«Ο λόγος της κρίσης»

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 17:53
UPD:17:57

«Η κρίση ταυτίστηκε με το μνημόνιο πριν ακόμη αυτό εφαρμοστεί, πριν ακόμη επιβληθούν οι μεταρρυθμίσεις ή οι επώδυνες περικοπές που επέβαλλε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας του βιβλίου, «Ο λόγος της κρίσης», Βασίλης Βαμβακάς.

Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., ο κ. Βαμβακάς συμπεραίνει πως «η συζήτηση για το “φάρμακο”, τη δοσολογία, τη δηλητηριώδη ή θεραπευτική του ουσία, εξέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την προσοχή από την ίδια την “ασθένεια”» και ότι «ελάχιστες αναλύσεις και ερμηνείες για το ίδιο το πρόβλημα βρήκαν απήχηση στον δημόσιο λόγο».

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, «η κρίση ξεκίνησε από ένα γεγονός τεράστιας σημασίας που έτεινε να υποτιμηθεί ή να αναχθεί σε αποτέλεσμα μιας μονοδιάστατης ιδεολογικής κυριαρχίας. Το γεγονός δεν ήταν άλλο από τη χρεωκοπία του ελληνικού κράτους – και όχι των τραπεζών όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Οι αναπαραστάσεις, τα σχόλια, οι πολιτικές προέκυψαν όχι για την ίδια την κρίση, αλλά κυρίως σε αναφορά με τη βασική συνέπειά της, το μνημόνιο και την επιτυχή ή ατυχή δικαιολόγησή του».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το βιβλίο, των εκδόσεων Επίκεντρο, «μια προσπάθεια αρχικής χαρτογράφησης των πεδίων στα οποία αναπτύχτηκε έντονη πόλωση, λόγος βίας και μίσους, αλλά και αναστοχασμός πάνω στις αιτίες και συνέπειες της κρίσης, κυρίως την περίοδο 2012-13».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα