Μαρτίου ορίστηκε στις 134,75 μονάδες με 12.976 ανοικτές θέσεις, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν οι 135,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 1.577 ΣΜΕ.
Η τέταρτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, χαρακτηρίστηκε από την άνοδο των ανοικτών θέσεων στη σειρά Απριλίου και την άνοδο του ενδιαφέροντος για την τρέχουσα σειρά. Σημειώθηκε άνοδος του δείκτη των παραγώγων κατά 6,56% με την εκτίναξή του την Παρασκευή (+5,62%) και συνεπώς συνεχίστηκε με επιτυχία η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα ιστορικά χαμηλά στις 11/02. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, υποχώρησαν πάνω από -56%, όπως συνήθως στην πρώτη βδομάδα της κυριαρχίας νέων σειρών. Αλλά η συνολική έκθεση αυξήθηκε στα 14.553 από 12.486 συμβόλαια.
Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκαν στις 12.976. Για τη νέα κυρίαρχη σειρά διαμορφώθηκε στα 3.235 από 2.943 ΣΜΕ ημερησίως. Οι προσδοκίες των traders είναι ελαφρώς απαισιόδοξες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου στις 135,75 μονάδες με προπορεία του υποκείμενου δείκτη μικρότερη της μονάδας, που έκλεισε στις 136,36. Οι ξένες αγορές που σύμφωνα με όλους τους αναλυτές επηρεάζουν την διάθεση των θεσμικών του ΧΑ συνέχισαν την άνοδό τους από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης το διαγραμματικό τοπίο θα καθοριστεί από την ανοδική διαπερατότητα της ζώνης των 136 με 140 μονάδων, καθώς θα ανοίξει το πεδίο για ανοδική κίνηση προς το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 155 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση εκδήλωσης έντονης αδυναμίας ανοδικής τμήσης των 140 μονάδων θα επιφέρει νέο "pullback" προς τις 125 με 122 μονάδες.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Παρά το κλίμα στασιμότητας που παρατηρείται στα κύρια ανοικτά οικονομικά και πολιτικά μέτωπα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με κέρδη, παρακολουθώντας περισσότερο την διεθνή τάση η οποία είχε επίσης θετική πορεία.
Ο "τοίχος της αβεβαιότητας" είναι η καλύτερη "πίστα" για μια "βουβή" άνοδο, από πλευράς νέων, ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας είναι τελικά ο … αστάθμητος, ο οποίος βρίσκεται και εκτός των δυνητικών σεναρίων που είναι γνωστά.
Τα πρώτα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου έδωσαν μια ικανοποιητική ανάσα σε επίπεδο πληροφόρησης, καθώς όλες οι ανακοινώσεις είχαν καλύτερη επίδοση από τα αναμενόμενα. Επιμέρους αυτό μεταφράστηκε σε ενδιαφέρον και στο ταμπλώ, γεγονός που δείχνει ότι τα αντανακλαστικά της Αγοράς ακόμα έχουν θεμελιώδεις απολήξεις. Ξεπερνώντας κάποια στιγμή τα ρίσκα που έρχονται από το μακροοικονομικό περιβάλλον, οι επενδυτές θα αναζητήσουν τις αξίες που έχουν ισχυρά δεδομένα κερδοφορίας, ως εκ τούτου είναι σημαντικό να υπάρχει ένας πυρήνας εταιρειών που να μπορεί να εκφράσει αυτές τις επιλογές.
Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση της κερδοφορίας σε ικανοποιητικά επίπεδα, μετά από μια χρονιά επιεικώς "ακατόρθωτη", εκτός από το στίγμα αντοχής που δίνει στην Αγορά αποτελεί μια έμπρακτη υπόσχεση αύξησης κερδών σε συγκυρίες ομαλότερων συνθηκών ζήτησης και κυρίως σε συνθήκες κανονικότητας της ρευστότητας.
Οι 470 μονάδες διατήρησαν τις ιδιότητες της άμεσης στήριξης, παρέχοντας ένα νέο επίπεδο αφετηρίας στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος επανήλθε γρήγορα στο άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, επιχειρώντας την διαφυγή από την μεσοπρόθεσμη πτωτική πορεία που ξεκινάει από το τέλος του 2015.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, κάθε άλλο παρά βοηθάει στο να επιτευχθεί μια δυνατή διάσπαση τιμών, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει η διάσπαση να γίνει σε δύο χρόνους, να προηγηθεί δηλαδή μια ενδιάμεση διόρθωση τιμών.
Σε αυτή την διόρθωση ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να κινηθεί συντηρητικά, αν δεν θέλει να αναιρέσει ότι "έχτισε" τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι 470 μονάδες είναι το αδιαπραγμάτευτο όριο της διόρθωσης που θα κρατήσει το σενάριο διάσπαση σε ισχύ.
Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα λειτουργεί, πάντως και σαν "παγίδα" εντυπώσεων και στην αντίπερα όχθη: Η συρρίκνωση των συναλλαγών μπορεί να ερμηνευθεί και ως απουσία πωλητών που δεν έχουν κίνητρο πώλησης σε αυτά τα επίπεδα. Ο MACD είναι προς το παρόν ο μόνος δείκτης που δίνει αγοραστικό σήμα και τα τεχνικά δεδομένα θα αποκτήσουν πληθωρικότερη υποστήριξη αγορών σε υπέρβαση των 510 μονάδων, υποστηριζόμενα και από την μετριοπαθή εικόνα των ταλαντωτών που έχουν διατηρηθεί στην ζώνη της ουδετερότητας.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα μετά από τη συνάντηση το Σαββατοκύριακο των G20 που έληξε χωρίς νέα συντονισμένη δράση για να προωθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και τα στιβαρά στοιχεία των ΗΠΑ αναβίωσαν προσδοκία ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,4% και είναι πιθανό να εμφανίσει για δεύτερο συνεχή μήνα απώλειες, με 1,0 τοις εκατό πτώση μέχρι στιγμής αυτό το μήνα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,4% σε μεγάλο βαθμό από την πτώση του γεν από τη μια μέρα στην άλλη, αν και φαίνεται έτοιμος για την τρίτη μηνιαία πτώση του στη σειρά με πτώση 7,2% μέχρι το μέσο της σημερινής τελευταίας συνόδου του μήνα.
Οι μετοχές της Ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν αισθητά με τον CSI 300 των Bluechip να χτυπά σε ένα χαμηλό 15-μηνών.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα εργαλεία πολιτικής - νομισματικών, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών - ατομικά και συλλογικά» για την επίτευξη των οικονομικών στόχων της ομάδας, αναφέροντας μια σειρά από κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Το ανακοινωθέν της G20 λέει βασικά 1) ο κόσμος δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση όπως πιστεύουν οι αγορές. 2) Αν η κατάσταση χειροτερεύσει θα χρησιμοποιήσουμε τη δημοσιονομική, νομισματική και διαρθρωτική πολιτική επιθετικά για να το διορθώσουμε» σημείωνε ο Steven Englander, της CitiFX, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Ενώ ορισμένοι παράγοντες της αγοράς λένε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει μια ήπια στήριξη στην ψυχολογία της αγοράς, η έλλειψη οποιασδήποτε συγκεκριμένης δράσης - ειδικά σε επίπεδο δημοσιονομικών κινήτρων, όπως κάποιοι είχαν προσδοκήσει θεωρήθηκε ως μια απογοήτευση.
Από την άλλη πλευρά, νέα οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή αναβίωσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, συμβάλλοντας στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και στην ισχυροποίηση του δολαρίου.
Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν σταθερά τον Ιανουάριο και ο διαρθρωτικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μέσα σε τέσσερα χρόνια. Το δε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε υψηλότερα, σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε ετήσιο ρυθμό 1,0%.
Δεδομένου ότι το δολάριο κέρδισε, το ευρώ αγόραζε 1,0920 δολάρια, αφού γλίστρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων στα 1,0912 την Παρασκευή. Στις αρχές σήμερα Δευτέρα στην Ασία, διαπραγματεύθηκε στα 1,0931, μένοντας επίπεδο κατόπιν στην ημέρα. Το JPY γεν γλίστρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας στα 114 με το δολάριο την Παρασκευή, αλλά ανέκαμψε 0,5% σήμερα για να αγοράσει ένα δολάριο με 113,41 γεν.
Ακόμα, με κέρδη 6,8% το Φεβρουάριο, το γιεν διαθέτει μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των σημαντικών νομισμάτων αυτό το μήνα αφού οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης πυροδότησαν την ανάγκη για αναζήτηση ασφαλούς καταφύγιου. Σε αντίθεση, οι φόβοι του "Brexit" προσέφερε μια καλή δικαιολογία για να πουλήσουν οι traders τη βρετανική λίρα, η οποία έπεσε σε επταετές χαμηλό των 1,3841 δολαρίων έναντι της GBP.
Οι αγορές πετρελαίου έχουν διατηρήσει τη σταθερότητα τους γιατί μείωσαν τις short θέσεις τους μετά την απόφαση από μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου να «παγώσει» η άντληση νωρίτερα αυτό το μήνα. Ενώ το μέτρο είναι απίθανο να λύσει το πρόβλημα του επίμονου πλεονάσματος προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, θεωρήθηκε ως ένα πρώτο βήμα για την περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον. Τα futures του Brent αναρριχήθηκε 1,1% από το προηγούμενο κλείσιμό τους στα 35,49 δολάρια ανά βαρέλι, 2,2% πάνω από τα επίπεδα στο τέλος του Ιανουαρίου.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν συζητεί ούτε νέες περικοπές, ούτε νέα μέτρα στέλνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θέτοντας ως όριο τη συγκεκριμένη συμφωνία «την οποία έχουμε υπογράψει και την οποία τηρούμε». Ο ίδιος απέφυγε να συνδέσει το προσφυγικό με την πρώτη αξιολόγηση, ωστόσο, τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα «να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» τόνισε ότι «κάθε εμπλοκή, κάθε απαίτηση εκτός των συμφωνηθέντων δεν είναι θέμα μόνο δικό μας, αλλά όλης της Ευρώπης και των θεσμικών της οργάνων».
Αλλαγή στρατηγικής έναντι της Ελλάδας φέρεται να εξετάζει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ λόγω των αφόρητων πιέσεων που ασκεί η προσφυγική κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Γερμανία. Σύμφωνα με το «Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο» (Redaktions Netzwerk Deutschland), το οποίο επικαλείται ηγετικούς κύκλους των χριστιανοδημοκρατών, το Βερολίνο δεν επιθυμεί πλέον να εξετάζονται ξεχωριστά τα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα μπορεί ωστόσο να ελπίζει σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για παράδειγμα στις επικείμενες διαβουλεύσεις του Eurogroup,μόνο αν καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας αποτελεί η ενέργεια, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ισχύ αυτού του όπλου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας ενώ πρόσθεσε ότι μαζί με τον ορυκτό πλούτο μπορούν να κάνουν τη χώρα πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης τόνισε ότι οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τον χώρο της ενέργειας δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες.
Tην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο δημιουργίας νέου κύκλου οικονομικής αστάθειας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υποστήριξε ότι «η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων». Είναι δεδομένο, πρόσθεσε, ότι πρέπει να επιστρέψουν οι θεσμοί, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή.
Αισιόδοξος ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ωστόσο στην ομιλία του στο πρώτο οικονομικού forum των Δελφών, άσκησε κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Κάνουν λάθος στους υπολογισμούς τους για το ασφαλιστικό πολλοί αναλυτές μεταξύ των οποίων και η Κριστιν Λαγκάρντ» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για τους κινδύνους που ενέχουν από τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών. «Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η ήδη παραπαίουσα οικονομία μπορεί να υποστεί μεγάλη καθίζηση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τότε θα καταλάβουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τα χειρότερα». Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης άσκησε κριτική στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και όχι η ονομαστική μείωση του χρέους.
Σε θετικό έδαφος διατηρήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της CPI για το β’ εξάμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 75.000 ευρώ έναντι 60.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα λειτουργικά κέρδη παράλληλα, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, καθώς ανήλθαν στα 375.000 ευρώ. Τα έσοδα παρουσίασαν πτώση της τάξης του 6% υποχωρώντας στα 6,49 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός συρρικνώθηκε κατά 14% στα 2,11 εκατ. ευρώ.
Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη Βουλγαρία, με την επωνυμία Loulis Mel - Bulgaria EAD., ανακοίνωσε η Μύλοι Λούλη Α.Ε. Το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας, κατέχει η Loulis International Foods Enterprises Bulgaria Ltd, η οποία είναι 100% θυγατρική της Mύλοι Λούλη. Η εταιρεία έχει ιδρυτικό κεφάλαιο 50.000 βουλγαρικών λεβ και ο βασικός της σκοπός είναι η συγκέντρωση και εμπορία δημητριακών.
Τη διακοπή της δραστηριότητας της θυγατρικής της εταιρείας στην Σλοβενία, KLSLV, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιου της Κλουκίνας – Λάππας Α.Ε. Η απόφαση ελήφθη λόγω των συνεχόμενων ζημιών που παρουσίαζε η θυγατρική εταιρία, το ύψος των οποίων ανερχόταν περίπου σε 300.000 ευρώ το χρόνο. Η διοίκηση εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του ομίλου θα επιβαρυνθούν με ζημιές ύψους 300.000 ευρώ περίπου και τα αποτελέσματα της εταιρίας με 700.000 ευρώ.
Τη διανομή μικτού μερίσματος 0,672 ευρώ ανά μετοχή προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής ορίζεται η 3η Μαρτίου. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην καταβολή του μερίσματος.
Να διατηρήσει τον κλάδο της υαλουργίας αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Frigoglass, λύνοντας τη συμφωνία πώλησης με την GZI Mauritius Limited, η οποία υπεγράφη στις 21 Μαΐου του 2015. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, ο όρος της εξασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης για την εξαγορά δεν πληρούταν από την πλευρά της GZI, ενώ οι τροποποιημένες προσφορές που υπεβλήθησαν, δεν αντικατόπτριζαν την αξία του κλάδου υαλουργίας και ως εκ τούτου δεν κρίθηκαν συμφέρουσες για την Frigoglass.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Περιθώρια ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας διαβλέπει η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάνρτ, αναγνωρίζοντας βέβαια, τους κλιμακούμενους κινδύνους, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στις γεωπολιτικές προκλήσεις, τις κεφαλαιακές εκροές και την πτώση της τιμής των εμπορευμάτων. «Παρότι οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και το ενδεχόμενο εκδήλωσής τους μεγαλύτερο, εξακολουθούμε να βλέπουμε προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας» εξήγησε αναλυτικά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Συνόδου των G20, στη Σαγκάη.
Σε απολύσεις 1,8 εκατ. εργαζομένων στους τομείς του άνθρακα και του χάλυβα, αναμένεται να προχωρήσει η Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει το Πεκίνο να μειώσει τη βιομηχανική υπερπαραγωγή. Ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιν Ουέιμιν δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις απολύσεις. Η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει να μειώσει κατά 500 εκατομμύρια τόνους την παραγωγή άνθρακα μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια και να αναστείλει την έγκριση νέων έργων στον συγκεκριμένο κλάδο.
Τις ορθές βάσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος εξήρε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, παρά την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων ημερών. «Τα δεδομένα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σαφώς καλύτερα από ό,τι ήταν πριν από επτά χρόνια» εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στο περιθώριο της Συνόδου των G20. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες, διαθέτοντας βιώσιμο ισολογισμό.
Ομόφωνα εναντίον του Brexit τάχθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20, στη Σαγκάη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, οι G20 προειδοποίησαν ότι πιθανή έξοδο από την Ε.Ε. θα αποτελεί μεγάλο «σοκ» για την παγκόσμια οικονομία. «Οι αξιωματούχοι των G20 εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κινδύνους που συνδέονται με την έξοδο από την Ε.Ε.» συνέχισε ο Βρετανός υπουργός, ο οποίος επανειλημμένως έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στο 1,3% ενισχύθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Federal Reserve.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο του 2016 διαμορφώθηκε στο 1,3% έναντι 0,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το φθινόπωρο του 2014. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% , ενώ εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε στο 0,3%.
Την έντονη ανησυχία τους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυρότερων χωρών, στο πλαίσιο της Συνόδου των G20, στη Σαγκάη. «Οι νομισματικές πολιτικές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών, αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε μία ισορροπημένη ανάπτυξη» προστίθεται στο προσχέδιο, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Reuters.
Σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους πέντε δισ. δολαρίων από διεθνείς τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια βρίσκεται η Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Νέλσον Μερέντες.
Εγγύηση για το δάνειο αναμένεται να αποτελέσει ένα έργο εξόρυξης χρυσού, όπως μεταδίδει το Reuters.