Iαπωνία: 7,3% περισσότερες επενδύσεις το β' τρίμηνο

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2005 08:05

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ αύξηση – απ΄ό,τι αναμενόταν – σημείωσαν οι επενδύσεις το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο στην Ιαπωνία, καταδεικνύοντας ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στηρίζουν την επέκταση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στο λογισμικό, αυξήθηκαν 7,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα στο Τόκυο. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι επενδύσεις θα σημείωναν αύξηση 6,6% και 7,4% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι βιομηχανίες, όπως η Canon Inc. και η Elpida Memory Inc., σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, καθώς προβλέπουν αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονικά αγαθά. Οι δαπάνες των εταιρειών, αποτέλεσαν περίπου το 40% της οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας το πρώτο εξάμηνο του 2005 και η σημερινή ανακοίνωση, ενδέχεται να ωθήσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 109,29 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 10:43' π.μ. στο Τόκυο, από 109,81 γιέν, που ήταν αργά στις 2 Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη, μετά τη δημοσκόπηση της εφημερίδας Nihon Keizai, που έδειξε ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας, Junichiro Koizumi, αύξησε τη δημοτικότητά του εν όψει των εκλογών της 11 ης Σεπτεμβρίου.

Οι βιομηχανίες αύξησαν τις επενδύσεις τους κατά 19,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, τα κέρδη αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 44,7 τρισ. γιέν (407) δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι εταιρείες, αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 26,7%, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1968, όταν οι δαπάνες τους είχαν αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 74,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα