«Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία»

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 13:51
UPD:13:55
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τις αιτίες και τις ρίζες της ελληνικής κρίσης επιχειρεί να δώσει το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδογιάννη, «Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία. 2009 – 2015: Δημαγωγία και μοιραίες επιλογές», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.  

Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι «ενώ η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009 ήταν αναπόφευκτη, η κατάρρευση που ακολούθησε θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί, αρκεί το πολιτικό σύστημα να έδειχνε μια στοιχειώδη ωριμότητα». 

Το βιβλίο εξηγεί πώς και γιατί από την κρίση φτάσαμε στην κατάρρευση, καταδεικνύοντας «τις μεγάλες ευθύνες του πολιτικού προσωπικού και τις μοιραίες επιλογές της ηγεσίας». Περιγράφει τη διαδρομή από το «λεφτά υπάρχουν» το 2009, στο «δεν συναινώ στο λάθος» το 2011 και το «σκίσιμο των μνημονίων» το 2015. «Εφτά χρόνια άρνησης της πραγματικότητας, εφτά χρόνια τυφλής δημαγωγίας, εφτά χρόνια αστάθειας και αβεβαιότητας που έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα πριν την ταπεινωτική εκδίωξή της από την Ευρώπη».

«Η κατάρρευση που βιώνουμε την περίοδο 2009 – 2015», σημειώνει ο συγγραφέας, «είναι τα τίμημα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που κυριάρχησαν στον τόπο μετά αλλά και πριν το ξέσπασμα της κρίσης».

«Όποιος θέλει να καταλάβει», σημειώνει στο προλογικό σημείωμα ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, «το πώς φτάσαμε το καλοκαίρι του 2015 ένα βήμα πριν τον γκρεμό και την έξοδο από την Ευρωζώνη πρέπει να αναλύσει τη μεγάλη ανεπάρκεια του πολιτικού μας συστήματος».

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά ενώ από το 1999 εργάζεται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Έχει εκδώσει επίσης τα βιβλία «Η άνοδος και η πτώση του Homo Economicus» (2012) και «Το άδοξο τέλος»  (2013) από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα