Ταϊλάνδη: Ανάκαμψη της οικονομίας το β' τρίμηνο

Αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9%
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2005 07:44

ΑΝΕΚΑΜΨΕ η οικονομία της Ταϊλάνδης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp., αύξησαν την παραγωγή και οι εξαγωγές σε συνδυασμό με την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, ώθησαν ανοδικά τις δαπάνες των καταναλωτών.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε – εποχιακώς προσαρμοσμένη – κατά 1,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν υποχώρησε κατά 0,7% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ανάπτυξης στην Μπανγκόκ. Κατά μέσον όρο, επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν 1,2%. Η κυβέρνηση, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2005 από 3,8% έως 4,3% έναντι της εκτίμησης του Ιουνίου και οικονομική ανάπτυξη από 4,5% έως 5,5%.

Η Toyota, η Thai Oil Ltd. και άλλες βιομηχανίες επενδύουν σε νέα εργοστάσια και αυξάνουν τη δυναμικότητά τους, καθώς τα επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, τονώνουν τις πωλήσεις ανατρεπόμενων φορτηγών, ψυγείων και άλλων καταναλωτικών αγαθών. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Thaksin Shinawatra αύξησε επίσης τις δαπάνες του κράτους και ελάφρυνε από τους φόρους τις βιομηχανίες για την κατασκευή νέων εργοστασίων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, ενέκρινε στις 14 Ιουνίου σχέδιο για τη δαπάνη 1,7 τρισ. μπατ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για την κατασκευή σιδηροδρόμων, δρόμων και σχολείων, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω δανεισμού, φόρων, αλλά και των εσόδων των κρατικών εταιρειών, όπςω της PTT Pcl. Το σχέδιο της κυβέρνησης, αναμένεται να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 5,5% από το 2005 έως το 2009, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών εκείνη την ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα