Ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας αποτελεί η ενέργεια, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών και κάλεσε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ισχύ αυτού του όπλου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας ενώ πρόσθεσε ότι μαζί με τον ορυκτό πλούτο μπορούν να κάνουν τη χώρα πρωταγωνιστή στις εξελίξεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης τόνισε ότι οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τον χώρο της ενέργειας δημιουργώντας νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Όπως είπε, στόχος της ΔΕΗ είναι να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις και να αποτελέσει όχημα για διείσδυση στις γύρω αγορές. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει στη χώρα ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα είναι εφαρμόσιμος και θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ενεργειακές προοπτικές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος αναφέρθηκε με τη σειρά του στην προνομιούχα θέση της χώρας την οποία οφείλει να εκμεταλλευτεί. Η ΔΕΠΑ, έχει πλήρως ενσωματώσει αυτή την άποψη και προσπαθεί να κινηθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό η αγορά, η πλέον γειτονική στη χώρα μας που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική, είναι η Ιταλία και η εταιρεία επικεντρώνεται να προσελκύσει επιχειρηματικά σχέδια αξιοποιώντας την γειτνίαση με τη συγκεκριμένη χώρα.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά που θα αποτελέσει ουσιαστικό πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Επίσης πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης του ορυκτού πλούτου της χώρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα στον κλάδο συνεχίζονται καθώς η νομοθεσία δεν εκσυγχρονίζεται.
Πηγή: ΑΜΠΕ